Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απομακρύνονται από τον τόπο της τραγωδίας οι σοροί των επιβάτων

Απομακρύνονται από τον τόπο της τραγωδίας οι σοροί των επιβάτων

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τέσσερις ημέρες για να απομακρυνθούν από τον τόπο της συντριβής οι σοροί των επιβατών και του πληρώματος του μοιραίου Boeing. Οι σοροί τοποθετήθηκαν σε ειδικά βαγόνια σε σιδηροδρομικό σταθμό 15χλμ από το σημείο της τραγωδίας, εν αναμονή της άφιξης των ειδικών της διεθνούς κοινότητας. Θολό το τοποίο με τα μαύρα κουτιά του αερροπλάνου.

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τέσσερις ημέρες για να απομακρυνθούν από τον τόπο της συντριβής οι σοροί των επιβατών και του πληρώματος του μοιραίου Boeing.

Τουλάχιστον 169 σοροί τοποθετήθηκαν σε ειδικά βαγόνια σε σιδηροδρομικό σταθμό 15χλμ από το σημείο της τραγωδίας, εν αναμονή της άφιξης των ειδικών της διεθνούς κοινότητας.

Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ, οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες επιχείρησαν να πλησιάσουν το σημείο της συντριβής, αλλά εμποδίστηκαν από τους αυτονομιστές αντάρτες, επέστρεψαν.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ανταποκριτή του BBC, δεν παρατηρείται η εικόνα των προηγούμενων ημερών: οι αντάρτες και οι παραστρατιωτικοί έχουν εξαφανιστεί.

Αρχικά, ο ανταποκριτής της εφημερίδας Guardian δήλωσε ότι οι σοροί έχουν τοποθετηθεί σε ειδικά βαγόνια, χωρίς όμως κανείς να μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα ακολουθήσει.

Σε tweet του ανταποκριτή της Wall Street Journal αναφέρεται ότι το τρένο βρίσκεται στο σταθμό της πόλης Τόρεζ, 15χλμ από το σημείο της συντριβής. Ο ίδιος ρώτησε αργότερα και τους μηχανοδηγούς, αλλά ούτε εκείνοι είχαν ενημέρωση.

Αργότερα πάντως, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο που επικαλείται τον ΟΑΣΕ, οι παρατηρητές ενημερώθηκαν ότι το τρένο θα παραμείνει στο Τόρεζ εν αναμονή της άφιξης των διεθνών εμπειρογνωμόνων.

Η διαβεβαίωση δόθηκε στους παρατηρητές του ΟΑΣΕ στον σταθμό της Τορέζ, δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Μίκαελ Μποκιούρκιβ σε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από το σημείο της συντριβής, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο.

Θολό είναι το τοπίο και σε σχέση με τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου. Το Σάββατο, ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι δεν έχουν καμία πληροφόρηση, ενώ την Κυριακή εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε ότι αυτά έχουν μεταφερθεί στο Ντόνετσκ, χωρίς να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Πάντως σε φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, εικονίζονται δύο άτομα να κρατούν στο χέρι τους μια συσκευή που μοιάζει με τα λεγόμενα «μαύρα κουτιά» των αεροπλάνων.

Κίεβο εναντίον αυτονομιστών

Οι αυτονομιστές θα εγγυηθούν την ασφάλεια των διεθνών παρατηρητών στο σημείο της συντριβής, εάν το Κίεβο δεχθεί εκεχειρία, δήλωσε ένας από τους ηγέτες των ανταρτών.

«Θα εγγυηθούμε την ασφάλεια των διεθνών εμπειρογνωμόνων στην περιοχή αυτή, αν το Κίεβο συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός» δήλωσε ο Αντρέι Πουργκίν, «αναπληρωτής πρωθυπουργός» της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ».

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας κατηγόρησε τους αντάρτες ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να κρύψουν στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι ρωσικοί πύραυλοι κατέρριψαν το αεροπλάνο.

«Οι τρομοκράτες κάνουν τα πάντα για να κρύψουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπλοκή ρωσικών πυραύλων στην κατάρριψη αυτού του αεροσκάφους» δήλωσε ο Αντρίι Λισένκο σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι οι αντάρτες απομάκρυναν συντρίμμια και σορούς από το σημείο της συντριβής με φορτηγά, επεμβαίνοντας σε έναν χώρο ο οποίος πρέπει να είναι ασφαλισμένος προκειμένου οι ερευνητές να έχουν μία πιθανότητα να προσδιορίσουν τι και ποιος προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους.

Δύση εναντίον Πούτιν

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ είχε ενώσει τη φωνή του με αυτές άλλων ηγετών της Ευρώπης, οι οποίοι χαρακτήριζαν απαράδεκτη την κατάσταση που επικρατεί στο σημείο της συντριβής, κατηγορώντας τους αυτονομιστές ότι καταστρέφουν στοιχεία και κακομεταχειρίζονται τις σορούς των επιβατών.

«Η δυσκολία είναι ότι στην περιοχή επικρατεί χάος, πλήρες χάος» δήλωσε ο Τόνι Άμποτ.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ο κατά της Ρωσίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και ο νέος επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους Κάμερον και Μέρκελ, προκειμένου να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Στο στόχαστρό τους, ο Πούτιν.



Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

«Οριστικό deal του Ολυμπιακού με Μπαρτζώκα – Ανανεώνει μέχρι το 2027»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα έχει βρει οριστικά με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και θα υπογράψει συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2027 – Θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η συμφωνία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024