Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Η απλή αναλογική δεν απειλεί τη ΝΔ, αλλά τη Δημοκρατία

Μητσοτάκης: Η απλή αναλογική δεν απειλεί τη ΝΔ, αλλά τη Δημοκρατία

Για μικροκομματικές μεθοδεύσεις, σχέδιο ακυβερνησίας και πολιτικό αμοραλισμό κατηγόρησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ.Μητσοτάκης την κυβέρνηση μιλώντας για τον εκλογικό νόμο. Η απλή αναλογική δεν πλήττει τη ΝΔ, αλλά τη Δημοκρατία, τόνισε, επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα περί ακυβερνησίας ή βραχύβιων κυβερνήσεων, με ιστορική αναδρομή στα χρόνια που εφαρμόστηκε. «Οδεύετε σε μια βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και γι’ αυτό προσπαθείτε να στερήσετε την εξουσία από τη ΝΔ» είπε.

Δριμεία επίθεση για «πολιτικό αμοραλισμό», μικροκομματικές μεθοδεύσεις και σχέδιο ακυβερνησίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ.Μητσοτάκης στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα κρίνοντας την πρόταση για τον εκλογικό νόμο.

Η απλή αναλογική δεν πλήττει τη ΝΔ, αλλά τη Δημοκρατία, τόνισε, επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα περί ακυβερνησίας ή βραχύβιων και αδύναμων κυβερνήσεων, με ιστορική αναδρομή στα χρόνια που εφαρμόστηκε.

«Οδεύετε σε μια βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και γι’ αυτό προσπαθείτε να στερήσετε την εξουσία από τη ΝΔ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Θέλουνε ακυβερνησία και παίζουν παιχνίδια με τους θεσμούς επειδή ξέρουν ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα ηττηθούν κατά κράτος, και προσπαθούν να διατηρήσουν την πρόσβαση στην εξουσία ακόμη και από θέση μειοψηφίας».

Υπενθύμισε μάλιστα θέσεις που έχουν εκφράσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της απλής αναλογικής, ξεκινώντας από τον υπουργό Εσωτερικών Π.Κουρουμπλή που από το «η απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία, αναγκάστηκε να αλλάξει θέση» και καταλήγοντας σε άρθρο τον Ν.Φίλη στην Αυγή. «Τι Κουρουμπλής, τι Φίλης, τι Κουτσόγιωργας;» είπε χαρακτηριστικά.

Ο νόμος που θα ψηφιστεί σήμερα θα είναι ο μοναδικός εκλογικός νόμος που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ,
τόνισε ο κ. Μητσοτάκης αρκετές φορές στην ομιλία του.

«Ο εκλογικός νόμος δεν θα ισχύσει, γιατί θα βρει απέναντι μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων μετά τις επόμενες εκλογές, που θα ακυρώσουν το σχέδιο για ακυβερνησία». Εξήγησε την θέση του λέγοντας πως «οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τον υφιστάμενο νόμο» για να πει στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ότι «μετά θα ανοίξουμε την συζήτηση για εκλογικό νόμο που θα αποτελεί πραγματική τομή – και εκεί θα επιδιώξουμε να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις. Η ΝΔ θα επιδιώξει προγραμματικές συμφωνίες και όχι ετερόκλητες συμμαχίες όπως η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

«Χρειαζόμαστε αλήθεια και εμπιστοσύνη, ηγεσία, σχέδιο και όραμα, για να αφήσουμε πίσω την κρίση και το μνημόνιο, πρέπει να αφήσουμε πίσω τις παθογένειες και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική, η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός, είναι μέσο για να πετύχουμε τους στόχους» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία» είπε και υπενθύμισε ότι η ΝΔ ήταν πάντα υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, «θέλουμε ένα σύστημα που να προάγει την αντιπροσωπευτικότητα αλλά να εξασφαλίζει και την κυβερνησιμότητα. Πότε η ΝΔ δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο για να ικανοποιήσει κομματικά οφέλη. Με την απλή αναλογική ο σχηματισμός κυβέρνησης εκφυλίζεται σε ένα αλισβερίσι εκβιασμών, και κάποιοι θα ράψουν κοστούμι ρυθμιστή» σημείωσε.

