Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Apple θα χρησιμοποιεί μόνο ανανεώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά «μια μέρα»

Η Apple θα χρησιμοποιεί μόνο ανανεώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά «μια μέρα»

Όχι, το επόμενο iPhone δεν θα είναι φτιαγμένο από ανακυκλωμένο χαρτί και πριονίδι. Όμως η Apple έγινε την Πέμπτη η πρώτη μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας που δεσμεύεται να χρησιμοποιεί μόνο ανακυκλωμένα και ανανεώσιμα υλικά στα προϊόντα της -τουλάχιστον μια μέρα.

Όχι, το επόμενο iPhone δεν θα είναι φτιαγμένο από ανακυκλωμένο χαρτί και πριονίδι. Όμως η Apple έγινε την Πέμπτη η πρώτη μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας που δεσμεύεται να χρησιμοποιεί μόνο ανακυκλωμένα και ανανεώσιμα υλικά στα προϊόντα της -τουλάχιστον μια μέρα.

Ο γίγαντας της τεχνολογίας παρουσίασε τα σχέδιά του να γίνει πιο πράσινος στην ετήσια Έκθεση Περιβαλλοντικής Ευθύνης: «Οι παραδοσιακές εφοδιαστικές αλυσίδες είναι γραμμικές. Τα υλικά εξορύσσονται, μετατρέπονται σε προϊόντα, και συχνά καταλήγουν σε χωματερές μετά τη χρήση. Μετά η διαδικασία ξεκινά από την αρχή και περισσότερα υλικά εξορύσσονται από τη γη για νέα προϊόντα» αναφέρει η εταιρεία.

«Πιστεύουμε ότι στόχος μας πρέπει να είναι μια αλυσίδα προμηθειών κλειστού βρόχου, στην οποία τα προϊόντα παράγονται χρησιμοποιώντας μόνο ανανεώσιμες πηγές ή ανακυκλωμένα υλικά».

«Θέτουμε την πρόκληση στον εαυτό μας να τερματίσουμε μια μέρα εντελώς την εξάρτησή μας από την εξόρυξη υλικών».

Ωστόσο η εταιρεία παραδέχεται πως δεν γνωρίζει πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. «Κάνουμε κάτι σπάνιο για εμάς ανακοινώνοντας έναν στόχο πριν βρούμε πώς ακριβώς θα τον πετύχουμε» είπε στο Vice η Λίσα Τζάκσον, αντιπρόεδρος της Apple για θέματα περιβάλλοντος, πολιτικής και κοινωνικών πρωτοβουλιών.

Η εταιρεία ήδη προσπαθεί να ανακυκλώνει το αλουμίνιο των συσκευών της -το μόνο που κρίνεται αρκετά υψηλής ποιότητας για επαναχρησιμοποίηση. Για παράδειγμα, τα αλουμινένια περιβλήματα του iPhone 6 ανακυκλώνονται για την παραγωγή υπολογιστών Mac Mini που χρησιμοποιεί η Apple στα γραφεία της. Το περίβλημα του iPhone 7 χρησιμοποιεί 27% λιγότερο αλουμίνιο και η παραγωγή του εκπέμπει 60% λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου.

Ακόμα, η Apple έχει αναπτύξει τα ρομπότ Liam που αποσυναρμολογούν παλιά iPhone και ανακτούν περισσότερα υλικά από ό,τι οι συμβατικές πρακτικές ανακύκλωσης.

Η εταιρεία έχει σημειώσει εξάλλου εντυπωσιακή πρόοδο όσον αφορά τις τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει. Το 2017, το 96% της κατανάλωσης προήλθε από ανανεώσιμες πηγές, ποσοστό που ανεβαίνει στο 100% για όλα τα κέντρα δεδομένων της.

Η τελευταία κίνηση της Apple χαιρετίστηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace: «Η δέσμευση αυτή, σε συνδυασμό με την πρόσφατη πρόοδο της Apple όσον αφορά τη μετάβαση της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ασία στην ανανεώσιμη ενέργεια, φέρνει την εταιρεία πολύ μπροστά από άλλους σε αυτόν τον κλάδο» δήλωσε ο Γκάρι Κουκ της οργάνωσης.

«Άλλες μεγάλες μάρκες ηλεκτρονικών, όπως η Samsung, η Huawei και η Microsoft, θα πρέπει να κάνουν το ίδιο αν θέλουν να μην μείνουν πίσω ακόμα περισσότερο».

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024