Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δικαίωμα στην παραίτηση αποκτά ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας

Δικαίωμα στην παραίτηση αποκτά ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας

Το δρόμο για την ιαπωνική Βουλή παίρνει το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στον νυν αυτοκράτορα να παραιτηθεί, κάτι το οποίο φαίνεται να επιθυμεί ο Ακιχίτο. Ο 83χρονος ανήλθε στο Θρόνο των Χρυσανθέμων το 1989, διαδεχόμενος τον πατέρα του Χιροχίτο. Παραίτηση έχει να σημειωθεί από το 1817.

Το δρόμο για την ιαπωνική Βουλή παίρνει το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στον νυν αυτοκράτορα να παραιτηθεί, κάτι το οποίο φαίνεται να επιθυμεί ο 83χρονος Ακιχίτο.

Το 2016 ο Ακιχίτο άφησε να εννοηθεί ότι η φυσική του κατάσταση δεν θα του επιτρέπει για πολύ καιρό ακόμα να ασκεί τα καθήκοντά του, όπως επιθυμεί. Έχει ήδη υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς και σε επέμβαση για καρκίνο του προστάτη.

Ο Ακιχίτο ανήλθε στο Θρόνο των Χρυσανθέμων το 1989, διαδεχόμενος τον πατέρα του Χιροχίτο. Παραίτηση έχει να σημειωθεί από το 1817.

Εφόσον τελικά το νομοσχέδιο εγκριθεί, ο Ακιχίτο θα αποκτήσει το δικαίωμα στην παραίτηση, αλλά μόνο αυτός. Ο γιος του (και διάδοχος) Ναρουχίτο δεν θα μπορεί να πράξει το ίδιο χωρίς νέα νομοθετική πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με το BBC, η παραίτηση αναμένεται να γίνει τον Δεκέμβριο του 2018.

Και ενώ η Βουλή φαίνεται να λύνει το συγκεκριμένο θέμα, ένα άλλο θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα: το δικαίωμα σε γυναίκες να ανεβαίνουν στο Θρόνο των Χρυσανθέμων, δεδομένου ότι την τελευταία 15ετία δεν γεννήθηκαν πολλά αγόρια στην αυτοκρατορική οικογένεια.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια σχετική συζήτηση το 2006, το το θέμα -εξαιρετικά ευαίσθητο έτσι κι αλλιώς για την Ιαπωνία -πάγωσε.

Για την ιστορία, ο 56χρονος διάδοχος του Θρόνου έχει μία κόρη, που δεν μπορεί να τον διαδεχθεί. Ο αδελφός του -51 ετών σήμερα- θα είναι ο επόμενος στη σειρά διαδοχής και θα τον ακολουθήσει ο 10χρονος (σήμερα) γιος του.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν άλλα αγόρια.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024