Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαύρισαν οι ακτές του Σαρωνικού - Μάχη με τη ρύπανση

Μαύρισαν οι ακτές του Σαρωνικού – Μάχη με τη ρύπανση

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η ρύπανση των υδάτων από τη Σαλαμίνα μέχρι τη Βούλα, μετά την βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» την Κυριακή τα ξημερώματα.

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η ρύπανση των υδάτων από τη Σαλαμίνα μέχρι τη Βούλα, μετά την βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» την Κυριακή τα ξημερώματα.

Το απόγευμα της Τετάρτης η ρύπανση έφτασε στην Γλυφάδα και προχωράει προς τη Βούλα, όπου έχει φτάσει ήδη 300 μέτρα από την παραλία.

Παράλληλα εκφράζονται φόβοι ότι λόγω της αλλαγής της διεύθυνσης του αέρα εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα τότε ενδεχομένως η πετρελαιοκηλίδα να φτάσει και σε άλλες ακτές περιοχών όπως στο Πέραμα και στο Κερατσίνι αλλά και σε νησιά του Σαρωνικού.

Το «Αγία Ζώνη ΙΙ» βυθίστηκε το πρωί της Κυριακής στην θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοδυτικά της Αταλάντης. Το πλοίο είχε αποπλεύσει έμφορτο από τα διυλιστήρια του Ασπρόπυργου με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil.

Δύο μέρες μετά την βύθιση ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου και εντός των ειδικών φραγμάτων που έχουν στηθεί γύρω του δεν καταγράφεται περαιτέρω ρύπανση.

Ταυτόχρονα από χθες έχουν ξεκινήσει διαδικασίες απάντλησης του φορτίου του πλοίου αλλά όλη η διαδικασία θα χρειαστεί τουλάχιστον 20 μέρες για να ολοκληρωθεί.

Για την κατάσταση ενημερώθηκε το πρωί η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά από τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη.

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης γι’ αυτή την οικολογική καταστροφή είναι τεράστιες. Τέσσερις μέρες μετά το ναυάγιο το πετρέλαιο έχει φτάσει στον Πειραιά και την Γλυφάδα, πλησιάζει την Βούλα, την Βουλιαγμένη και είναι απειλή για ολόκληρη την παραλιακή ζώνη» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά.


Δήμαρχος Πειραιά

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ χειρότερη από ότι περίμενε. «Το πρόβλημα έχει φτάσει μέχρι το Ελληνικό και τον Άγιο Κοσμά» ανέφερε χθες σε ανακοίνωση του. «Τώρα αυτό που προέχει είναι να καθαρίσουν οι ακτές μας και τα νερά, είναι οι εταιρείες εδώ, είναι το Λιμενικό εδώ, καταβάλουνε προσπάθειες. Λένε ότι σε 15 με 20 μέρες ο Πειραιάς τουλάχιστον θα είναι καθαρός, αρκεί να μην υπάρχει άλλη διαρροή».


Αυτοψία Κουρουμπλή

Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος πραγματοποίησε το πρωί αυτοψία στην περιοχή μαζί με τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό, η πλήρη αντιμετώπιση της μόλυνσης στον Σαρωνικό θα γίνει σε 20 με 25 μέρες. Ο ίδιος υποστήριξε ότι έχουν κινητοποιηθεί «θεοί και δαίμονες για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας».

«Έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέσα που υπάρχουν διαθέσιμα στον ελληνικό χώρο. Επίσης συμμετέχει και ένα υπερσύγχρονο ευρωπαϊκό σκάφος, ειδικό στις πετρελαιοκηλίδες. Γίνεται μια γιγάντια επιχείρηση. Έχω δώσει εντολή στο Λιμενικό να την επιτηρεί από κοντά. Ακόμη και στον γερανό της απάντλησης του πετρελαίου από το βυθισμένο πλοίο έχουμε τοποθετήσει άνδρες του Λιμενικού», πρόσθεσε ο κ. Κουρουμπλής.


Δήμαρχος Γλυφάδας

«Δυστυχώς η θαλάσσια ρύπανση από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου »Αγία Ζώνη» στη Σαλαμίνα έφτασε στη Γλυφάδα μας και το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, αναρτώντας σχετική φωτογραφία για να τονίσει το μέγεθος του ζητήματος.

Όπως αναφέρει, ο δήμος βρίσκεται σε κινητοποίηση και για την μείωση της επικινδυνότητας του προβλήματος ειδικό σκάφος προχωρά στον καθαρισμό των υδάτων. Ο κ. Παπανικολάου απευθύνει έκκληση σε κατοίκους και επισκέπτες να μην κατεβαίνουν για μπάνιο στις παραλίες του Δήμου.


ΠΕΝΕΝ: Κινητή οικολογική βόμβα το δεξαμενόπλοιο

Την κακή κατάσταση που βρισκόταν το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» σημειώνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, η οποία το χαρακτηρίζει ως μια «κινητή οικολογική βόμβα».

Όπως αναφέρει η ΠΕΝΕΝ, το πλοίο ήταν 35ετίας και έφερε σημαντικά προβλήματα, ιδιαίτερα στο μηχανοστάσιο, όπου είχαν τοποθετηθεί πρόχειρα μπαλώματα με σκοπό να κλείσουν οι ανοιχτές τρύπες, ενώ σημειώνει και την υποστελέχωση του πλοίου καθώς αντί για 11 μέλη πληρώματος σ’ αυτό επέβαιναν μόλις δύο.

Τέλος, η Ένωση Ναυτών ασκεί κριτική στα κυβερνητικά όργανα για την καθυστερημένη αντίδραση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εξάπλωση της μόλυνσης στις περιοχές του παραλίακού μετώπου της Αττικής.

Δημήτρης Κουτσούμπας

«Η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές έχουν εγκληματικές ευθύνες για το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου και τη ρύπανση στο Σαρωνικό κι αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Το ναυάγιο στη Σαλαμίνα, με την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε στο περιβάλλον και το λαό της Αττικής, είναι ο καθρέφτης της ανάπτυξής τους. Απ’ τη μια διαχρονικές κυβερνητικές κορώνες για τον Πειραιά, ως «πύλη εισόδου» και «παγκόσμιο κόμβο» και απ’ την άλλη υπέργηρα πλοία, επιπλέοντα φέρετρα για τους εργαζόμενους, κατεστραμμένοι επαγγελματίες και ανυπαρξία στοιχειωδών κρατικών υποδομών για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος» ανέφερε ο ίδιος για το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ»

«Η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές έχουν εγκληματικές ευθύνες κι αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο» κατέληξε στην δήλωσή του ο κ. Κουτσούμπας.

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024