Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαξιφισμοί Τσίπρα - Μητσοτάκη για διαπραγμάτευση, εγκληματικότητα

Διαξιφισμοί Τσίπρα – Μητσοτάκη για διαπραγμάτευση, εγκληματικότητα

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη Βουλή, με αφορμή την ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα για την εγκληματικότητα την Παρασκευή. Τα ξίφη πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης διασταυρώθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, και για την πορεία της αξιολόγησης, με ερωτήσεις εκατέρωθεν για τα ταξίδια σε Βερολίνο και Παρίσι.

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη Βουλή, με αφορμή την ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα για την εγκληματικότητα την Παρασκευή, κατά την «Ώρα του Πρωθυπουργού». Τα ξίφη Τσίπρα και Μητσοτάκη διασταυρώθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, και για την πορεία της αξιολόγησης, με ερωτήσεις εκατέρωθεν για τα ταξίδια σε Βερολίνο και Παρίσι.

Κατά την πρώτη τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε προσωπικές βολές κατά του Αλ.Τσίπρα, με αφορμή το θέμα της εγκληματικότητας. «Είστε πρωθυπουργός ή προβοκάτορας;» ρώτησε ο Κυρ.Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο «παρακράτος των Εξαρχείων», την γενίκευση της ανομίας στην χώρα και την εκκόλαψη νέας γενιάς τρομοκρατών, όπως είπε.

Ο πρωθυπουργός ανταπέδωσε τις βολές. Απάντησε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι λέει ψέματα, καθώς τα στοιχεία δεν συνάδουν με αυτά που υποστηρίζει, και επισήμανε ότι στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να καλλιεργήσει κλίμα φόβου στη χώρα.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να απαντήσει σε μια πραγματικά επίκαιρη ερώτηση: «Τι συζητήσατε πίσω από κλειστές πόρτες επί 75′ με τον Β.Σόιμπλε;», για να ανταποδώσει ο κ. Μητσοτάκης: «Η μυστική συνάντηση δεν ήταν η δική μου με τη κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε, αλλά η δική σας στο Παρίσι με την τράπεζα Rothschild. Τι κάνατε εκεί; Ποιους είδατε;»

Κόντρα για τη διαπραγμάτευση

Πρώτος ο πρωθυπουργός έφερε στη συζήτηση το θέμα της οικονομίας, ζητώντας από τον κ. Μητσοτάκη να εξηγήσει τι έκανε παραμονές του Eurogroup στο Βερολίνο και τι συζήτησε «πίσω από κλειστές πόρτες» με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε.

Επί 75′ παρουσιάζατε την πρότασή σας για την έξοδο από την κρίση στον κ. Σόιμπλε και δεν έχετε 5′ να την παρουσιάσετε και σε μας, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ «επιτέλους να πάρει θέση» για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης και του έθεσε μια σειρά ερωτημάτων: «Συμφωνείτε με τα 4 δισ. μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος που θέλει το ΔΝΤ; Αναγνωρίζετε την καλή πορεία της οικονομίας ή ταυτίζεστε με τις ακατανόητες αιτιάσεις του ΔΝΤ; Επιμένετε στην άποψη ότι για τις καθυστερήσεις φταίει η κυβέρνηση κι όχι το ΔΝΤ με τις παράλογες απαιτήσεις του;»

Απαντώντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι την αποκλειστική ευθύνη τόσο για την διαπραγμάτευση όσο και για τις καθυστερήσεις φέρει η κυβέρνηση, ενώ η ΝΔ δεν δημιουργεί εμπόδια.

Αφησε, δε, αιχμή, λέγοντας ότι ο κ. Τσακαλώτος αντί να ασχολείται με την διαπραγμάτευση παρακολούθησε χθες βράδυ τον αγώνα ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ, μαζί με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει ο πρωθυπουργός να ρωτά για το εάν η ΝΔ συμφωνεί με νέα μέτρα, αλλά να απαντήσει γιατί φθάσαμε σε αυτό το σημείο. «Οι πειραματισμοί του 2015 μας στοίχισαν ακριβά» τόνισε και πρόσθεσε: «Όσο πιο γρήγορα φύγετε» τόσο το καλύτερο για τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία, ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι εάν η κυβέρνηση «θεοποιεί» τους αριθμούς της Κομισιόν, θα πρέπει να θυμάται και τις προβλέψεις της Επιτροπής για το 2014.

Ζήτησε, δε, από τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει εάν θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και εάν έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση στο QE της ΕΚΤ «αν τελικά κλείσει η αξιολόγηση».

Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντώντας για τις επαφές στο Βερολίνο, σημείωσε ότι είχε συναντήσεις με την κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε, κατά τις οποίες μίλησε για τα υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα που ζητούνται από την Ελλάδα.

