Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε πολιτική κρίση βυθίζεται και πάλι η Βραζιλία

Σε πολιτική κρίση βυθίζεται και πάλι η Βραζιλία

H λέξη «impeachment» ακούγεται πάλι στους πολιτικούς διαδρόμους της Βραζιλίας, ένα χρόνο μετά την καθαίρεση της τέως προέδρου Ρουσέφ. Την ίδια τύχη ίσως έχει ο άνθρωπος που η ίδια εμπιστεύτηκε για τη θέση του αντιπροέδρου και τελικά πρωταγωνίστησε στην ανατροπή της.

H λέξη «impeachment» ακούγεται και πάλι στους πολιτικούς διαδρόμους της Βραζιλίας, ένα χρόνο μετά την καθαίρεση της τέως προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ.

Την ίδια τύχη ίσως έχει ο άνθρωπος που η ίδια εμπιστεύτηκε για τη θέση του αντιπροέδρου και τελικά πρωταγωνίστησε στην ανατροπή της.

Ο λόγος για τον νυν πρόεδρο (και τέως αντιπρόεδρο) Μισέλ Τέμερ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με σκάνδαλο διαφθοράς, ένα από τα πολλά στη Βραζιλία της τελευταίας 10ετίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Globo ο Τέμερ έδωσε το «πράσινο φως», ώστε να δωροδοκηθεί ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Εντουάρντο Κούνια και να μην καταθέσει για υπόθεση που θα έκαιγε τον Τέμερ.

Μάλιστα η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι διαθέτει και ηχητικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν την ενοχή του προέδρου.

Ο Κούνια, επίσης σφοδρός πολιτικός αντίπαλος της τέως προέδρου Ρουσέφ, καταδικάστηκε σε 15 έτη φυλάκισης για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος. Από τη φυλακή, έστελνε συχνά «μηνύματα» σε πολιτικούς «φίλους» ότι δεν έχει πει την τελευταία του λέξη…

Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Εκατοντάδες Βραζιλιάνοι βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά του Τέμερ, ζητώντας την παραίτησή του.

Στις διαδηλώσεις πρωτοστατούν οπαδοί του Κόμματος των Εργαζομένων (PT) που έδωσε στη χώρα τον πρόεδρο Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα (2002-2010) και την Ντίλμα Ρουσέφ. (2010-2016).

Παράλληλα, το Χρηματιστήριο του Σάο Πάολο που μέχρι τώρα έδειχνε να αντέχει στις πολιτικές αναταράξεις, βούλιαξε. Είχε τις μεγαλύτερες απώλειες από την κρίση της Lehman Brothers, προ δέκα ετών.

Την ίδια τύχη είχε και η ισοτιμία του βραζιλιάνικου νομίσματος σε σχέση με το δολάριο.

Ο ίδιος ο πρόεδρος εμφανίστηκε στα Μέσα Ενημέρωσης για να ξεκαθαρίσει ότι δεν παραιτείται και ότι είναι αθώος.

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ξεκινά την έρευνα για τυχόν ευθύνες του προέδρου.

Σε πολιτικό επίπεδο, δύο υπουργοί ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται. Ο ένας -της Άμυνας- άλλαξε γνώμη στην πορεία, για λόγους ασφάλειας.

Αλλά και στο Κογκρέσο, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ της χώρας, γίνονται ζυμώσεις για να ξεκινήσουν διαδικασίες ανάλογες με εκείνες που οδήγησαν στην καθαίρεση της Ντίλμα Ρουσέφ το 2016.

Οι υποθέσεις διαφθοράς ταλανίζουν την πολιτική ζωή της Βραζιλίας εδώ και μία δεκαετία. Αιχμή του δόρατος, ο πετρελαϊκός κολοσσός Petrobras, γύρω από τον οποίο -όπως αποφαίνονται οι εισαγγελικές έρευνες- είχε στηθεί ένα τεράστιο πάρτι σκανδάλων και δωροδοκιών.

Ακόμα και ο πρώην πρόεδρος Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024