Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Στους 79 οι νεκροί ή αγνοούμενοι της φονικής πυρκαγιάς

Βρετανία: Στους 79 οι νεκροί ή αγνοούμενοι της φονικής πυρκαγιάς

Στους 79 ανέρχεται ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς, που συγκλόνισε τη Βρετανία λίγες ημέρες πριν. Εβδομήντα εννέα άνθρωποι θεωρούνται νεκροί ή αγνοούμενοι, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της αστυνομίας.

Στους 79 ανέρχεται ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς, που συγκλόνισε τη Βρετανία λίγες ημέρες πριν. Εβδομήντα εννέα άνθρωποι θεωρούνται νεκροί ή αγνοούμενοι, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της αστυνομίας.

Πέντε άνθρωποι αναγνωρίσθηκαν επίσημα ως θύματα της πυρκαγιάς, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 74 ανθρώπων, που εκτιμάται ότι είναι νεκροί.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας, Στιούαρτ Κάντι, συμπλήρωσε ότι αυτή η εικόνα δύναται να αλλάξει και πάλι.

Πέντε άνθρωποι δηλωμένοι ως αγνοούμενοι βρέθηκαν σώοι και αβλαβείς.

Πολλές από τις οικογένειες που διέμεναν στον πύργο Γκρένφελ, στην περιοχή Κένσινγκτον του δυτικού Λονδίνου, έχασαν πάνω από ένα συγγενικό πρόσωπο, δήλωσε ο Κάντι και προσέθεσε ότι η «η καρδιά μου είναι μαζί με τους ανθρώπους αυτούς».

Επίσης, τόνισε ότι η προτεραιότητα του είναι να αναγνωρίσει τα θύματα της πυρκαγιάς και να τα απομακρύνει από τον πύργο το συντομότερο δυνατό, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι είναι αδύνατο να αναγνωριστούν όλα και ότι η εν λόγω επιχείρηση θα διαρκέσει «πολλές, πολλές εβδομάδες».

«Είναι μια απίστευτα επώδυνη στιγμή για τις οικογένειες» είπε. «Είναι πραγματικά δύσκολο να περιγράψουμε την καταστροφή που προκάλεσε η φωτιά. Αυτό που προέχει, βέβαια, για εμένα, είναι να βρούμε απαντήσεις για τους ανθρώπους και τις οικογένειες που επλήγησαν άμεσα. Θα ήθελα να επιβεβαιώσω σε όλους ότι θα ερευνήσουμε κάθε πιθανό ποινικό αδίκημα που μπορεί να διαπράχθηκε από τον οποιοδήποτε».

Ο επικεφαλής της αστυνομικής επιχείρησης εξήγησε ότι οι έρευνες θα αφορούν στην κατασκευή του κτιρίου, στην πρόσφατη ανακαίνιση, στον τρόπο διοίκησης και συντήρησης, αλλά και στα προβλεπόμενα μέτρα πυρασφάλειας. «Θα κάνω ό,τι μπορώ προκειμένου να φέρω στη δικαιοσύνη κάθε πιθανό αδίκημα ή νομική παράβλεψη».

Την Κυριακή, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι σε κάθε οικογένεια που έχασε το σπίτι της, θα δοθεί σε μετρητά το ποσό των 500 λιρών, ενώ 5.000 λίρες θα κατατεθούν σε τραπεζικό λογαριασμό.

Παράλληλα, ερωτηθείσα για τις εικασίες των μέσων ενημέρωσης ότι η Τερέζα Μέι κινδυνεύει με εσωκομματικό πραξικόπημα, η εκπρόσωπός της ανακοίνωσε ότι «η πρωθυπουργός της Βρετανίας ηγείται της χώρας σε υπερβολικά αντίξοους καιρούς».

«Πρόκειται για υπερβολικά δύσκολη περίοδο με δύο φρικτά περιστατικά μέσα σε μια εβδομάδα. Η Μέι ηγείται της χώρας στη σκιά αυτών των περιστατικών και στη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου», είπε η εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

Η εκπρόσωπος είχε ερωτηθεί αν η Μέι εξακολουθεί να αισθάνεται ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να ηγηθεί της χώρας.

Η εφημερίδα Sunday Telegraph, επικαλούμενη υψηλόβαθμα στελέχη των Τόρις, έγραψε ότι η πρωθυπουργός κινδυνεύει να αντιμετωπίσει άμεσα θέμα ηγεσίας από ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του κόμματός της αν αποφασίσει ένα ηπιότερο Brexit.

Η εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ τόνισε, επίσης, ότι η πρωθυπουργός γνωρίζει πως οι πολίτες θέλουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας στο πολυώροφο κτίριο κατοικιών και ότι η σχετική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η κυβέρνηση της Μέι, η οποία δέχτηκε επικρίσεις για αργή και ψυχρή αντίδραση μετά την τραγωδία, έχει έρθει σε επαφή με όλες τις τοπικές αρχές στη χώρα, ζητώντας τους να καταγράψουν τις όποιες ανησυχίες τους για θέματα ασφαλείας έπειτα από την πυρκαγιά, είπε η εκπρόσωπος.

Η Τερέζα Μέι δε στήριξε την πρόταση που κατέθεσε ο αρχηγός των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, να κατασχεθούν τα ακατοίκητα ακίνητα για να στεγάσουν τους επιζώντες της πυρκαγιάς.

Η Βρετανία έχει πληγεί από πολλαπλές επιθέσεις εξτρεμιστών, καθώς και από την πυρκαγιά στο δυτικό Λονδίνο με 79 νεκρούς, ενώ η πρωθυπουργός δέχτηκε βαρύ πλήγμα στις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου όπου και απώλεσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024