Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κάμερες με βεντούζες ακολουθούν τις φάλαινες στην Ανταρκτική

Κάμερες με βεντούζες ακολουθούν τις φάλαινες στην Ανταρκτική

Χάρη σε κάμερες και αισθητήρες που βεντουζώνουν ακίνδυνα στο δέρμα, ερευνητές στην Ανταρκτική συνέλεξαν ονειρικά βίντεο που αποκαλύπτουν την καθημερινότητα των φαλαινών, αλλά και το πού βρίσκονται τα υποβρύχια βοσκοτόπια τους που πρέπει να προστατευτούν.

Χάρη σε κάμερες και αισθητήρες που βεντουζώνουν ακίνδυνα στο δέρμα,
ερευνητές στην Ανταρκτική συνέλεξαν ονειρικά βίντεο που αποκαλύπτουν την
καθημερινότητα των φαλαινών, αλλά και το πού βρίσκονται τα υποβρύχια
βοσκοτόπια τους που πρέπει να προστατευτούν.

Οι καταγραφές των αισθητήρων και το οπτικό υλικό αποκαλύπτουν άγνωστες ως σήμερα πληροφορίες για τις συνήθειες και την κοινωνικότητα δύο ειδών φάλαινας που εξετάστηκαν, της ρυγχοφάλαινας και της μεγάπτερης φάλαινας.

Οι βεντούζες ξεκολλούν μόνες τους έπειτα από 24 με 48 ώρες, οπότε ανεβαίνουν στην επιφάνεια και επανασυλλέγονται.

«Μπορέσαμε να δείξουμε ότι οι φάλαινες αφιερώνουν μεγάλο μέρος της ημέρας στις κοινωνικές σχέσεις και την ξεκούραση, και τρέφονται κυρίως το απόγευμα και τη νύχτα» λέει ο Δρ Άρι Φράιντλαντερ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, επικεφαλής της αποστολής που χρηματοδοτήθηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF.

Τα βίντεο αποκαλύπτουν μεταξύ άλλων τις διαφορετικές τακτικές που ακολουθούν τα κήτη για να καταπιούν κοπάδια κριλ, καρκινοειδή σαν μικρές γαρίδες που αποτελούν βασική πηγή τροφής στα οικοσυστήματα της Ανταρκτικής.

Άλλες φορές τρέφονται στην επιφάνεια, άλλες καταδύονται για να φτάσουν κοπάδια που κρύβονται στα βάθη, και άλλες φυσούν αέρα στο νερό για να παγιδεύσουν τα κριλ σε ένα δίχτυ από φυσαλίδες.

Όταν βγαίνουν στην επιφάνεια για ανάσα, πρέπει να φυσήξουν δυνατά για να απομακρύνουν τον πάγο και να πάρουν την επόμενη ανάσα.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι ερευνητές αποκτούν μια καλύτερη εικόνα για τις τοποθεσίες όπου τρέφονται οι φάλαινες, για μερικές εβδομάδες κάθε φορά.

Όπως εξηγεί ο Φράιντλαντερ, «από τη στιγμή που γνωρίζουμε πού τρέφονται οι φάλαινες, πόσο συχνά, και πού πάνε για να ξεκουραστούν, μπορούμε να ενημερώσουμε την πολιτική και τη διαχείριση προκειμένου να προστατεύσουμε τις φάλαινες και τα οικοσυστήματά τους».

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024