Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
17ο ΦΝΘ: Η κάμερα στρέφεται στους κινηματογραφιστές

17ο ΦΝΘ: Η κάμερα στρέφεται στους κινηματογραφιστές

Ο κόσμος του σινεμά λατρεύει τον... εαυτό του. Πολλοί κινηματογραφιστές και ντοκιμαντερίστες έχουν αποφασίσει να αποτίσουν φόρο τιμής στον κινηματογράφο και τους δημιουργούς του, γυρίζοντας φιλμ για σκηνοθέτες και για ταινίες που αγάπησαν.

Ο κόσμος του σινεμά λατρεύει τον… εαυτό του. Πολλοί κινηματογραφιστές και ντοκιμαντερίστες έχουν αποφασίσει να αποτίσουν φόρο τιμής στον κινηματογράφο και τους δημιουργούς του, γυρίζοντας φιλμ για σκηνοθέτες και για ταινίες που αγάπησαν.

Δεν είναι παράξενο, λοιπόν, που το πρόγραμμα του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει και αρκετές ταινίες που αφορούν τους ίδιους τους ανθρώπους του σινεμά.

Ένα ψυχαναλυτικό πορτρέτο του Φασμπίντερ είναι το Φασμπίντερ – Ν’ αγαπάς χωρίς απαίτηση. Το ντοκιμαντέρ του Κρίστιαν Μπράαντ Τόμσεν περιλαμβάνει τμήματα από συνεντεύξεις που είχε δώσει ο σπουδαίος γερμανός σκηνοθέτης, καθώς και συνεντεύξεις με φίλους και συνεργάτες του. Αυτό που διαπιστώνει κανείς στον Φασμπίντερ είναι μια διάθεση να εξηγήσει ο ίδιος τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του. Μοιάζει λίγο με μια διαδικασία ψυχανάλυσης, μόνο που απέναντί του δεν έχει τον ψυχοθεραπευτή, αλλά την κινηματογραφική κάμερα.

Στη Φωνή του Σοκούροφ που θα προβληθεί σε επανάληψη στις 20 Μαρτίου, η δημιουργός Λέενα Κίλπελαϊνεν αφήνει τον ρώσο σκηνοθέτη Αλεξάντερ Σοκούροφ να μιλήσει. Όχι μόνο για την πορεία του και το σινεμά του, αλλά και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα του (ο Σοκούροφ ξεκαθαρίζει ότι κανένας σκοπός δεν είναι τόσο σημαντικός ώστε να δώσεις τη ζωή σου για αυτόν, αλλά δεν διστάζει να επικρίνει τον Βλαντιμίρ Πούτιν).

Ο θεατής καταφέρνει να ρίξει μόνο μια μικρή ματιά στο ποιος είναι αυτός ο τόσο σπουδαίος σκηνοθέτης και να κατανοήσει την κοσμοθεωρία του, μέσα από τα λόγια και κάποιες σκηνές από το έργο του.

Το νέο ντοκιμαντέρ του Ούλριχ Ζάιντλ, Στο υπόγειο το παρακολουθήσαμε πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη. Ο πάντα προκλητικός Ζάιντλ παρουσιάζει τι κρύβουν στα υπόγειά τους κάποιοι συμπατριώτες του Αυστριακοί.

Την ίδια στιγμή, στο Φεστιβάλ προβάλλεται και ένα ντοκιμαντέρ πάνω στο έργο του Ούλριχ Ζάιντλ, το οποίο παρακολουθεί τον αυστριακό σκηνοθέτη στη διάρκεια των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ Στο υπόγειο, καθώς και στην πιο πρόσφατη θεατρική του δουλειά.

Με μία από τις σημαντικότερες ηθοποιούς του Χόλιγουντ καταπιάνεται το ντοκιμαντέρ Κάθριν Χέπμπορν – Η απίθανη Κέιτ. Το ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί το πορτρέτο της μεγάλης σταρ, μέσα από το έργο και τις σχέσεις της, ενώ ρίχνει μια ματιά και στον τρόπο που η Χέπμπορν κατασκεύασε τη δημόσια εικόνα της.

Αποστολή: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024