Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιταχύνει στην οικονομία η κυβέρνηση με στόχο το Eurogroup Νοεμβρίου

Επιταχύνει στην οικονομία η κυβέρνηση με στόχο το Eurogroup Νοεμβρίου

Με στόχο να ολοκληρωθεί το 80% της τρίτης αξιολόγησης έως τις αρχές του Νοεμβρίου και την συνεδρίαση του Eurogroup, ώστε να μην υπάρξουν επιπλοκές με τους πιστωτές, κινείται η κυβέρνηση, ενώ το μεγάλο άγχος είναι να μην υπάρξουν αποκλίσεις από τον προϋπολογισμό.

του Άρη Ραβανού

Με στόχο να ολοκληρωθεί το 80% της τρίτης αξιολόγησης έως τις αρχές του Νοεμβρίου και την συνεδρίαση του Eurogroup, ώστε να μην υπάρξουν επιπλοκές με τους πιστωτές, κινείται η κυβέρνηση, ενώ το μεγάλο άγχος είναι να μην υπάρξουν αποκλίσεις από τον προϋπολογισμό.

Ήδη, η πίεση είναι μεγάλη, όπως αναμενόταν, από το υπουργείο Οικονομικών προς όλα τα υπουργεία για να μην συμβάλλουν με τις αποφάσεις τους σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης έχουν καθημερινά πλήρη εικόνα της πορείας των οικονομικών σε όλα τα υπουργεία. Παράλληλα υπάρχει μια μικρή ομάδα, με ιδιαίτερα θετικά τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά, στην οποία συμμετέχουν και έχουν εμπλοκή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, ο υφυπουργός Δημήτρης Λιάκος, ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, η γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Έλενα Παπαδοπούλου, αλλά και ο γγ Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Παπαγιαννάκος που είχε και στις προηγούμενες αξιολογήσεις ρόλο κλειδί.

Το επόμενο διάστημα πρέπει να γίνουν πάρα πολλά βήματα στο πεδίο της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων ώστε να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για ολοκλήρωση του μεγαλύτερου τμήματος της αξιολόγησης έως τα μέσα του επόμενου μήνα.

«Όχι» εφησυχασμός

Μέχρι στιγμής, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, αλλά και στο οικονομικό επιτελείο δεν υπάρχουν μηνύματα ότι θα υπάρξει εμπλοκή με τους θεσμούς στην τρίτη αξιολόγηση. Βέβαια, σε όλες τις φάσεις των αξιολογήσεων, τα επτάμιση χρόνια της μνημονιακής πορείας, κανείς δεν ήταν εκ των προτέρων σίγουρος ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Στο τραπέζι υπάρχει το μήνυμα του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Β.Ντομπρόβσκις ότι όλα τα προαπαιτούμενα πρέπει να υλοποιηθούν και να διασφαλιστεί η «εκπλήρωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018».

O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σπεύδει να τονίσει σε συνομιλητές του ότι έχει αρχίσει η πορεία της μετάβασης για την επόμενη μεταμνημονιακή μέρα. Υπενθυμίζει την αυτοδέσμευση έως το Eurogroup στις αρχές Νοεμβρίου της ολοκλήρωσης του 80% της αξιολόγησης και την ολοκλήρωσή της έως το τέλος του έτους.

«Στόχος είναι έως τον Ιούνιο να έχουν ολοκληρωθεί όλα» υποστηρίζει και μεγάλη σημασία δίνει στα επόμενα βήματα, δηλ. έξοδος στις αγορές, έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για το ελληνικό χρέος και βεβαίως τις αναπτυξιακές πολιτικές μετά τον Αύγουστο του 2018 που ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα. Για την αναπτυξιακή πολιτική θα συζητήσει και το ΚΥΣΟΙΠ την Δευτέρα με πρώτο θέμα στην ατζέντα την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ στα μέσα της εβδομάδας θα γίνει το περιφερειακό συνέδριο στη Λάρισα, με τον Γ. Δραγασάκη να είναι ομιλητής την πρώτη μέρα και ο Πρωθυπουργός την δεύτερη.

Πάντως, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Παναγιώτης Λιαργκόβας, προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «εκτροπή» αν δεν κλείσει η αξιολόγηση εντός του 2017. «Θα έχουμε πολύ πιο δυσμενείς εξελίξεις. Η κόκκινη γραμμή είναι το τέλος του έτους» είπε.

Αν και δεν ασπάζονται την άποψή του στο οικονομικό επιτελείο, κυρίαρχη άποψη είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό, ενώ δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι δεν πρέπει να γίνουν λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς και αυστηροί κανόνες υπάρχουν, αλλά και εποπτεία που προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

in.gr

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024