Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Επίθεση σε δύο τεμένη στον απόηχο του μαχαιρώματος στην Ιερουσαλήμ

Ισραήλ: Επίθεση σε δύο τεμένη στον απόηχο του μαχαιρώματος στην Ιερουσαλήμ

Δύο τεμένη έγιναν στόχος επιθέσεων στην περιοχή Μούγκαρ στο βόρειο Ισραήλ, όπου αναπτύχθηκαν δυνάμεις της αστυνομίας μετά την ένταση που υπήρξε μεταξύ των κατοίκων, σύμφωνα με την αστυνομία. Η επίθεση, σε περιοχή που ζουν αρκετοί Δρούζοι, έγινε στον απόηχο του μαχαιρώματος στην Ιερουσαλήμ την Παρασκευή, κατά την οποία ένας από τους νεκρούς ήταν δρούζος αστυνομικός.

Δύο τεμένη έγιναν στόχος επιθέσεων στην περιοχή Μούγκαρ στο βόρειο Ισραήλ, όπου αναπτύχθηκαν δυνάμεις της αστυνομίας μετά την ένταση που υπήρξε μεταξύ των κατοίκων, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ένας από τους δύο Ισραηλινούς αστυνομικούς, που σκοτώθηκαν την Παρασκευή στην Ιερουσαλήμ στην επίθεση που εξαπέλυσαν με όπλο τρεις Ισραηλινοί Άραβες, ζούσε στη Μούγκαρ, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης. Ήταν δρούζος.

Μετά την επίθεση της Παρασκευής, οι δράστες της οποίας έπεσαν νεκροί από τα πυρά της αστυνομίας, έχει οξυνθεί η ένταση μεταξύ των δρούζων και των μουσουλμάνων που ζουν μαζί στη Μούγκαρ και η αστυνομία ανησυχεί για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης.

Τα δύο τεμένη έγιναν στόχος επίθεσης τα ξημερώματα χωρίς να υπάρξουν θύματα ή υλικές ζημιές. Στο ένα ερρίφθη μια βόμβα κρότου και στο δεύτερο πυροβολισμοί, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Η μειονότητα των δρούζων, παρακλάδι του Ισλάμ, είναι μια από τις λίγες αραβικές κοινότητες του Ισραήλ που είναι αναγκασμένη να υπηρετεί στον στρατό, ενώ η αστυνομία μετρά πολλούς στις τάξεις της.

Οι Ισραηλινοί δρούζοι είναι μειονότητα στο εσωτερικό μιας μειονότητας: Άραβες λόγω πολιτισμού, δρούζοι λόγω θρησκείας και Ισραηλινοί λόγω υπηκοότητας.

Οι περίπου 100.000 δρούζοι είναι Άραβες, όμως οι Ισραηλινοί δεν τους θεωρούν τέτοιους. Αφότου δέχθηκαν να υπηρετήσουν στον ισραηλινό στρατό το 1957, υπηρετούν κανονικά στρατιωτική θητεία, αντίθετα με τους υπόλοιπους Ισραηλινούς Άραβες.

Αντίθετα οι 20.000 δρούζοι του Γκολάν, του συριακού υψίπεδου που καταλήφθηκε το 1967 από το Ισραήλ, θεωρούν τους εαυτούς τους Σύρους και κατά μεγάλη πλειονότητα αρνούνται να πάρουν την ισραηλινή υπηκοότητα.

Απόγονοι των Παλαιστίνιων που παρέμειναν στη γη τους μετά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948, οι Ισραηλινοί Άραβες έχουν την ισραηλινή υπηκοότητα και αντιπροσωπεύουν το 17,5% του εβραϊκού κράτους. Οι Ισραηλινοί Άραβες καταγγέλλουν ότι τους συμπεριφέρονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και κατηγορούν τους δρούζους ότι βοηθούν το Ισραήλ να τους περιθωριοποιεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024