Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τζανφράνκο Ρόζι: Απόλυτη ήττα μία μη ευρωπαϊκή λύση στο Προσφυγικό

Τζανφράνκο Ρόζι: Απόλυτη ήττα μία μη ευρωπαϊκή λύση στο Προσφυγικό

Βρέθηκε στην Αθήνα, προκειμένου να παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ του «Φωτιά στη Θάλασσα». Ο βραβευμένος με Χρυσή Άρκτο ιταλός σκηνοθέτης Τζανφράνκο Ρόζι έστησε την κάμερά του στη Λαμπεντούζα, παρακολουθώντας τους κατοίκους, αλλά και τους πρόσφυγες που φτάνουν στις ακτές της Ευρώπης. Ο Ρόζι μιλά στο in.gr για την στάση της ΕΕ στο Προσφυγικό, τονίζει ότι εάν Ουγγαρία και Πολωνία δεν μπορούν να υιοθετήσουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα θα έπρεπε να αποχωρήσουν από την Ένωση και απαντά στο ερώτημα τι μπορεί τελικά να αλλάξει τον κόσμο.

Βρέθηκε στην Αθήνα, προκειμένου να παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ του «Φωτιά στη Θάλασσα». Ο βραβευμένος φέτος με Χρυσή Άρκτο ιταλός σκηνοθέτης Τζανφράνκο Ρόζι έστησε την κάμερά του στο νησί της Λαμπεντούζα, παρακολουθώντας τους κατοίκους, αλλά και τους πρόσφυγες που φτάνουν στις ακτές της Ευρώπης.

Ο Ρόζι, ο οποίος τιμήθηκε πριν από μερικά χρόνια με Χρυσό Λέοντα στη Βενετία για το «Sacro GRA», μιλά στο in.gr για την στάση της Ευρώπης στο Προσφυγικό, τονίζει ότι εάν Ουγγαρία και Πολωνία δεν μπορούν να υιοθετήσουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα θα έπρεπε να αποχωρήσουν από την Ένωση και απαντά στο ερώτημα τι μπορεί τελικά να αλλάξει τον κόσμο.

Στη συνέντευξη Τύπου, είπατε πώς δεν θεωρείτε πως μία ταινία ή ένα βιβλίο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Τι θεωρείτε ότι είναι αυτό που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο;

Για μένα το σημαντικό ήταν να προσπαθήσω να ενημερώσω, να παρακινήσω τον θεατή. Αλλά ποτέ δεν θα υπάρχει αρκετά μεγάλο κοινό σε μία τέτοια ταινία, ώστε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές. Άλλωστε, δεν νομίζω ότι αυτή είναι η δουλειά ενός καλλιτέχνη ή ενός συγγραφέα. Το σημαντικό είναι να οδηγήσεις σε μία επίγνωση. Έφτιαξα την ιστορία δίνοντας βάρος στο παιδί και στο βλέμμα του παιδιού, το οποίο δείχνει κάτι για εμάς. Οι πολιτικοί κάνουν τις αλλαγές, από εκεί πρέπει να έρθουν οι αλλαγές. Όχι από ένα άτομο, αλλά από τους πολιτικούς.

Είπατε ότι δεν βλέπετε την πολιτική της ΕΕ να αλλάζει με τη συμφωνία με την Τουρκία. Δεν είστε πολιτικός, αλλά αναρωτιέμαι εάν θα θέλατε να σχολιάσετε πώς βλέπετε τις αποφάσεις της ΕΕ.

Μα δεν μιλάμε πλέον για αποφάσεις της ΕΕ, αλλά για αποφάσεις μεμονωμένων κρατών. Οι συγκρούσεις που προκαλούν αυτές οι αποφάσεις δεν μπορεί να είναι θέμα μεμονωμένων κρατών. Μέχρι η Ευρώπη να βρει μια πραγματικά ευρωπαϊκή λύση, θα βιώνουμε την απόλυτη ήττα. Ο μόνος τρόπος να προσεγγίσει το Προσφυγικό η Ευρώπη είναι να λάβει αποφάσεις που θα αφορούν ένα κοινό όραμα και όχι ένα όραμα βασισμένο στην πολιτική ατζέντα κρατών και πολιτικών προσώπων. Είναι απαράδεκτο που χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία μπορούν να υιοθετούν ξενοφοβικές πολιτικές και αυτές οι αποφάσεις φτάνουν με κάποιο τρόπο να επηρεάζουν τις αποφάσεις της Ευρώπης. Εάν αυτές οι χώρες δεν μπορούν να υιοθετήσουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα, τότε θα έπρεπε να φύγουν από την ΕΕ.

Πιστεύετε, πάντως, ότι μία ευρωπαϊκή λύση είναι εφικτή;

Αυτή θα έπρεπε να είναι η απάντηση. Θέλω να πιστεύω σε μία Ευρώπη που έχει ένα Κοινοβούλιο και που αυτό λαμβάνει τις αποφάσεις και όχι κάθε κράτος ξεχωριστά. Εάν αυτό δεν συμβεί, θα μιλάμε για μία ολοκληρωτική ήττα της Ευρώπης.

Μείνατε στη Λαμπεντούζα πάνω από έναν χρόνο. Ποια ήταν η πιο χαρούμενη στιγμή και ποια η πιο δύσκολη;

Χαιρόμουν πολύ με την καθημερινή επαφή με τον κόσμο, με τη διαδικασία να τους γνωρίσω, να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους. Ήταν φανταστικό το συναίσθημα του να βλέπω την ιστορία να εκτυλίσσεται καθημερινά, χωρίς σενάριο, να καταγράφω την πραγματικότητα και να συνειδητοποιώ ότι αυτό εξελίσσεται σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχα αρχικά στο μυαλό μου. Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν όταν συνάντησα τον θάνατο στη μέση της θάλασσας.

* Το ντοκιμαντέρ «Φωτιά στη Θάλασσα» προβάλλεται στις αίθουσες από σήμερα, Πέμπτη, σε διανομή Strada Films.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024