Επισήμανε, δε, ότι από τη Γερμανία έκλεισε οποιαδήποτε συζήτηση για δραχμή, την ώρα που ο πρωθυπουργός ανεχόταν τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίγει το ζήτημα με τόση άνεση.

«Αυτές δεν ήταν μυστικές συναντήσεις· η δική σας συνάντηση ήταν μυστική στην τράπεζα Rothschild στο Παρίσι. Τι κάνατε εκεί και ποιους είδατε, και μάλιστα χωρίς υπηρεσιακούς παράγοντες;» ήταν η βολή που εξαπέλυσε ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Τσίπρα.

«Αθλιότητες» είναι αυτά που λέτε, ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού, ο οποίος παρατήρησε ότι η επίσκεψη στο Παρίσι ήταν σε γνώση της γαλλικής κυβέρνησης και της ελληνικής πρεσβείας και πως πραγματοποιήθηκε σε αναζήτηση επενδυτών.

Σε ό,τι αφορά την Rothschild, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι υπάρχει συνεργασία με τη συγκεκριμένη τράπεζα για την καλύτερη προετοιμασία της χώρας για να βγει στις αγορές.

Επίσης, χαρακτήρισε «αθλιότητα» την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο, λέγοντας: «Είπατε ότι θα φορέσετε την φανέλα της εθνικής Ελλάδας, αλλά δεν το κάνατε γιατί δεν σας χωράει. Φορέσατε την φανέλα των δανειστών».

Σημείωσε, δε, ότι «αυτά κι άλλα τόσα, από όσα ζητά ο κ. Σόιμπλε, θα τα κάνατε», ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επί της δικής της διακυβέρνησης «μας τρελάνατε στην λιτότητα».

Αφού αναφέρθηκε στα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μεμψίμοιρο, που καιροφυλακτεί να αποτύχει η κυβέρνηση» στη διαδικασία της β’ αξιολόγησης, επειδή γνωρίζει ότι αυτός είναι «ο τελευταίος κάβος».

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε, δε, διπλή πρόκληση προς τον κ. Μητσοτάκη, αφενός να καταθέσει πρόταση μομφής για να δει το βαθμό συσπείρωσης των κυβερνητικών κομμάτων, καθώς και να δημοσιοποιήσει αύριο το πρωί το «Πόθεν Έσχες» του.

Κόντρα για την εγκληματικότητα

Κατά την απάντησή του για το θέμα της εγκληματικότητας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να δημιουργήσει μια πλαστή εντύπωση ότι τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχει έξαρση εγκληματικότητας. Αυτό δεν έχει καμία βάση αλήθειας, δεν στηρίζεται από τα στοιχεία, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τον Κ.Μητσοτάκη ότι λέει ψέματα, για να στηρίξει την κλασική δεξιά ατζέντα που βασίζεται στον φόβο.

Τόνισε, δε, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν μιλά για τις επιθέσεις κατά της οικίας του Αλέκου Φλαμπουράρη ή για τη βία στα γήπεδα διότι δεν κολλάει στο σενάριο της αριστερής βίας. Σημείωσε, δε, ότι η εγκληματικότητα είναι φαινόμενο δεκαετιών και παγκόσμιο.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στον επαγγελματισμό της αστυνομίας και έχει να επιδείξει αποτελέσματα, τα οποία «δεν θέλετε να αναγνωρίσετε». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη σύλληψη κατηγορουμένων για τρομοκρατία, όπως ο Νίκος Μαζιώτης.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λόγω ανευθυνότητας, ανικανότητας και ιδεοληψιών δεν επιτρέπει στην αστυνομία να κάνει την δουλειά της. «Γεμίσατε την καθημερινότητα με εγκληματικότητα» τόνισε.

Έκανε λόγο για «παιδική χαρά βανδάλων», αναφερόμενος στα περιστατικά επιθέσεων σε τρόλεϊ, μηχανήματα ακύρωσης εισιτηρίων, τη στοχοποίηση ελεγκτών και οδηγών, επεισόδια σε πανεπιστήμια, δικαστήρια, τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, τα Εξάρχεια.

«Η ανομία γενικεύεται και η εγκληματικότητα εξαπλώνεται. Έχει αρχίσει και αποκτά στοιχεία κανονικότητας» με δική σας ευθύνη τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Σας ρωτάμε, μπορείτε να προστατεύσετε τους πολίτες και τις περιουσίες τους;» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε ότι «η κατάσταση έχει ξεφύγει, επειδή δεν δείξατε ποτέ ευθύνη».

Απευθυνόμενος, δε, στον Αλέξη Τσίπρα ρώτησε: «Είστε πρωθυπουργός ή προβοκάτορας;»

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύθηκε ότι επί κυβέρνησης ΝΔ θα επανασυσταθεί η ομάδα Δέλτα και κατέληξε: «Δεν θα αφήσουμε το φόβο να επικρατήσει, λέμε «ναι» στον νόμο».

Η.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024