Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διευκρινίσεις για συνταξιοδότηση από τον ΕΦΚΑ ασφαλισμένων στον πρώην ΟΓΑ

Διευκρινίσεις για συνταξιοδότηση από τον ΕΦΚΑ ασφαλισμένων στον πρώην ΟΓΑ

Διευκρινίσεις αναφορικά με τη συνταξιοδότηση από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) των ασφαλισμένων στον πρώην ΟΓΑ, μετά την ισχύ του νέου ασφαλιστικού νόμου (ν. 4387/2016), παρέχονται με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος. Τι προβλέπεται, ποιοι θα καταβάλουν εισφορές.

Διευκρινίσεις αναφορικά με τη συνταξιοδότηση από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) των ασφαλισμένων στον πρώην ΟΓΑ, μετά την ισχύ του νέου ασφαλιστικού νόμου (ν. 4387/2016), παρέχονται με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, «οι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΓΑ, γεννηθέντες το έτος 1950, που συμπληρώνουν, το 2017, το 67ο έτος της ηλικίας τους, οι οποίοι, μετά από σχετικό έγγραφο–πρόσκληση του διοικητή του πρώην Οργανισμού, το οποίο τους είχε αποσταλεί, πριν από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ, είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και στους οποίους έχει ζητηθεί η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από τον ΕΦΚΑ για το χρονικό διάστημα από 1/1/2017 μέχρι και την προηγούμενη ημέρα της έναρξης συνταξιοδότησης (1/7/2017), για λόγους χρηστής διοίκησης, δεν θα καταβάλουν τις εν λόγω εισφορές. Όσοι δε από τους προαναφερόμενους υποψήφιους συνταξιούχους έχουν ήδη καταβάλει τις ασφαλιστικές αυτές εισφορές, θα τους επιστραφούν από τον ΕΦΚΑ».

Διευκρινίζεται, επίσης ότι, για τους γεννηθέντες, μετά την ανωτέρω ημερομηνία, ασφαλισμένους στον πρώην ΟΓΑ, είναι υποχρεωτική η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, μέχρι την ημερομηνία συνταξιοδότησης ή διακοπής της ασφάλισης, εφόσον στη δεύτερη περίπτωση προκύπτει διακοπή άσκησης της δραστηριότητας, πριν από την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης.

Περαιτέρω δε, για την ίδια ως άνω κατηγορία ασφαλισμένων, δεν απαιτείται η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας για την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ, σε περίπτωση που αυτοί συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους για την οποία είχαν υποχρέωση ασφάλισης στον πρώην ΟΓΑ, πριν από τη συνταξιοδότησή τους, δεδομένου ότι οι ρυθμίσεις του άρθρου 20 του ν. 4387/2016, όπως έχει γνωστοποιηθεί με την αριθ. Φ.10034/18282/566/20-4-2017 (ΑΔΑ: Ω6ΣΛ465Θ1Ω-Κ5Π) εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, έχουν εφαρμογή μόνο για όσους θα συνταξιοδοτηθούν από 1-1-2025 και εφεξής.

Για τον ίδιο λόγο, η ανωτέρω κατηγορία δεν υποχρεούνται και στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, μετά τη συνταξιοδότηση, εφόσον συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους για την οποία είχαν, πριν τη συνταξιοδότηση, υποχρέωση ασφάλισης στον πρώην ΟΓΑ.

Επισημαίνεται, πάντως ότι στη σχετική αίτηση για συνταξιοδότηση ο υποψήφιος συνταξιούχος από τον πρώην ΟΓΑ θα συμπληρώνει σχετικό πεδίο από το οποίο θα προκύπτει η συνέχιση ή μη της δραστηριότητας για την οποία ήταν ασφαλισμένος στον πρώην ΟΓΑ, προκειμένου να έχουν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ τα σχετικά στοιχεία.

Σε ό,τι αφορά τους συνταξιοδοτηθέντες από τους λοιπούς, πλην του πρώην ΟΓΑ, φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, μέχρι τις 12/5/2016, καθώς και εκείνους στους οποίους η έναρξη καταβολής σύνταξης ανατρέχει, μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, (σχετική η αριθ. Φ.80000/οικ.29713/779/30-6-2016 εγκύκλιος, ΑΔΑ: ΩΓ74465Θ1Ω-ΡΞ9), οι οποίοι έχουν εισόδημα από άσκηση αγροτικής δραστηριότητας, δεν ήταν υπόχρεοι καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον πρώην ΟΓΑ, μέχρι τις 31/12/2016 και θα εξακολουθήσουν να μην είναι υπόχρεοι καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, από 1/1/2017, λόγω άσκησης αγροτικής δραστηριότητας και να μην εμπίπτουν και στις διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 4387/2016.

Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι πρόθεση του υπουργείου είναι η θέσπιση ρύθμισης για ενιαία έναρξη συνταξιοδότησης για όλους τους ενταχθέντες φορείς στον ΕΦΚΑ. Μέχρι, όμως, την ολοκλήρωση των ανωτέρω διαδικασιών, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις που προβλέπονται από τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις κάθε εντασσόμενου φορέα στον ΕΦΚΑ.

Ως εκ τούτου, ως ημερομηνία έναρξης της συνταξιοδότησης, λόγω γήρατος, για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ εξακολουθεί να είναι η 1/7 του 67ου έτους της ηλικίας τους, κατά την οποία θα χορηγείται τόσο το ποσό της σύνταξης που προκύπτει, κατ’ εφαρμογή των γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων του πρώην ΟΓΑ, όσο και το ποσό της σύνταξης που προκύπτει, κατ’ εφαρμογή των ρυθμίσεων του ν. 4387/2016 για την εθνική και ανταποδοτική σύνταξη, στην αναλογία που ορίζεται κατ’ έτος από το άρθρο 99 του ν. 4387/2016.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συνάντησε τον Νεϊμάρ ο Τσιτσιπάς

Συνάντηση αστέρων ανάμεσα σε Στέφανο Τσιτσιπά, Ντέιβιντ Μπέκαμ και Νεϊμάρ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024