Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις που υποβάλατε μέσω του inEforia

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις που υποβάλατε μέσω του inEforia

Το in.gr καθιερώνει μια νέα χρηστική στήλη. Σκοπός της; Να σας βοηθήσει στον λαβύρινθο των φόρων.

  • Μισθωτός ο οποίος παρέχει και υπηρεσίες σε τρίτους με ΑΠΥ, πως φορολογείται συνολικά;

Για τα εισοδήματα των μισθωτών υπηρεσιών η φορολόγηση θα γίνει με την κλίμακα των μισθωτών ενώ για τα εισοδήματα επιχειρηματικής δραστηριότητας η φορολόγηση θα γίνει με την αντίστοιχη κλίμακα.


  • Έχω κάνει τακτοποίηση αυθαιρέτου την 13-8-2017. Είναι μια σοφίτα 49,83 τ.μ. αλλά η σοφίτα είναι ημιτελής. Δεν κατοικείται και δεν ηλεκτροδοτείται ακόμη. Πότε θα την δηλώσω στο Ε9 και, αν ναι, μπορώ να τη δηλώσω ως ημιτελή;

Η κάθε μεταβολή στο Ε9 πραγματοποιείται εντός τριάντα ημερών από το χρόνο της μεταβολής αυτής. Επίσης αν είναι ημιτελές το κτίσμα θα δηλωθεί ως ημιτελές.


  • Ο γιος μου είναι 19 χρόνων φοιτητής, πότε πρέπει να υποβάλει μόνος του φορολογική δήλωση (για το 2016 τον είχα δήλωση στην οικογενειακή δήλωση);

Υποχρέωση για υποβολή χωριστής δήλωσης υπάρχει όταν ένα φυσικό πρόσωπο έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα ενήλικα τέκνα που σπουδάζουν και είναι μέχρι 25 ετών εφόσον δεν έχουν εισόδημα θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη.

  • Προβλέπεται κάποια ποινή για τον φορολογούμενο που ξεπερνά το προβλεπόμενο όρι ηλεκτρονικών πληρωμών προκειμένου να επιτύχει το αφορολόγητο με βάση το εισόδημά του;

Όχι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.


  • Έχω πιστωτικό υπόλοιπο για το φορολογικό έτος 2016 (δήλωση 2017). Πότε θα το εισπράξω και με ποιον τρόπο;

Η επιστροφή του φόρου γίνεται με κατάθεση σε λογαριασμό που έχετε υποδείξει στο πεδίο του IBAN που υπάρχει στη δήλωση.


  • Πρέπει να φυλάξουμε τις αποδείξεις του 2017;

Δεν απαιτείται κανονικά δεδομένου ότι θα λαμβάνονται ηλεκτρονικά τα ποσά, αλλά καλό θα ήταν να φυλάσσονται για τυχόν έλεγχο από την Δ.Ο.Υ.


  • Παρακαλώ να με ενημερώσετε γιατί μου περικόπηκε η έκπτωση ΕΝΦΙΑ με εισόδημα 8743,31 το 2017, ενώ πέρυσι 2016 με εισόδημα 8828,88 ήμουν δικαιούχος. Σημειώνω ότι η ακίνητη περιουσία μου είναι κάτω των 150 τ.μ.

Οι προϋποθέσεις για την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ είναι: το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην έχει ξεπεράσει τα 9.000€ προσαυξημένο κατά 1.000€ για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων να μην υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεως οικοπέδων να μην υπερβαίνει τα 85.000€ για άγαμο, τα 150.000€ για έγγαμο χωρίς τέκνα και τα 200.000€ για έγγαμο με ένα ή δύο τέκνα.


  • Μπορείτε να μου πείτε αν οι δωρεές σε αθλητικό σωματείο έχουν κάποια φοροελάφρυνση;

Όχι, οι κατηγορίες όπου παρέχεται κάποια μείωση του φόρου είναι οι εξής: Φορείς Γενικής Κυβέρνησης, Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, ιεροί ναοί, ιερές Μονές του Αγίου Όρους, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, η Ιερά Μονή Σινά, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, τα δημοτικά νοσοκομεία, τα νοσοκομεία που είναι ν.π.ι.δ. και επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, τα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες, τα ημεδαπά ν.π.δ.δ. κλ.π.


  • Έχω μια ιστοσελίδα όπου εμφανίζονται διαφημίσεις της Google με το πρόγραμμα Adsense. Τα ποσά που κερδίζω είναι της τάξης των 50-70 ευρώ το μήνα. Πρέπει να τα δηλώνω; Και αν ναι πώς;

Θα πρέπει να δηλώνονται. Για λεπτομέρειες θα πρέπει να ενημερωθείτε σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική του συγκεκριμένου προγράμματος.


  • Παρακαλώ να με ενημερώσετε εάν η επιστροφή κεφαλαίου καταχωρίζεται στον ίδιο κωδικό με το μέρισμα από μετοχές ή σε άλλον κωδικό.

Η επιστροφή κεφαλαίου (περιπτώσεις όπως μείωση κεφαλαίου εταιρείας κ.λπ.) καταχωρείται στους κωδικούς 781-782 του εντύπου Ε1.


  • Το μερισμα που πηρα εφετος απο εταιρεια εισηγμενη στο Χρηματηστηριο Αθηνων πρεπει να το γραψω στη δηλωση του 2018 και αν ναι σε ποιο κωδικο?

Τα μερίσματα των εταιρειών δηλώνονται στους κωδικούς 291-292 του εντύπου Ε1.


  • Η κόρη μου τέλειωσε το master της στο Λονδίνο στα τέλη του 2016. Τώρα δουλεύει «πρόχειρα» στην Αγγλία, μένει σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα και κάνει αιτήσεις για διδακτορικό. Προβλέπεται να μείνει τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια εκεί και θα πληρώνεται, είτε με μισθό είτε με υποτροφία. Θα συνεχίσει να υποβάλει φορολογικές Ε1 στην Ελλάδα;
    Δεν έχει ελληνικό εισόδημα.

Ο φορολογούμενος που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας έχει υποχρέωση για υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα όπου φορολογείται με το παγκόσμιο εισόδημα του. Σε διαφορετική περίπτωση υποβάλλει αίτηση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις μπορεί να γίνει φορολογικός κάτοικος εξωτερικού.

Τοin.gr καθιερώνει μια νέα χρηστική στήλη. Σκοπός της; Να σας βοηθήσει στον λαβύρινθο των φόρων.

Σε συνεργασία με την λογιστική και φοροτεχνική εταιρία «Β.Καράογλου ΑΕ», κάθε Τρίτη, θα σας λύνει απορίες που θα στέλνετε όλη την εβδομάδα στη διεύθυνση:

eforia@in.gr

Οι ερωτήσεις σας θα πρέπει να είναι σύντομες και σαφείς.

in.gr

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024