Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Live: Κορυφώνεται η μάχη για το πολυνομοσχέδιο

Live: Κορυφώνεται η μάχη για το πολυνομοσχέδιο

Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία αργά το βράδυ ολοκληρώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Τεταμένο το κλίμα με αρκετές αναφορές και στο θέμα του χρέους και τη δήλωση του πρωθυπουργού περί γραβάτας. Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για όλα τα άρθρα κατέθεσε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Παρακολουθήστε ζωντανά τις ομιλίες.

Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία αργά το βράδυ ολοκληρώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Το απόγευμα της Πέμπτης, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου. Αίτημα ονομαστικής επί της αρχής και για συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου αναμένεται να κατατεθεί και από τη ΝΔ.

Η συζήτηση γίνεται απούσης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, η οποία, με απόφαση της Ολομέλειας, αποκλείστηκε από τις συνεδριάσεις μετά την προκλητική συμπεριφορά Κασιδιάρη σε βάρος του Νίκου Δένδια, την περασμένη Δευτέρα.


Το θέμα των ενστόλων είναι ένα από τα ζητήματα που βρίσκονται στην αιχμή της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το κλείσιμο της β΄αξιολόγησης. Στην αιχμή της αντιπαράθεσης βρίσκεται όμως και η χθεσινή συζήτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με δημοσιογράφους.

Ο βουλευτής της ΝΔ Δ.Κυριαζίδης, μιλώντας πριν από λίγο στην Ολομέλεια, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κορόιδεψε τους ένστολους και δεν υλοποίησε τη δέσμευσή της για εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. Κατήγγειλε ότι οι περικοπές για τους ένστολους θα φτάσουν τα 400 ευρώ και τόνισε ότι η ΝΔ έχει δεσμευτεί για την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ και την κατάθεση ενός νέου ειδικού μισθολογίου που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες.

«Για να φορέσει ο Τσίπρας γραβάτα, ο λαός θα φορέσει θηλιά»

Η χθεσινή συζήτηση του πρωθυπουργού με δημοσιογράφους, σχολιάστηκε με καυστικό τρόπο από την βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, αλλά και από την βουλευτή της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη.

«Έρχεται ο πρωθυπουργός στη Βουλή και μιλάει στους δημοσιογράφους- που είναι αλήτες, ρουφιάνοι δημοσιογράφοι, που βρίζουνε τον ΣΥΡΙΖΑ- και τους λέει «to good to be true»- είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, για το δάνειο. Να σας πω εγώ ως δημοσιογράφος τι συμβαίνει; Το true to be good. Είναι πολύ αληθινό για να είναι καλό. Ήρθατε ως ελπίδα και πέσατε ως ακρίδα. Λέτε ότι θα φύγετε από επιτροπεία. Από ποια επιτροπεία φεύγετε; Δίνετε την εξουσία στον υπουργό Οικονομικών να εφαρμόζει την πολιτική των επιτρόπων, μέχρι το 75% του χρέους να αποπληρωθεί», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

«Ο κ. Τσίπρας μας είπε πρώτα ότι δεν ψηφίζει μέτρα, χωρίς χρέος. Μετά μας είπε πως ψηφίζει μέτρα για να πάρει το χρέος. Τώρα λέει πως αν δεν πάρει το χρέος θα ξεψηφίσει. Μετά λέει ότι θα φορέσει γραβάτα, αυτάρεσκα, γιατί δήθεν θα πάρει κάτι για πρώτη φορά, για το χρέος. Σιγά! Όλα για πρώτη φορά τα κάνετε. Γραβάτα μπορεί να φορέσει για πρώτη φορά, τη φόρεσε και ο κ. Παππάς άλλωστε στην Αμερική. Αλλά είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση κόβει τόσα πολλά επιδόματα» είπε η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη.

Στο θέμα του χρέους και τη στάση της ΝΔ αναφέρθηκε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Βλάχος, μιλώντας στην Ολομέλεια.

«Εμείς, στην προσπάθεια διευθέτησης του χρέους, πράγματι, θα σταθούμε αλληλέγγυοι. Διότι, αλίμονο, μετά από τόσα που έχουν γίνει, μετά από τόσα που ψηφίζετε, να μην μπορέσουμε να διευθετήσουμε το χρέος. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει αυτήν την όποια προσπάθεια κάνει η κυβέρνηση, γιατί πραγματικά ξεκίνησε με μία δήλωση από το 2012, τη διατηρούμε ζωντανή μέχρι σήμερα και νομίζω ότι τώρα πια είναι η στιγμή να διεκδικήσουμε όλοι μαζί μία καλύτερη λύση», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος, πάντως, επέκρινε την κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο. «Είναι πολύ μεγάλο το κόστος. Για να φορέσει τελικά ο κύριος πρωθυπουργός γραβάτα, πρέπει να φορέσει θηλιά ο ελληνικός λαός με αυτά τα μέτρα. Είναι βαρύ το τίμημα. Θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο απλά και διαφορετικά», σημείωσε.

