Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανακοινώνει επίτευγμα στην υπεραγωγιμότητα

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανακοινώνει επίτευγμα στην υπεραγωγιμότητα

Οι υπεύθυνοι ερευνητικού προγράμματος στην ΕΕ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι ανέπτυξαν μια φθηνότερη και πιο αποτελεσματική υπεραγώγιμη ταινία, η οποία θα μπορούσε μια μέρα να διπλασιάσει την ισχύ των ανεμογεννητριών.

Οι υπεύθυνοι ερευνητικού προγράμματος στην ΕΕ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι ανέπτυξαν μια φθηνότερη και πιο αποτελεσματική υπεραγώγιμη ταινία, η οποία θα μπορούσε μια μέρα να διπλασιάσει την ισχύ των ανεμογεννητριών.

Το πρόγραμμα Eurotapes για την ανάπτυξη νέων υπεραγώγιμων υλικών -τα οποία άγουν το ηλεκτρικό ρεύμα με μηδενική αντίσταση και ελάχιστες απώλειες- έχει παραγάγει μέχρι στιγμής 600 μέτρα της νέας ταινίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο στη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και σε γεννήτριες, λένε οι δημιουργοί της.

«Το υλικό αυτό, ένα οξείδιο του χαλκού, είναι σαν νήμα που μεταφέρει 100 φορές περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα από ό,τι ο χαλκός. Με την ταινία αυτή μπορείς για παράδειγμα να φτιάξεις καλώδια που μεταφέρουν πολύ περισσότερο ρεύμα, ή να παράγεις πολύ ισχυρότερα μαγνητικά πεδία από ό,τι σήμερα» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Χαβιέ Ομπράδος του Ινστιτούτου Επιστήμης Υλικών της Βαρκελώνης, επικεφαλής της προσπάθειας.

Μακροπρόθεσμα, το ερευνητικό πρόγραμμα θα μπορούσε «να φέρει επανάσταση στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας», υποστηρίζει το Ινστιτούτο σε ανακοίνωσή του.

Στο πρόγραμμα Eurotapes, διάρκειας τεσσάρων ετών, συμμετέχουν διακεκριμένοι ερευνητές υπεραγωγιμότητας από εννέα χώρες -Αυστρία, Βέλγιο, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ισπανία.

H Ευρωπαϊκή Ένωση καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης των 20 εκατ. ευρώ.

Όταν ένα ηλεκτρικό φορτίο περνά μέσα από έναν αγωγό όπως ο χαλκός και το ασήμι, ένα σημαντικό μέρος του χάνεται ως θερμότητα -μια απώλεια που μεγαλώνει ανάλογα με την απόσταση που διανύει το φορτίο.

Στο φαινόμενο της υπεραγωγιμότητας -το οποίο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στον υδράργυρο το 1911- η ηλεκτρική αντίσταση πέφτει ξαφνικά στο μηδέν όταν η θερμοκρασία μειωθεί κοντά στο απόλυτο μηδέν.

Αυτό δημιουργεί επίσης ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο, φαινόμενο που αξιοποιείται σήμερα στους μαγνητικούς τομογράφους, μεταξύ άλλων.

Σήμερα υπάρχουν υπεραγώγιμα καλώδια που ψύχονται με υγρό άζωτο, χρησιμοποιούνται όμως σε μικρή κλίμακα ή πειραματικό επίπεδο.

Απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη υπεραγώγιμων υλικών που λειτουργούν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μια εξέλιξη που θα επέτρεπε τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος με σχεδόν μηδενικές απώλειες, ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024