Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φθινόπωρο μέσα στον Ιούλιο με καταιγίδες και χαλάζι

Φθινόπωρο μέσα στον Ιούλιο με καταιγίδες και χαλάζι

Φθινοπωρινό είναι το σκηνικό του καιρού στην καρδιά του καλοκαιριού με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η επιδείνωση του καιρού ξεκίνησε ήδη από την Κυριακή, ενώ σήμερα, Δευτέρα, αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα του διημέρου. Πού υπάρχουν προβλήματα.

Φθινοπωρινό είναι το σκηνικό του καιρού στην καρδιά του καλοκαιριού με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Η επιδείνωση του καιρού ξεκίνησε ήδη από την Κυριακή ενώ σήμερα, Δευτέρα αναμένονται τα
ισχυρότερα φαινόμενα του διημέρου, κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής
Μακεδονίας, της Χαλκιδικής, των νησιών του Βορείου Αιγαίου, της
Θεσσαλίας, των Σποράδων καθώς και σε περιοχές της Δυτικής Στερεάς.

Βροχές και καταιγίδες σημειώνονται και στην
Αττική. Οι ισχυρές καταιγίδες θα συνοδεύονται στις περιοχές αυτές με
θυελλώδεις ανέμους. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι αισθητή σε όλη τη
χώρα. Στην Αττική ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα (εκτός των κεντρικών ηπειρωτικών, των Σποράδων και της Εύβοιας).

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα πελάγη 6 και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ.

Στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, η θερμοκρασία έπεσε κατακόρυφα το τελευταίο 24ωρο και είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές ορεινές περιοχές «ξύπνησαν» το πρωί με τον υδράργυρο να βρίσκεται σε μονοψήφιες τιμές.

Βροχερός είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη, όπου στο κέντρο της πόλης η θερμοκρασία νωρίτερα έδειξε μόλις 17 βαθμούς. Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης δεν αναφέρθηκαν σημαντικά προβλήματα από την κακοκαιρία, παρά μόνο κλήσεις για κοπές δένδρων.

Χωρίς σοβαρά προβλήματα εξελίσσεται -μέχρι στιγμής- η κακοκαιρία και στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόβλημα αναφέρθηκε μόνο σε επαρχιακό δρόμο του Κιλκίς (Αργυρούπολης – Σεβαστού), που παραμένει μέχρι αυτή την ώρα κλειστός λόγω υπερχείλισης του οδοστρώματος.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που πλήττουν σχεδόν όλη τη χώρα, αναμένεται να ενταθούν σήμερα, κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Στερεάς Ελλάδας και των βορείων τμημάτων της Πελοποννήσου. Στην Κεντρική Μακεδονία, ένταση των φαινομένων αναμένεται στους νομούς της Χαλκιδικής και της Πιερίας. Ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί από το απόγευμα της Τρίτης, όταν και τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν.

Προβλήματα στη Λάρισα

Αίτημα για να τεθούν οι παραλιακές περιοχές του δήμου Αγιάς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης απέστειλε ο δήμος Αγιάς στα γραφεία της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που σημειώνονται στη περιοχή.

Όπως εξήγησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιδήμαρχος Μελιβοίας Βασίλης Λέτσιος, στα παράλια του δήμου Αγιάς υπάρχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και καταπτώσεις βράχων κατά μήκος του παραλιακού δρόμου.

Σημειώνεται πως στην περιοχή από το βράδυ εργαζόνται πυρετωδώς συνεργεία για να απομακρύνουν τους βράχους από το οδόστρωμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι βραχοπτώσεις είναι συνεχείς.

Αντίστοιχο αίτημα για να τεθούν περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να αποσταλεί και για περιοχές του δήμου Τεμπών όπου και εκεί σημειώνονται προβλήματα από την κακοκαιρία.

Προβλήματα, επίσης, έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία στην Εθνική οδό Λάρισας-Κοζάνης όπου εντοπίζονται φερτά υλικά σε διάφορα σημεία του δρόμου, ενώ αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν στο επαρχιακό δίκτυο Λάρισας-Φαρσάλων.

Προβλήματα στην Αχαΐα

Προβλήματα, τα οποία όμως δεν πήραν έκταση, προκάλεσαν στην Αχαΐα οι πτώσεις κεραυνών και οι καταιγίδες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω των κεραυνών εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στην περιοχή Παυλόκαστρο της Πάτρας, στον Κρίνο και στην Λακκόπετρα της δυτικής Αχαΐας και στην Σπαρτιά του δήμου Ερυμάνθου. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση, αλλά λόγω των καταιγίδων που ακολούθησαν, οι φωτιές έσβησαν γρήγορα.

Επίσης, λόγω των καταιγίδων, προκλήθηκαν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, από την Πάτρα, μέχρι το ύψος της Κάτω Αχαΐας.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε τέσσερις κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων από υπόγεια στην Πάτρα και στην Κάτω Αχαΐα, καθώς επίσης και μία κλήση για πτώση δέντρου.

Χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν στη δυτική Αχαΐα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες.

Χαλάζι έπεσε και στην περιοχή των Καλαβρύτων, ενώ οι κατολισθήσεις στην εθνική οδό Πατρών-Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας, δεν δημιούργησαν πρόβλημα στην κυκλοφορία.

Στο μεταξύ, στην περιοχή του Πάσιου, στο Κιάτο Κορινθίας, οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν σώους τα ξημερώματα έναν άνδρα ηλικίας 75 χρόνων και μία γυναίκα ηλικίας 68 ετών, οι οποίοι προηγουμένως είχαν εγκλωβιστεί μέσα στο αυτοκίνητό τους, σε ρέμα της περιοχής.

Ακόμη, η Πυροσβεστική προχώρησε σε απαντλήσεις υδάτων από πέντε υπόγεια στην περιοχή του Κιάτου.

Ζημιές στην Αιτωλοακαρνανία

Οι καταιγίδες προκάλεσαν ζημιές σε καλλιέργειες στην Αιτωλοακαρνανία, ωστόσο πλήρης εικόνα θα υπάρξει μετά τις πρώτες καταγραφές.

Επίσης, η Πυροσβεστική έκανε απαντλήσεις υδάτων από υπόγεια σπιτιών σε περιοχές του Αγρινίου.

Η εικόνα στην Ήπειρο

Προβλήματα στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του Μετσόβου, της Κόνιτσας, των Τζουμέρκων και του Ζαγορίου, άφησε πίσω της η κακοκαιρία, που έπληξε την Κυριακή την Ήπειρο.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, το ύψος του χαλαζιού στο Μέτσοβο έφτασε τα 30 εκατοστά, ενώ οι ισχυρές καταιγίδες προκάλεσαν καταπτώσεις βράχων και μεταφορά φερτών υλικών που προκάλεσαν ζημιές στο οδικό δίκτυο.

Μηχανήματα της Περιφέρειας Ηπείρου, εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές στο οδικό δίκτυο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024