Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κουτσούμπας: Αποπροσανατολισμός από τα προβλήματα μέσω εκλογικού νόμου

Κουτσούμπας: Αποπροσανατολισμός από τα προβλήματα μέσω εκλογικού νόμου

Δριμύ κατηγορώ ότι μέσω της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο προσπαθούν να συσκοτίσουν τα μεγάλα προβλήματα και να αποπροσανατολίσουν το λαό απηύθυνε ο Δ.Κουτσούμπας του ΚΚΕ στην κυβέρνηση, αλλά και στην Αντιπολίτευση. Ο λαός δεν νοιάζεται για τον εκλογικό νόμο, αλλά για τα νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, τόνισε, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της ομιλίας του στα κρίσιμα ζητήματα που διακυβεύονται. Υπέρ της απλής ανόθευτης αναλογικής το ΚΚΕ, ποια άρθρα ψηφίζει, ποια όχι.

Δριμύ κατηγορώ ότι μέσω της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο προσπαθούν να συσκοτίσουν τα μεγάλα προβλήματα και να αποπροσανατολίσουν το λαό απηύθυνε ο Δ.Κουτσούμπας του ΚΚΕ στην κυβέρνηση, αλλά και στην Αντιπολίτευση, καθώς με τη στάση της εξυπηρετεί το σκοπό αυτό.

Ο λαός, που στενάζει από τη βάρβαρη φορομπηχτική πολιτική, δεν νοιάζεται στη παρούσα συγκυρία για τον εκλογικό νόμο, αλλά για τα νέα αντεργατικά μέτρα που έρχονται, τόνισε, κάνοντας λόγο για «παραπέρα ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων».

Αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της ομιλίας στα κρίσιμα ζητήματα που διακυβεύονται εν όψει της νέας αξιολόγησης, ανέφερε ότι ο ΣΕΒ και Κομισιόν έχουν αποκαλύψει πλήρως όλη την ατζέντα των νέων «αντιλαϊκών ανατροπών» που σχεδιάζονται, παρά τη «φιλότιμη προσπάθεια» του υπουργού Εργασίας να εμφανίσει εργοδότες και Κομισιόν «ως συστατικά μέρη ενός εθνικού κοινωνικού μετώπου» και παρά τη «συνδρομή που παρείχε στην κυβέρνηση και η ηγεσία της ΓΣΕΕ, που συμμετείχε στον προσχηματικό κοινωνικό διάλογο».

Αποκωδικοποιώντας και συνοψίζοντας τις επιδιώξεις των εργοδοτών ο κ. Κουτσούμπας μίλησε για:

-πλήρη απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων (με επιχείρημα ότι η χώρα μας αποτελεί εξαίρεση στην Ευρώπη, γεγονός που -όπως τόνισε- καταδεικνύει τι πραγματικά είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, στο οποίο η κυβέρνηση θέλει να επιστρέψουμε).

-επιστροφή της δυνατότητας των εργοδοτών για ανταπεργία

-αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου (με επιχείρημα ότι αυτός πάσχει τη στιγμή, που ήδη οι συνδικαλιστικές διώξεις έχουν λάβει διαστάσεις, όπως ανέφερε)

-εμπόδια αν όχι κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, θέτοντας ζητήματα αντιπροσωπευτικότητας στη λήψη αποφάσεων για απεργία

-αλλαγές εις βάρος των εργαζομένων για τη διαιτησία του ΟΜΕΔ.

Μάλιστα ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι πλέον οι μάσκες έπεσαν και αποδεικνύεται ότι την σκληρή αυτή γραμμή στα εργασιακά υπηρετούν από κοινού κυβέρνηση, εργοδότες, Κομισιόν, ΔΝΤ και η πλειοψηφία της συνδικαλιστικής ηγεσίας. Η Κομισιόν, όπως είπε, θέτει το ίδιο ουσιαστικά αντεργατικό πλαίσιο, καταρρίπτοντας τον «κυβερνητικό μύθο» ότι βίαια μέτρα και ανατροπές ζητά μόνο το ΔΝΤ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε όλα τα πολιτικά κόμματα ότι «συμπλέουν στον στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης με εξαίρεση το ΚΚΕ».

Για την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, και το Ποτάμι, ανέφερε ότι η μόνη κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση, είναι ότι δεν προχωρά με ταχύτητα τις αναδιαρθρώσεις. Για την Ένωση Κεντρώων είπε ότι παίζει το ρόλο του «λαγού σε όλα τα αντιδραστικά μέτρα», και για τη Χρυσή Αυγή ότι «σκίζεται για τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, δηλαδή της ανάκαμψης των κερδών των καπιταλιστών».

Στα θέματα που θέλουν να «κρύψουν» μπερδεύοντας το λαό ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας και τις διεθνείς εξελίξεις και εντάσεις. Σχολιάζοντας την πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, έκανε λόγο για όξυνση των διεθνών αντιθέσεων, υποστήριξε ότι υπάρχει κίνδυνος να εμπλακεί η Ελλάδα και οι λαοί της περιοχής σε περιπέτειες, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη στάση της στην Σύνοδο, εξέφρασε την πρόθεση να στηρίξει τα νατοϊκά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο και την Βόρεια Αφρική.

Υπέρ της ανόθευτης απλής αναλογικής

Αναφερόμενος, τέλος, στον εκλογικό νόμο ο κ. Κουτσούμπας τόνισε, πως στόχος του «είναι να διασφαλίσει την ομαλότητα στην κυβερνητική εναλλαγή και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για ακόμα μεγαλύτερη συναίνεση στο πολιτικό σύστημα, προκειμένου απρόσκοπτα και με ευρύτερο καταμερισμό, αυτή την φορά ευθύνης ανάμεσα στα κόμματα της Ε.Ε. και του κεφαλαίου, για να προχωρούν ευκολότερα, γρηγορότερα οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις».

Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε την αντιπαράθεση για τον εκλογικό νόμο «παζάρι ανάμεσα στα διάφορα αστικά κόμματα, που δεν αφορά απλώς τις διατάξεις του εκλογικού νόμου, αλλά επεκτείνεται σε μελλοντικές κυβερνητικές συνεργασίες».

«Ο διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης, να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται για να ισχύσει ο νόμος από τις αμέσως επόμενες εκλογές, ήταν περισσότερο και κυρίως για να δώσει την εικόνα μιας πλατιάς συναίνεσης πάνω σε μια «εμβληματική», όπως την παρουσιάζει, πρωτοβουλία», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

Καταλήγοντας ο Δημήτρης Κουτσούμπας επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για καθιέρωση ανόθευτης απλής αναλογικής και ξεκαθάρισε ποια άρθρα θα ψηφίσει και ποια θα καταψηφίσει. Όπως είπε το ΚΚΕ θα ψηφίσει τις διατάξεις για κατάργηση του μπόνους και την ψήφο στα 17, αλλά θα καταψηφίσει την διάταξη για την διατήρηση του ορίου του 3% για είσοδο στη Βουλή.

Ζήτησε από την Βουλή, να υπερψηφίσει την τροπολογία προσθήκη που κατέθεσε το ΚΚΕ στο νέο εκλογικό νόμο και με την οποία προτείνει καθιέρωση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και του πλαφόν του 3%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024