Η πρόθεση του πρωθυπουργού για την απλή αναλογική είναι «ιδιοτελής ατεκμηρίωτη και ανιστόρητη» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Υπάρχει μεγαλύτερη ομολογία ήττας στις επόμενες εκλογές από την αλλαγή του εκλογικού νόμου; Γιατί δεν αλλάξατε το νόμο στην πρώτη θητεία σας; Γιατί πήγατε στις εκλογές με το μπόνους;» Κυνικός τυχοδιωκτισμός και πολιτικός αμοραλισμός και όχι ιδεολογία είναι το κίνητρο του κ. Τσίπρα, ανέφερε.

Ενδεικτικό των σκοπιμοτήτων και των συμφερόντων που προσπαθεί η κυβέρνηση να εξυπηρετήσει μέσω του νόμου αυτού είναι κατά τον κ. Μητσοτάκη ότι η πρότασή της περιορίστηκε μόνο στη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στους 17άρηδες και στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Αυτά είναι μόνο τα προβλήματα του ισχύοντος συστήματος; αναρωτήθηκε. «Τι θα κάνουμε με τις μεγάλες περιφέρειες;» είπε, υπενθυμίζοντας ότι από το 2014 έχει καταθέσει πρόταση για τη κατάτμησή τους.

«Γιατί δεν συμφωνείτε κ. Τσίπρα στο αυτονόητο;» ρώτησε ο Κ.Μητσοτάκης και συνέχισε: «Γιατί δεν συμφωνείτε με την πρόταση που έχουμε καταθέσει για την διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού; Γιατί δεν το κάνετε σήμερα; Θα σας πω γιατί δεν το κάνετε: γιατί δεν σας βολεύει, γιατί είσαστε η επιτομή του κομματικού καιροσκοπισμού και του πολιτικού αμοραλισμού».

Είπε ακόμη ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο είναι μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα θέματα της οικονομίας, που είναι δυσάρεστα για την κυβέρνηση.

«Ένα κλίμα συλλογικής κατάθλιψης έχει επικαθίσει σαν τοξικό νέφος επάνω από την χώρα, σε αυτό το κλίμα η συζήτηση για τα θεσμικά ζητήματα ακούγεται σαν υπεκφυγή, ενώ δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Δυστυχώς η κυβέρνηση με απροκάλυπτο τρόπο παίζει με τους θεσμούς. Πέρυσι είχαμε το δημοψήφισμα-παρωδία, ακολούθησαν η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ, οι απροκάλυπτες παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη και τώρα έρχεται και η πρόταση για την απλή αναλογική. Θυμίζετε εκείνον που πριν εγκαταλείψει την εξουσία, βάζει μία βόμβα στα θεμέλια».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στην αναθεώρηση του Συντάγματος που θα ανοίξει η κυβέρνηση: «Το πρόβλημα δεν είναι ο τρόπος, αλλά οι αρμοδιότητές του και η αποσύνδεση του τρόπου εκλογής από την διάλυση της Βουλής» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι θα είναι οι πολίτες που με την ψήφο τους στις επόμενες εκλογές θα δώσουν και το περιεχόμενο της αναθεώρησης αυτής, επιλέγοντας μαζί με τη κυβέρνηση και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ.

Κλείνοντας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε για τη σημερινή διαδικασία, πως «η κυβέρνηση θα υποστεί μία δεινή κοινοβουλευτική ήττα, γιατί δεν συγκεντρώνει τους 200 βουλευτές και δεν θα τους συγκέντρωνε ούτε όταν χάιδευε την Χρυσή Αυγή.»

» Ο εκλογικός νόμος δεν θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές. Θα είναι αυτή μία καλή εξέλιξη – όχι για τη ΝΔ, αλλά για τη δημοκρατία. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και όχι ακυβερνησία, χρειάζεται δημοκρατικές λύσεις και όχι τα άκρα σε ρόλο ρυθμιστή. Σε μία εποχή που χρειάζεται αποφασιστικότητα για να υλοποιούνται αποφάσεις, η απλή αναλογική παράγει αστάθεια και ανασφάλεια».

«Πώς θα ληφθούν αποφάσεις από μία ετερόκλητη πολιτική συμμαχία σε μία γεωπολιτική κρίση;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024