Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκατομμύρια αποδημητικά πτηνά καταλήγουν σε κυπριακές ταβέρνες

Εκατομμύρια αποδημητικά πτηνά καταλήγουν σε κυπριακές ταβέρνες

Για μια ακόμα χρονιά, η παράνομη εξόντωση αποδημητικών πτηνών στην Κύπρο γίνεται είδηση σε ξένα μέσα ενημέρωσης. Το περασμένο φθινόπωρο, περισσότερα από δύο εκατομμύρια τσίχλες, κοκκινολαίμηδες και απειλούμενα πτηνά εκτιμάται ότι πιάστηκαν παράνομα με δίχτυα και ξόβεργες, και τα περισσότερα κατέληξαν σε ταβέρνες που επιμένουν να σερβίρουν το πιάτο της ντροπής.

Για μια ακόμα χρονιά, η παράνομη εξόντωση αποδημητικών πτηνών στην Κύπρο γίνεται είδηση σε ξένα μέσα ενημέρωσης.

Το περασμένο φθινόπωρο, περισσότερα από δύο εκατομμύρια τσίχλες, κοκκινολαίμηδες και απειλούμενα πτηνά εκτιμάται ότι πιάστηκαν παράνομα με δίχτυα και ξόβεργες, και τα περισσότερα κατέληξαν σε ταβέρνες που επιμένουν να σερβίρουν το πιάτο της ντροπής.

Η περυσινή σεζόν «ήταν η χειρότερη όσον αφορά τα επίπεδα της παγίδευσης από τότε που άρχισε το πρόγραμμα παρακολούθησης το 2002» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Κλαίρη Παπάζογλου, εκτελεστική διευθύντρια του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, εταίρου της διεθνούς οργάνωσης Birdlife International.

Το διάστημα Σεπτέμβριος-Οκτώβριος, όταν εκατομμύρια πτηνά φτάνουν στην Κύπρο από βορειότερες χώρες για να περάσουν το χειμώνα, ο σύνδεσμος εντόπισε πασσάλους για παράνομα δίχτυα που εκτείνονταν σε συνολικό μήκος 16 χιλιομέτρων. Εντόπισε επίσης πάνω από 6.000 ξόβεργες, κλαδιά καλυμμένα με κόλλα για την παγίδευση μικρών πτηνών.



Παράνομα δίχτυα κυκλώνουν εκτάσεις πολλών στρεμμάτων

Διαβάστε επίσης:

«Με αυτά τα επίπεδα παγίδευσης το φθινόπωρο του 2014, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου εκτιμά ότι πάνω από δύο εκατομμύρια πουλιά ενδέχεται να σκοτώθηκαν σε όλη την Κύπρο» αναφέρει ο σύνδεσμος.

Τα άτυχα πτηνά, γνωστά ως «αμπελοπούλια», σερβίρονται ξιδάτα ή βραστά στα κυπριακά εστιατόρια, όπου πωλούνται έως και 80 ευρώ ανά δωδεκάδα.

Παράνομες παγίδες συνεχίζουν να αποδεκατίζουν τα πουλιά της Κύπρου
Ακόμα και ο μελισσοφάγος, ίσως το ομορφότερο πτηνό της Ευρώπης, δεν γλιτώνει από τους λαθροθήρες (Πηγή: Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου)

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας εκτιμά ότι η παράνομη αγορά παγιδευμένων πτηνών και εμπόριο των πτηνών αποφέρει κέρδη 15 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.

Περίπου 150 είδη, ανάμεσά τους 60 απειλούμενα, καθώς και πτηνά που δεν θεωρούνται βρώσιμα, επηρεάζονται καθώς περνούν κάθε χρόνο από το μεταναστευτικό διάδρομο της Κύπρου. Μαζί με τις τσίχλες μαυροσκούφηδες και τους κοκκινολαίμηδες, δίχτυα και ξόβεργες πιάνουν μελισσοφάγους, αηδόνια και ενδημικές κουκουβάγιες θουπιά (Otus scops cyprius).

Το πρόβλημα παραμένει μεγάλο και στην περιοχή της Κυρίαρχης Βρετανικής Βάσης στη Δεκέλεια. Ο Τιμ Στόου της Βασιλικής Εταιρείας για την Προστασία των πτηνών καλεί το βρετανικό υπουργείο Άμυνας να επιδείξει μηδενική ανοχή στους παράνομους κηνυγούς.

Το κυνήγι με παγίδες απαγορεύτηκε πριν η Κύπρος γίνει χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004 -οι μη επιλεκτικές μέθοδοι παγίδευσης απαγορεύονται από την ευρωπαϊκή Οδηγία γιαα τα πτηνά. Έκτοτε, όμως, τα μέτρα έχουν ατονήσει και η μαζική εξόντωση των πτηνών λαμβάνει και πάλι μεγάλες διαστάσεις.

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος προειδοποιεί τώρα ότι, χωρίς τη λήψη δραστικών κατασταλτικών μέτρων, η Κύπρος θα επιστρέψει στην κατάσταση που επικρατούσε τη δεκαετία του 90, όταν σε κάθε σεζόν σκοτώνονταν 10 εκατομμύρια πουλιά.

Η απαράδεκτη κατάσταση στην Κύπρο έχει απασχολήσει ξένα μέσα αρκετές ακόμα φορές στο παρελθόν, όπως το 2013, το 2010, το 2009 και το 2008.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024