Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το Βερολίνο αναζητά λύση στο θέμα του Ικονίου

Το Βερολίνο αναζητά λύση στο θέμα του Ικονίου

Σε διμερές επίπεδο, αλλά κυρίως μέσω του ΝΑΤΟ, η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει την πραγματοποίηση της επίσκεψης Γερμανών βουλευτών στην αεροπορική βάση της κεντρικής Τουρκίας.

Σε διμερές επίπεδο, αλλά κυρίως μέσω του ΝΑΤΟ, η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει την πραγματοποίηση της επίσκεψης Γερμανών βουλευτών στην αεροπορική βάση της κεντρικής Τουρκίας.

Το Βερολίνο θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να επιτευχθεί λύση με την Άγκυρα σε ό,τι αφορά την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στην αεροπορική βάση του Ικονίου. Αυτό ήταν το στίγμα του κυβερνητικού μπρίφινγκ της Δευτέρας στο Βερολίνο. Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ η τουρκική κυβέρνηση δεν απαγόρευσε την επίσκεψη των βουλευτών αλλά ζήτησε μια αναβολή. Τώρα καταβάλλονται προσπάθειες να οριστεί νέα ημερομηνία για την επίσκεψη.

Το νατοϊκό «χαρτί»

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Ζάιμπερτ απέφυγε να δώσει κάποια προθεσμία για την ικανοποίηση του γερμανικού αιτήματος από την Άγκυρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε όμως ότι για στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό αποφασίζει το γερμανικό κοινοβούλιο, εξ ου και το δικαίωμα των βουλευτών να επισκεφτούν τους Γερμανούς στρατιώτες όπου και αν βρίσκονται: «Το δικαίωμα αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο.» Στην περίπτωση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ, η άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε εκπροσώπους της επιτροπής Άμυνας να επισκεφτούν τους Γερμανούς στρατιώτες ανάγκασε το Βερολίνο να πάρει την απόφαση να τους μεταφέρει στην Ιορδανίας. Σε αντίθεση όμως με το Ιντσιρλίκ που είναι μια τουρκική αεροπορική βάση το Ικόνιο είναι μια νατοϊκή βάση.

Δεδομένου ότι τόσο η αεροπορική βάση όσο και ο έλεγχος του εναέριου χώρου στην περιοχή με αεροπλάνα AWACS βρίσκονται υπό νατοϊκή εντολή, ο Στέφεν Ζάιμπερτ εξέφρασε την άποψη ότι το όλο ζήτημα της επίσκεψης δεν είναι μια διμερής υπόθεση αλλά αφορά και το ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενη σε αυτή την κατάσταση πραγμάτων εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Βερολίνο αναζητά μια λύση πρωτίστως μέσω της νατοϊκής οδού. Όπως ενημέρωσε στο πλαίσιο του κυβερνητικού μπρίφινγκ, ο υπουργός Ζίγκμαρ Γκάμπριελ βρισκόταν όλο το Σαββατοκύριακο σε τηλεφωνική επαφή με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Παράλληλα όμως και η γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα διεξάγει σχετικές συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση έτσι ώστε να επιτευχθεί τελικά η επίσκεψη.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Deutsche Welle

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024