Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σφοδρά πυρά Μουζάλα - Βαρβιτσιώτη για τα hotspots στα νησιά

Σφοδρά πυρά Μουζάλα – Βαρβιτσιώτη για τα hotspots στα νησιά

Στη Βουλή έφτασε το θέμα των συνθηκών στους καταυλισμούς προσφύγων στα νησιά εν μέσω ψύχους, με τον Γιάννη Μουζάλα και τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση, να ανταλλάσσουν σφοδρά πυρά. «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί» είπε ο υπουργός, επιρρίπτοντας, ωστόσο, ευθύνες σε ΝΔ και τοπική αυτοδιοίκηση. «Σταματήστε αυτό το παραμύθι, 7.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, εξαιτίας της δικής σας πολιτικής» είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Στη Βουλή έφτασε το θέμα των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στους καταυλισμούς στα νησιά εν μέσω ψύχους, με τον Γιάννη Μουζάλα και τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση, να ανταλλάσσουν σφοδρά πυρά.

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί -και ως κυβέρνηση μας αναλογεί- για την κατάσταση στα hotspot, η οποία είναι κακή» είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος κατηγόρησε τον ίδιο και την κυβέρνηση για ανικανότητα στη διαχείριση του μεταναστευτικού, ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε «δυσκολίες και λάθη», «όχι όμως και ψέματα» εκ μέρους της κυβέρνησης. Τόνισε ότι η κατάσταση στα νησιά είναι πολύ άσχημη, αλλά επέρριψε ευθύνες και σε στελέχη της ΝΔ και της τοπικής αυτοδιοίκησης που -όπως είπε- εμπόδισαν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία κλειστών χώρων στη Χίο, τη Μυτιλήνη και τη Σάμο.

«Από το Σεπτέμβριο δουλέψαμε στα νησιά. Προτείναμε επέκταση των χώρων διαμονής για να γίνουν οι συνθήκες καλύτερες, που αρνηθήκατε, κέντρα κράτησης και κλειστούς χώρους και η απάντηση ήταν να μεταφέρουμε όλους τους πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δηλαδή να πέσει η Συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας», είπε ο κ. Μουζάλας.

«Η κατάσταση στα νησιά είναι πολύ άσχημη. Δυστυχώς ένας λαϊκισμός επικράτησε στηριζόμενος πάνω σε μια πραγματική κούραση των νησιωτών» τόνισε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός και κάλεσε εκ νέου τους νησιώτες «να βοηθήσουν να φτιάξουμε καλύτερους χώρους και καλύτερες συνθήκες για τους ανθρώπους αυτούς χωρίς να χαλάσει η Συμφωνία και ξαναρχίσουν οι περσινές ροές».

Απευθυνόμενος δε, προς τον ερωτώντα βουλευτή της ΝΔ, του ζήτησε να δεσμευτεί η ΝΔ, αν θέλει τα κλειστά κέντρα και να αφήσει το λαϊκισμό, γεγονός που πυροδότησε την έντονη απάντηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. «Εμάς τα κλειστά κέντρα είναι η θέση μας. Εσείς διαδηλώνατε και μιλούσατε για Νταχάου. Ο δικός σας λαϊκισμός και η ανικανότητά σας οδήγησε την κατάσταση εδώ» ανέφερε.

Απέναντι στην αντίδραση του κ. Βαρβιτσιώτη όταν ο κ. Μουζάλας μίλησε για «περίεργο ρόλο στελεχών της ΝΔ σε τοπικό επίπεδο», ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι εξαιρεί τους βουλευτές Χαράλαμπο Αθανασίου και Νότη Μηταράκη «για την καλή τους προσπάθεια» με συνέπεια ο ερωτών βουλευτής να επανέλθει λέγοντας: «Αυτοί εκπροσωπούν τη ΝΔ στην Βουλή. Αυτοί είναι η ΝΔ».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, με αιχμή τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη Μόρια, κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό να ζητήσει συγγνώμη και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ευθύνεται γιατί σπατάλησε εκατοντάδες εκατομμύρια χωρίς την ελάχιστη προετοιμασία για την έλευση του χειμώνα ιδίως στα νησιά, ενώ χιλιάδες θέσεις στη Βόρεια Ελλάδα με οικίσκους με θέρμανση παραμένουν κενές. Είπε προς τον κ. Μουζάλα, πως επιπλέον είχε και το θράσος να διαβεβαιώνει για καλή προετοιμασία ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα οι πρόσφυγες στους καταυλισμούς, κάτι που ο αρμόδιος υπουργός αρνήθηκε κατηγορηματικά επισημαίνοντας «υπήρξαν λάθη και δυσκολίες, δεν είπαμε ποτέ κανένα ψέμα».

Τέλος ο κ. Βαρβιτσιώτης, κάλεσε τον κ. Μουζάλα «να δράσει» ώστε να διασφαλιστεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και είπε πως «αντί να περιφέρεται στα κανάλια και να λέει ότι δεν τα κατάφερε και να ρίχνει εδώ κι εκεί ευθύνες», «να κάνει αυτό που πρέπει σε έναν υπουργό, να πάρει αποφάσεις και να κυβερνήσεις».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει προβεί σε δηλώσεις που του καταμαρτύρησε ο βουλευτής της ΝΔ. Όταν ο κ. Βαρβιτσιώτης μίλησε για καταγγελίες που πλήττουν την ίδια τη χώρα, ο κ. Μουζάλας αντιγύρισε ότι ο ίδιος «βαρύνεται για πράγματα που δεν θα πίστευε ότι έκανε υπουργός εθνικής κυβέρνησης». «Να είστε εγκρατής όταν αφήνετε έστω κι ελάχιστες υπόνοιες. Σταματήστε αυτό το παραμύθι, 7.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, εξαιτίας της δικής σας πολιτικής», επανήλθε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Τέλος, ο αρμόδιος υπουργός, επισήμανε ότι στα νησιά πρέπει γίνουν κλειστοί χώροι κράτησης για αυτούς οι οποίοι είναι παραβατικοί και για αυτούς που παρεμποδίζουν το άσυλο. «Αυτά προσπαθήσαμε να τα κάνουμε σε συμφωνία με την αυτοδιοίκηση δεν τα καταφέραμε, θα τα κάνουμε τους επόμενους μήνες ανεξάρτητα από τις θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης» τόνισε.

Προσέθεσε επίσης ότι: «Εμείς θα υπερασπιστούμε τη Συμφωνία, θα δημιουργήσουμε νέους χώρους, θα δημιουργήσουμε κλειστό κέντρο στη Μυτιλήνη, στη Σάμο, στη Χίο. Ας πάρει θέση η ΝΔ γι’ αυτά, τα άλλα είναι φθηνές δημαγωγίες». Εξάλλου, ο αρμόδιος υπουργός κατέληξε, διαψεύδοντας σχετική ανακοίνωση του Ποταμιού, επισημαίνοντας ότι δεν έχει απαγορευθεί η είσοδος φωτογράφων και δημοσιογράφων στη Μόρια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024