Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κορυφώνεται η αγωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα - Ιράν καλεί ΗΠΑ να μην αποχωρήσουν

Κορυφώνεται η αγωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα – Ιράν καλεί ΗΠΑ να μην αποχωρήσουν

Συνεχίζεται ο πόλεμος δηλώσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιταχθούν σε ολόκληρο τον κόσμο και όχι μόνο στο Ιράν, αν αποχωρήσουν από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα» δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, την ώρα που ο αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να αποκηρύξει τη συμφωνία αυτή που υπογράφτηκε το 2015.

Συνεχίζεται ο πόλεμος δηλώσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιταχθούν σε ολόκληρο τον κόσμο και όχι μόνο στο Ιράν, αν αποχωρήσουν από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα» δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, την ώρα που ο αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να αποκηρύξει τη συμφωνία αυτή που υπογράφτηκε το 2015.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς δήλωσε ότι ο Τραμπ θα ανακοινώσει αργότερα αυτή την εβδομάδα μια «συνολική στρατηγική για το Ιράν» και την απόφασή του αν θα επικυρώσει τη συμφωνία.

Πληροφορίες θέλουν τον Τραμπ να ανακοινώνει στο Κογκρέσο ότι δεν «επιβεβαιώνει» τη συμμόρφωση της Τεχεράνης με τη συμφωνία.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες λάβουν μια εχθρική θέση όσον αφορά μια διεθνή συμφωνία, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν θα αντιταχθούν μόνο στο Ιράν αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Ροχανί σε παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

«Αν κάνουν το λάθος να αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά, αυτό θα είναι σε βάρος μόνο των Αμερικανών. Θα έχουμε τότε διαφορετικές δυνατότητες και θα επιλέξουμε τον δρόμο που θα είναι προς όφελος του έθνους», πρόσθεσε.

«Σήμερα, οι 28 χώρες [της Ευρωπαϊκής Ένωσης] και οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου βρίσκονται στο πλευρό του Ιράν», είπε ακόμη ο ιρανός πρόεδρος, «αν οι Αμερικανοί κάνουν αυτό το λάθος, θα έχουν ενεργήσει εναντίον της υπόληψης και των εθνικών συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών […] Τότε θα ξέρουμε με σαφήνεια ποιο κράτος είναι εκτός νόμου».

Ο Ροχανί κατήγγειλε επίσης την αμερικανική πολιτική στα σύνορα του Ιράν, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι προκάλεσε κατάσταση ανασφάλειας στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2015 από το Ιράν και την Ομάδα των Έξι (Γερμανία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία) προβλέπει τη σταδιακή άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Ιράν και σε αντάλλαγμα η Τεχεράνη παρέχει διαβεβαιώσεις ότι το πυρηνικό πρόγραμμά της έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

Τη Δευτέρα (προχθές) η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ένας οργανισμός στο πλαίσιο του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένος με τη μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, επανέλαβε πως το Ιράν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη συμφωνία.

Μια τέτοια ανακοίνωση θα προκαλούσε την έναρξη μιας συζήτησης στο Κογκρέσο, το οποίο θα έχει 60 ημέρες στη διάθεσή του για να αποφασίσει αν θα επαναφέρει ή όχι τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Εμφανής είναι η αγωνία της διεθνούς κοινότητας για το μέλλον του πυρηνικού προγράμματος. Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε την Τρίτη εκ νέου τη δέσμευση της Βρετανίας στην συμφωνία του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ εν όψει της ανακοίνωσης του Αμερικανού προέδρου μέσα στην εβδομάδα για την επικύρωση ή μη της συμφωνίας από την Ουάσιγκτον.

«Η πρωθυπουργός επαναεπιβεβαίωσε την ισχυρή δέσμευση στην συμφωνία πλάι στους ευρωπαίους εταίρους, σημειώνοντας ότι αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την περιφερειακή ασφάλεια», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου της Μέι.

in.gr

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024