Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ρούφους Γουέινραϊτ με την όπερα Prima Donna στο Ηρώδειο

Ο Ρούφους Γουέινραϊτ με την όπερα Prima Donna στο Ηρώδειο

Στο Ηρώδειο εμφανίζεται απόψε ο Νεοϋορκέζος χαρισματικός περφόμερ-τραγουδιστής Ρούφους Γουέινραϊτ μαζί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε μια μοναδική μουσική βραδιά, που ολοκληρώνει πανηγυρικά το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών. Κινηματογράφος, φωτογραφία, όπερα και ζωντανή περφόρμανς συναντιούνται κάτω από την Ακρόπολη, στο πρώτο μέρος της ξεχωριστής παράστασης, που είναι εμπνευσμένη από την απόλυτη ντίβα της όπερας, Μαρία Κάλλας.

Στο Ηρώδειο εμφανίζεται απόψε ο Νεοϋορκέζος χαρισματικός περφόμερ-τραγουδιστής Ρούφους Γουέινραϊτ μαζί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε μια μοναδική μουσική βραδιά, που ολοκληρώνει πανηγυρικά το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών.

Κινηματογράφος, φωτογραφία, όπερα και ζωντανή περφόρμανς συναντιούνται κάτω από την Ακρόπολη, στο πρώτο μέρος της ξεχωριστής αυτής παράστασης, που είναι εμπνευσμένη από την απόλυτη ντίβα της όπερας, Μαρία Κάλλας (στις 16 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται 43 χρόνια από τον θάνατό της) .

Έξι χρόνια μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της πρώτης του όπερας Prima Donna στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μάντσεστερ, ο Γουέινραϊτ παρουσιάζει για πρώτη φορά την «οπτικοποιημένη» εκδοχή της.

Τρεις λυρικοί τραγουδιστές, οι σοπράνο Τσέλια Κοστέα και Βασιλική Καραγιάννη και ο τενόρος Αντόνιο Φιγκουερόα θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από την Prima Donna, καθώς θα προβάλλεται το φιλμ με εικόνες της θρυλικής Μαρίας Κάλλας που δημιουργεί ειδικά γι’ αυτό το πρότζεκτ ο εικαστικός – κινηματογραφιστής Φραντσέσκο Βετζόλι. Η βιντεο-προβολή κορυφώνεται στην παράσταση με την εμφάνιση της φωτογράφου Σίντι Σέρμαν (κεντρική φιγούρα της ποπ κουλτούρας, με τα χαρακτηριστικά πορτρέτα της).

Η όπερα Prima Donna είναι εμπνευσμένη από μια σειρά συνεντεύξεων που είχε δώσει στο 1968 στον Λορντ Χέργουντ η Κάλλας, μιλώντας για το ρόλο της ως πρίμαντονα, την δύναμη αλλά και την μοναξιά που κρύβει. «Ο πρωταγωνιστικός ρόλος δεν χτίστηκε πάνω στην Κάλλας μόνο. Περισσότερο μοιάζει με ένωση της Μαρίας, του εαυτού μου, της μητέρας μου, της θείας μου, ακόμα και της αδελφής μου», θα πει για το έργο του ο ίδιος ο Ρούφους. Για «ένα ερωτικό τραγούδι για την όπερα» έκαναν λόγο τότε οι Times του Λονδίνου, συναρπαστικό το χαρακτήριζε η Manchester Evening News και «αφοπλιστικά όμορφο» οι New York Times.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, με τη συνοδεία ορχήστρας και την έκτακτη εμφάνιση της Νένας Βενετσάνου, ο Ρούφους Γουέινραϊτ θα ερμηνεύσει μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του, κάποιες αγαπημένες μελωδίες του Μπρόντγουεϋ και λίγη όπερα.

«Ακούγοντας τις γνωστές μελωδίες μου, οι θεατές μπορούν να απολαύσουν και -αν το επιθυμούν- να ταξιδέψουν στον παράδοξο και θαυμαστό κόσμο της όπερας, σ’ ένα ταξίδι που εκείνη τη βραδιά θα έχουμε κάνει όλοι μαζί» σημειώνει ο ίδιος χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στην αποψινή βραδιά στο Ηρώδειο δηλώνει: «Από μουσική άποψη, το κοντσέρτο αυτό είναι ένας τρόπος να συνδυάσω πανηγυρικά τρία πράγματα που αγαπώ πολύ: την όπερα, μια μουσική φόρμα με την οποία ασχολούμαι πολλά χρόνια, από τότε που έγινα φανατικός θαυμαστής της στην ηλικία των 13 ετών· τα τραγούδια μου με τα οποία δείχνω την αγάπη μου για την ανθρώπινη φωνή και την εκφραστικότητά της (είτε πρόκειται για όπερα είτε για ποπ μουσική)· και τέλος, το πάθος μου για τη συμφωνική μουσική, ως συνθέτης και ως ερμηνευτής».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024