Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τi κινδύνους υγείας κρύβει μια βουτιά στην πετρελαιοκηλίδα

Τi κινδύνους υγείας κρύβει μια βουτιά στην πετρελαιοκηλίδα

Παρά τις συστάσεις του υπουργείου Υγείας για απαγόρευση της κολύμβησης σε πολλές ακτές της Αττικής που επηρεάστηκαν από τη ρύπανση που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη ΙΙ», δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιμένουν να απολαμβάνουν τη θάλασσα. Τί συνεπάγεται όμως αυτή η συμπεριφορά για την υγεία τους;

Παρά τις συστάσεις του υπουργείου Υγείας για απαγόρευση της κολύμβησης σε πολλές ακτές της Αττικής που επηρεάστηκαν από τη ρύπανση που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη ΙΙ», δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιμένουν να απολαμβάνουν τη θάλασσα.

Τι συνεπάγεται, όμως, αυτή η συμπεριφορά για την υγεία τους;

Όπως εξηγεί στο in.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Δερματολογίας στο Εθνικό και Καπποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Β’ Κλινική Δερματικών και Αφροδίσιων Νόσων, Νοσοκομείο «Αττικόν») Αλέξανδρος Κατούλης, «η κολύμβηση σε μολυσμένα νερά, είτε στην περίπτωση της πετρελαιοκηλίδας που έπληξε τις ακτές της Αττικής, είτε γενικότερα, έχει τόσο μεσοπρόθεσμες, όσο και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία».

Σύμφωνα με τον κ. Κατούλη, οι άμεσες επιπτώσεις στην υγεία του δέρματος από την κολύμβηση σε θαλάσσια ύδατα μολυσμένα από πετρέλαιο είναι«κυρίως δερματίτιδες εξ επαφής και φωτοδερματίτιδα, αφού το πετρέλαιο είναι ισχυρός ερεθιστικός παράγοντας για το δέρμα, λόγω των χημικών ουσιών που περιέχει».

Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι, «η χρόνια έκθεση του δέρματος σε ερεθιστικούς παράγοντες, όπως το πετρέλαιο, συνεπάγεται κίνδυνο καρκίνου. Σκεφτείτε κάποιον που επιμένει να κολυμπά στον Σκαραμαγκά για παράδειγμα. Είναι αυτονόητο ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος εκδήλωσης διαφόρων μορφών καρκίνου μακροπρόθεσμα».

Ο κ. Κατούλης συμβουλεύει όσους εκούσια ή ακούσια κολυμπούν σε μολυσμένα ύδατα να ξεπλένουν το δέρμα τους πολύ καλά με καθαρό νερό και σε περίπτωση που αισθανθούν ερεθισμό και παρατηρήσουν κοκκινίλες ή σπυράκια να αποτανθούν στο πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο και να ζητήσουν αξιολόγηση της κατάστασής τους από δερματολόγο. «Δεν πρέπει να κάνουμε τον γιατρό στον εαυτό μας. Μόνο ένας δερματολόγος μπορεί να αξιολογήσει την κλινική εικόνα του δέρματος και να συστήσει την κατάλληλη κάθε φορά θεραπεία», τονίζει.

Και καταλήγει λέγοντας ότι «φυσικά είναι αυτονόητο για όσους τολμούν να κολυμπούν παρά την απαγόρευση των αρχών, ότι πρέπει να προσέχουν να μην καταπινούν θαλασσινό νερό και να μην έχουν τα μάτια τους ανοιχτά κάτω από το νερό διότι οι κίνδυνοι για την υγεία τους πολλαπλασιάζονται».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός για τον πρώτο ημιτελικό του EHF European Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024