Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Έκπτωση» στο ΔΝΤ ώστε να παραμείνει στο πρόγραμμα;

«Έκπτωση» στο ΔΝΤ ώστε να παραμείνει στο πρόγραμμα;

Το Βερολίνο επιβεβαιώνει εμμέσως συνομιλία Μέρκελ-Λαγκάρντ για το το ελληνικό πρόγραμμα. Πιθανολογείται ότι η Γερμανία σκοπεύει να προτείνει τον περιορισμό της οικονομικής συμμετοχής του Ταμείου.

Το Βερολίνο επιβεβαιώνει εμμέσως συνομιλία Μέρκελ-Λαγκάρντ για το το ελληνικό πρόγραμμα. Πιθανολογείται ότι η Γερμανία σκοπεύει να προτείνει τον περιορισμό της οικονομικής συμμετοχής του Ταμείου.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ επιβεβαίωσε εμμέσως την τηλεφωνική επικοινωνία της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πριν από μερικές ήμερες. Η κ. Ντέμερ δεν θέλησε όμως να σχολιάσει πληροφορίες της εφημερίδας WELT ότι η κ. Λαγκάρντ υποσχέθηκε ότι το Ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα και ότι η συζήτηση για τις ελαφρύνσεις θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές. Πάντως «η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει» στο ελληνικό πρόγραμμα, είπε η κ. Ντέμερ.

Απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ

Το σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ απασχόλησε και η δήλωση του επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ. Σύμφωνα με τον γερμανό Χριστιανοκοινωνιστή το ΔΝΤ θα πρέπει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, αν ζητά κούρεμα χρέους. Αντικρούοντας αυτό το αίτημα η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν, χαρακτήρισε ως «απαραίτητη» τη συμμετοχή του Ταμείου, τόσο από πλευράς τεχνογνωσίας όσο και σε ό,τι αφορά την οικονομική του συμβολή και υπενθύμισε τη δέσμευση Λαγκάρντ σε συνομιλία της με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Ενδιαφέρον είχε, ότι η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δεν διέψευσε πληροφορίες ότι προκειμένου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, η Γερμανία σκοπεύει να προτείνει τον περιορισμό της οικονομικής συμμετοχής του Ταμείου – μάλιστα ακούγεται το ποσό των 5 δις ευρώ. Την Τετάρτη πάντως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λανγκάρντ και το απόγευμα με τον πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


Επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα;

Ερωτηθείσα από την Deutsche Welle αν το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει πληροφορίες για το πότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα, η κ. φον Τίζενχαουζεν απάντησε ότι δεν το γνωρίζει. Πάντως το υπουργείο της έχει ενημερωθεί ότι υπάρχει «καλή πρόοδος» σε ό,τι αφορά τη συνεννόηση των θεσμών μεταξύ τους αλλά και «πρόοδος» σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες των θεσμών με την Ελλάδα. Στην ερώτηση κατά πόσο γνωρίζει αν τη Δευτέρα το Eurogroup θα είναι σε θέση να αποφασίσει για μια ημερομηνία επιστροφής των θεσμών, η κ. φον Τίζενχαουζεν απάντησε ότι δεν θέλει να «προτρέξει». Πάντως το σίγουρο είναι ότι παρά την «προσέγγιση» που διαπιστώνεται με την Ελλάδα, το Eurogroup δεν πρόκειται τη Δευτέρα να αποφασίσει για την αξιολόγηση. Από «τεχνικής άποψης» θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για την ολοκλήρωση.


Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Deutsche Welle

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024