«Μπαρούφα» χαρακτήρισε ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Σταμάτης, τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι τα μέτρα είναι δημοσιονομικά ουδέτερα. «Δηλαδή, τόσους μήνες καθόταν το ΔΝΤ και τσακωνόμασταν για να είναι ουδέτερα δημοσιονομικά τα μέτρα; Αυτό είναι να το ακούνε οι δανειστές και να πέφτουν κάτω από τα γέλια. Είναι μπαρούφα αυτό που ακούγεται εδώ μέσα. Τα μέτρα έχουν δημοσιονομικό βάρος. Η διαφορά είναι ότι τα μέτρα είναι άμεσα και τα αντίμετρα είναι πέτσινα», τόνισε ο κ. Σταμάτης. Ο βουλευτής της ΝΔ κατήγγειλε ότι μέσα στους όρους του μνημονίου είναι και το αίτημα των δανειστών αυτά τα μέτρα να μπορεί να ανατραπούν από τα δικαστήρια. «Το τέταρτο μνημόνιο συνιστά μία επιτροπεία. Φέρατε το ΔΝΤ ως μόνιμο επιτηρητή και επίτροπο, όχι μέχρι τη λήξη του μνημονίου αλλά και πέραν αυτού. Η κυβέρνηση υπογράφει λευκή επιταγή πλαστογραφώντας την υπογραφή, διότι αυτά τα μέτρα θα πρέπει να τα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση και εμείς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λέμε όχι κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με παράλογες απαιτήσεις, είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελισάβετ Σκούφα, υποστηρίζοντας ότι για πρώτη φορά κείμενο συμφωνίας περιλαμβάνει θετικά μέτρα. «Αναγκαζόμαστε να ψηφίσουμε λόγω της συνθηκολόγησης που ήρθε γιατί με «πρώτη φορά αριστερά» έρχονται παγκόσμιοι οργανισμοί, όπως το ΔΝΤ, και λένε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεσμεύονται σε συγκεκριμένα μέτρα για το μη βιώσιμο χρέος και τη διευθέτησή του», επισήμανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Με απόσπασμα από το ποίημα του Καβάφη «Μέρες του 1909» έκλεισε την ομιλία του ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τασούλας, σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού για την γραβάτα, κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους: «Ως προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος επαίρεται ότι θα φορέσει επιτέλους γραβάτα, γιατί τα νέα που έρχονται είναι τόσο καλά που είναι απίστευτα, θα ήθελα να θυμίσω ένα εντυπωσιακό ποίημα που αφορά γραβάτες. Μιλά για έναν νέο, όχι για πρωθυπουργό, αλλά ταιριάζει. Δε πουλήσατε για ένα ή δύο τάλιρα το σώμα σας, πουλάτε τις απόψεις σας, τις δεσμεύσεις σας, τις υποσχέσεις σας για 2,3,4,5,6 μήνες εξουσίας. «Μέρες του 1909″ είναι το ποίημα, μέρες του 2017 είναι οι δικές σας ευθύνες».

«Τα πρόσθετα μέτρα σας, όπως ευγενικά θέλετε να ονομάσετε τη λεόντειο συμφωνία σας, διαλύουν την ελληνική οικογένεια, την ελληνική κοινωνία. Σφυρίζετε, όμως, αμέριμνα στις καρέκλες σας, γιατί, επίσης, γνωρίζετε πολύ καλά ότι όταν έρθει ο λογαριασμός εσείς θα είστε αλλού», υπογράμμισε η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαρά Κεφαλίδου και συμπλήρωσε: «Μετά από έναν χρόνο διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσίπρας, έχοντας διαλύσει τα πάντα στη χώρα, κατάφερε να εξασφαλίσει τη θητεία της κυβέρνησής του. Ταυτόχρονα, με την προνομοθέτηση δυσβάσταχτων μέτρων, έσκαψε βαθύ λάκκο για τους επόμενους και έκλεισε στασίδι αυριανής αξιωματικής αντιπολίτευσης, προστάτιδας και υπερασπιστού των φτωχοποιημένων πολιτών που η ίδια δημιούργησε».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024