Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Ανταρσία» των δημοσίων υπαλλήλων για την αξιολόγηση

«Ανταρσία» των δημοσίων υπαλλήλων για την αξιολόγηση

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η «ανταρσία» της ΑΔΕΔΥ κατά της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση επιταχύνει τη διαδικασία για την επιλογή γενικών διευθυντών στα υπουργεία.

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η «ανταρσία» της ΑΔΕΔΥ κατά της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρεί να μειώσει την απόσταση που τους… χωρίζει.

Θεωρώντας προνομιακό πεδίο για την πολιτική της επιβίωση τον δημόσιο τομέα, δεν θέλει να μετατρέψει σε ρήγμα τη ρωγμή που προκλήθηκε από την απόφαση της κορυφαίας δημοσιοϋπαλληλικής οργάνωσης να απέχουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο από τις διαδικασίες του νέου συστήματος αξιολόγησης.

Ετσι, το ηγετικό επιτελείο της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγας Γεροβασίλη χρησιμοποιεί το «παράθυρο» που άφησε διάπλατα ανοιχτό η ΑΔΕΔΥ. Επιταχύνει τη διαδικασία για την επιλογή γενικών διευθυντών στα υπουργεία.

Είναι έτοιμη η προκήρυξη για τις 25 θέσεις των Γενικών Διευθύνσεων Διοικητικού/Οικονομικού (σε άλλα υπουργεία είναι ενιαία θέση και σε άλλα δύο θέσεις χωριστά) που αφορούν 15 από τα 18 υπουργεία.

Στην προκήρυξη – εντός δεκαπενθημέρου θα έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως – δεν περιλαμβάνονται, λόγω ιδιομορφιών, το υπουργείο Αμυνας, το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και οι υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του τέως υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Παράλληλα, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα εκδώσει άμεσα το εγχειρίδιο για τη δομημένη συνέντευξη, στο πλαίσιο του νέου συστήματος αξιολόγησης για την επιλογή προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης.

Η κινητοποίηση του μηχανισμού στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι πλήρης, με δεδομένο ότι δεν έχουν τηρηθεί οι προθεσμίες για την εφαρμογή του νόμου για την αξιολόγηση.

Ανεβάζει τις στροφές για να προχωρήσει με πολιτικό μπούσουλα ότι η αξιολόγηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν προβλέπει απολύσεις, ούτε έχει αρνητική ποσόστωση, όπως ίσχυε με τον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης διά του τότε υπουργού της και νυν προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παράλληλα, αξιοποιεί την αναφορά της ΑΔΕΔΥ, η οποία, για να μην κατηγορηθεί ότι αρνείται γενικώς την αξιολόγηση του προσωπικού, προέβαλλε ως μείζον πρόβλημα τον ότι η κυβέρνηση δεν έχει καν υλοποιήσει το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του νόμου που η ίδια ψήφισε και το οποίο αφορά την επιλογή και την τοποθέτηση των προϊσταμένων στις Γενικές Διευθύνσεις, στις Διευθύνσεις και στα Τμήματα στους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης επιδιώκει να αποδομηθεί η κριτική εναντίον της – ήδη εκφράστηκε και με δημόσια παρέμβαση από το στέλεχος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ κ. Γρηγόρη Καλομοίρη – ότι δεν μπορεί παρά να είναι παρωδία η αξιολόγηση εφόσον «οι «δοτοί-αρεστοί» προϊστάμενοι που με ανάθεση έχουν τοποθετηθεί, χωρίς κριτήρια, θα είναι οι άμεσοι αξιολογητές των δημοσίων υπαλλήλων».

Παράλληλα, τονίζεται ότι υπάρχουν υπουργεία στα οποία έχουν να γίνουν κρίσεις προϊσταμένων εδώ και δεκατρία χρόνια. Είναι ενδεικτικό, όπως έλεγε στέλεχος της δημόσιας διοίκησης, ότι, για παράδειγμα, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού οι τελευταίες κρίσεις έγιναν με βάση τον νόμο 3260 του 2004…

Η κοινή απόφαση-προκήρυξη του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του οικείου υπουργού για την πλήρωση των 25 θέσεων προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων Διοικητικού/Οικονομικού προβλέπει ότι οι υποψήφιοι, εφόσον έχουν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, μπορούν να προέρχονται από οποιονδήποτε φορέα του Δημοσίου.

Παναγιώτα Μπίτσικα

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024