Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το πλούσιο παρασκήνιο μιας διαρροής του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Το πλούσιο παρασκήνιο μιας διαρροής του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Μπορεί η διαρροή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι δεν θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα για το 2018 εάν η Ελλάδα καταγράψει το επόμενο έτος πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ να έγινε εχθές γνωστή, ωστόσο η είδηση βγήκε σήμερα και έχει πλούσιο παρασκήνιο.

Μπορεί η διαρροή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι δεν θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα για το 2018 εάν η Ελλάδα καταγράψει το επόμενο έτος πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ να έγινε εχθες γνωστή, ωστόσο η είδηση βγήκε σήμερα, Πέμπτη, και έχει πλούσιο παρασκήνιο.

Το απόγευμα της Τετάρτης ώρα Ελλάδος ή 9.30 το πρωί ώρα Ουάσιγκτον δημοσιοποιήθηκε η έκθεση «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (FiscalMonitor) του ΔΝΤ και παρουσιάστηκε από το διευθυντή του τμήματος δημοσιονομικών υποθέσεων του Ταμείου Βίτορ Γκασπάρ.

Σε αυτή το Ταμείο τοποθετεί στο 1,7% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος το 2017 και στο 2,2% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, όταν βάσει του προγράμματος στήριξης η Ελλάδα πρέπει το επόμενο έτος να καταγράψει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Η διαφορετική αυτή εκτίμηση ερμηνεύθηκε από τους πάντες ως πίεση του ΔΝΤ για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 1,3% του ΑΕΠ ή απλά 2,4 δισ. ευρώ.

Οι τέσσερις Έλληνες ανταποκριτές που έχουμε (όλους και όλους) στην Ουάσιγκτον άρχισαν να ρωτούν για τα μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ. Κάπου κοντά στις 2 το μεσημέρι ώρα Ουάσιγκτον ή 9 το βράδυ ώρα Ελλάδος, η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λένα Αργύρη λαμβάνει ενημέρωση από στέλεχος του Ταμείου πως το ΔΝΤ δεν θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα εάν η Ελλάδα πιάσει πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2018.

«Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ είναι αυτός που έχει συμφωνήσει το Ταμείο με την Ελλάδα για το 2018. Αν πιαστεί αυτός, δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό», τις ξεκαθάρισαν πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η ίδια αμέσως αναμετάδωσε την είδηση μέσω του λογαριασμού της στο twitter, κάτι που έκαναν και οι υπόλοιποι Έλληνες ανταποκριτές. Από το twitter έγινε γνωστό τι ακριβώς ανέφερε το Ταμείο για ένα θέμα που ομολογουμένως είναι αβανταδόρικο για την κυβέρνηση.

Εκείνη την ώρα η κρατική ΕΡΤ αναμετέδιδε ζωντανά την ομιλία του πρωθυπουργού από τη Λάρισα. Μάταια περίμενα έως το τέλος του δελτίου για να πληροφορηθώ αυτά που είχα ήδη διαβάσει στο twitter. Το αποκλειστικό της ΕΡΤ δεν αναμεταδόθηκε παρά μόλις σήμερα, Πέμπτη, με 24 ώρες καθυστέρηση από τη συχνότητα της. Βλέπετε η κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα είχε κατά τους ιθύνοντες μεγαλύτερη σημασία από την είδηση ότι το Ταμείο δεν ζητά πρόσθετα μέτρα για το επόμενο έτος. Ίσως διότι τα πρόσθετα μέτρα θα τα απαιτήσουν αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι….

Νίκος Χασαπόπουλος

in.gr

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024