Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης τα έσοδά του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας

Στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης τα έσοδά του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας

Την κατάργηση του Ταμείου για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και την ίδρυση ενός νέου φορέα ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ, η οποία ενέκρινε τον διορισμό του Αστέριου Πιτσιόρλα ως προέδρου και του Αντώνιου Λεούση, ως διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ.

Την κατάργηση του Ταμείου για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και την ίδρυση ενός νέου φορέα ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ, η οποία ενέκρινε (με την θετική γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ) τον διορισμό του Αστέριου (Στέργιου) Πιτσιόρλα ως προέδρου και του Αντώνιου Λεούση, ως διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ. Παρών δήλωσε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, όχι ψήφισε η ΧΑ και το ΚΚΕ.

Με τροπολογία, η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, για την ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία σε 100 δόσεις, προβλέπεται η διάλυση της εταιρείας Παράκτιο Αττικό Μέτωπο και η απορρόφηση της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στο ΤΑΙΠΕΔ. Μετά την απορρόφηση αυτή, δημιουργείται ένα Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας που στόχο έχει την αξιοποίηση της ιδιωτικής δημόσιας περιουσίας προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Τα έσοδα που θα προκύπτουν θα αξιοποιούνται για την χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και την στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Οι ακριβείς όροι και προϋποθέσεις του νέου αυτού Ταμείου θα προσδιοριστούν με την κατάθεση ξεχωριστού σχεδίου νόμου.

Όπως είπε η κυρία Βαλαβάνη «τελειώνει το ΤΑΙΠΕΔ» ως Ταμείο που προωθούσε τις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας και απέδιδε εντός δέκα ημερών τα έσοδα στον λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους στο εξωτερικό. Πάντως, ο βουλευτής της ΝΔ, πρώην αν. υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επέμεινε ότι στις επίσημες τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στα Eurogroup της 11ης και 16ης Φεβρουαρίου, οι οποίες και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου, αναφέρεται ότι τα έσοδα από το Ταμείο θα διοχετεύονται στο δημόσιο χρέος. Απαντώντας σχετικά με το κείμενο – το οποίο διένειμε στην Επιτροπή ο κ. Σταϊκούρας – η κα Νάντια Βαλαβάνη σημείωσε ότι «πράγματι υπάρχει αναφορά στο τέλος, στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων όπου εκφράζεται η άποψη ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν την προβολή του χρέους στο μέλλον, επειδή έχει τα ποσοστά για το πώς διαμορφώνονται μέχρι το 2022 παραπάνω». Όπως ανέγνωσε η υπουργός στην επόμενη παράγραφο του κειμένου αναφέρεται ότι «το να εξαναγκάζεις να γίνεται πώληση δημοσίων assets σε ένα περιβάλλον συμπιεσμένων τιμών είναι αδικαιολόγητο. Οι αρχές θα σταματήσουν όλες αυτού του είδους τις πωλήσεις, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στο δημόσιο συμφέρον».

Από την πλευρά του ο κ. Πιτσιόρλας, αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις που ήδη έχουν προχωρήσει, είπε ότι «προφανώς ό,τι έχει ολοκληρωθεί έχει ολοκληρωθεί» ξεκαθαρίζοντας: «εμείς δεν θα ανακινήσουμε θέματα που έχουν ολοκληρωθεί». Κατά τα λοιπά, επισήμανε ότι «είναι αυτονόητο ότι οι αιγιαλοί και οι παραλίες δεν πωλούνται», ενώ για το Ελληνικό τόνισε πως αν αξιοποιηθεί ή όχι, εξαρτάται από τον τρόπο αξιοποίησής του. Πάντως, όπως σημείωσε, η μέχρι τώρα πορεία είναι λάθος και δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον προσθέτοντας πως ο τρόπος αξιοποίησης είναι προβληματικός και θα επανεξετασθεί. Επίσης, ο νέος πρόεδρος του Ταμείου ξεκαθάρισε πως τα θέματα εθνικής ασφάλειας «είναι πολύ ψηλά και αποτελούν κριτήριο για την όποια απόφαση ληφθεί σχετικώς με το αν θα αξιοποιηθεί κάτι ή όχι». Σε κάθε περίπτωση είπε πως η νέα διοίκηση θέλει την παρουσία του Δημοσίου σε όλα τα μεγάλα έργα που θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν.

Εξάλλου, η αν. υπουργός Οικονομικών, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται για ένα τρίμηνο η εκτός εκκαθάρισης ζωή του ΟΔΙΕ εξηγώντας πως αυτό γίνεται για να συνεχίσουν να πραγματοποιούνται οι ιπποδρομίες.

Με αφορμή την συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων παρενέβη η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, για να πει ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι βουλευτές εξελέγησαν με ένα συγκεκριμένο προεκλογικό πρόγραμμα το οποίο και δεν μπαίνει σε καμία διαπραγμάτευση με κανένα Διοικητικό Συμβούλιο. Ζήτησε δε και απέσπασε την δέσμευση της υπουργού και της νέας διοίκησης του Ταμείου να περνάει από την Ολομέλεια της Βουλής οτιδήποτε αποφασίζεται από την κυβέρνηση.

Απαντώντας πάντως, η κα Βαλαβάνη σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτα Κακλαμάνη, σχετικώς με τις αποφάσεις και τις διαδικασίες για τα αεροδρόμια, είπε πως για το θέμα αυτό και οτιδήποτε άλλο δεν έχει ολοκληρωθεί, θα εξετασθεί με βάση τη νομιμότητα, κάτι που συμφωνήθηκε και στις Βρυξέλλες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024