Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κρουαζιερόπλοιο στούκαρε σε υποβρύχιο παράδεισο της Ινδονησίας

Κρουαζιερόπλοιο στούκαρε σε υποβρύχιο παράδεισο της Ινδονησίας

Ένας από τους κύριους υφάλους στο αρχιπέλαγος Ράτζα Αμπάτ στην Ινδονησία, το οποίο πιστεύεται ότι φιλοξενεί την υψηλότερη θαλάσσια βιοποικιλότητα σε όλο τον κόσμο, υπέστη σοβαρές ζημιές από προσάραξη κρουαζιερόπλοιου εντός θαλάσσιου πάρκου.

Ένας από τους κύριους υφάλους στο αρχιπέλαγος Ράτζα Αμπάτ στην Ινδονησία, το οποίο πιστεύεται ότι φιλοξενεί την υψηλότερη θαλάσσια βιοποικιλότητα σε όλο τον κόσμο, υπέστη σοβαρές ζημιές από προσάραξη κρουαζιερόπλοιου εντός θαλάσσιου πάρκου.

Το Caledonian Sky, ιδιοκτησίας του βρετανικού τουριστικού πρακτορείου Noble Caledonia, κατέστρεψε περίπου 1.600 τετραγωνικά μέτρα κοραλλιών όταν έπεσε στον αχαρτογράφητο ύφαλο. Το περιστατικό συνέβη στις 4 Μαρτίου, αποκαλύπτεται όμως μόλις τώρα από τον δικτυακό τόπο Mongabay που παρουσιάζει τα ευρήματα της επίσημης έρευνας.


Αριστερά, υγιή κοράλλια στον ύφαλο. Δεξιά, μετά την προσάραξη του πλοίου (Πηγή: Stephanie Venables / Marine Megafauna Foundation / Mongabay)

Το πλοίο, το οποίο μετέφερε 102 επιβάτες και πλήρωμα 79 ατόμων σε κρουαζιέρα από την Παπούα Νέα Γουινέα στις Φιλιππίνες, προσάραξε στη διάρκεια της άμπωτης παρά το γεγονός ότι διέθετε GPS και ραντάρ.

«Για την επαναφορά του κρουαζιερόπλοιου εστάλη ρυμουλκό από το λιμάνι του Σορόνγκ, αυτό όμως δεν έπρεπε να είχε γίνει γιατί προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερες βλάβες στον ύφαλο. Έπρεπε να περιμένουν την πλημμυρίδα» τόνισε ο Ρικάρντο Ταπιλάτου, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Παπούα και μέλος της ομάδας που συνέταξε την έκθεση.

Η προσάραξη «είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του δομικού ενδιαιτήματος και την μείωση ή απώλεια βιοποικιλότητας σε οκτώ γένη κοραλλιών» έδειξε η έρευνα.


Το κρουαζιερόπλοιο μετά την πρόσκρουση. Οι ζημιές στο σκάφος ήταν μικρές (Πηγή: Stay Raja Ampat)

Το αρχιπέλαγος του Ράτζα Αμπάτ, τμήμα του λεγόμενου Τριγώνου των Κοραλλιών, είναι η θάλασσα με την υψηλότερη βιοποικιλότητα του κόσμου -το υποβρύχιο αντίστοιχο του Αμαζονίου ή της ασιατικής τροπικής ζούγκλας- σύμφωνα με τις οργανώσεις Conservation International και WWF.

Ο συγκεκριμένος ύφαλος βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δημοφιλή τοποθεσία υποβρύχιου τουρισμού που ονομάζεται Κροσόβερ Ριφ. Λόγω της υψηλής βιοποικιλότητας και του γεγονότος ότι το ατύχημα συνέβη εντός εθνικού πάρκου, η πλοιοκτήτρια εταιρεία θα έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο διπλάσιο του συνηθισμένου, 800 – 1.200 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο υφάλου, συνολικά 1.28 – 1,92 εκατ. δολάρια, δήλωσε ο Ταπιλάτου.

Πρόσθεσε ότι το ποσό θα πρέπει να διατεθεί για την αναζωογόνηση του υφάλου, κάτι που σύμφωνα με δική του εκτίμηση θα διαρκέσει μια δεκαετία.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία χαρακτήρισε το περιστατικό «ατυχές» και διαβεβαίωσε ότι «συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024