Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσέγγιση της ΕΕ στη Μολδαβία ως «πρόληψη» για σενάριο Κιέβου

Προσέγγιση της ΕΕ στη Μολδαβία ως «πρόληψη» για σενάριο Κιέβου

Δώρο στη Μολδαβία κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση την άρση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας στην ζώνη Σένγκεν, ως μέρος της προσπάθειας των «28» να επιταχύνουν την προσέγγιση με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης ενώπιον της ουκρανικής κρίσης. Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας μάλιστα συνέδεσε ευθέως την κίνηση με την παγωμένη κρίση της Υπερδνειστερίας, επαρχίας που έχει αποσχιστεί και «φλερτάρει» με τη Μόσχα.

Δώρο στη Μολδαβία κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση την άρση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας στην ζώνη Σένγκεν, ως μέρος της προσπάθειας των «28» να επιταχύνουν την προσέγγιση με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης ενώπιον της ουκρανικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας μάλιστα συνέδεσε ευθέως την κίνηση με την παγωμένη κρίση της Υπερδνειστερίας, επαρχίας που έχει αποσχιστεί και «φλερτάρει» με τη Μόσχα.

Τον πρώτο καιρό του εκτροχιασμού της ουκρανικής κρίσης, αρκετοί στην Ευρώπη συνέστηναν οι «28» να προσεταιριστούν το Κίεβο με «επίθεση φιλίας» και άνοιγμα οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας, ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Η υπογραφή της εμπορικής σύνδεσης με την Ουκρανία πάντως ήρθε μετά την «έκρηξη».

Με απόφαση της Κομισιόν που τίθεται σε ισχύ τη Δευτέρα, οι πολίτες της Μολδαβίας που έχουν διαβατήρια με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στις χώρες της συνθήκης του Σένγκεν.

Η Μολδαβία, μαζί με την Γεωργία αλλά και την Ουκρανία, είναι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης που επιδιώκουν προσέγγιση με την ΕΕ. Την επαύριο της ουκρανικής κρίσης, οι «28» αποφάσισαν να επιταχύνουν κατά το δυνατόν τις διαδικασίες για συνεργασία -έστω κι αν ακόμη και το ενδεχόμενο έναρξης ενταξιακών διαπραγαματεύσεων είναι αρκετά μακρινό.

Το Κισινάου συνέδεσε ανοικτά την απόφαση της Κομισιόν με την Υπερδνειστερία, λωρίδα στα ανατολικά που έχει αποσχιστεί και θέλει στροφή στη Ρωσία.

Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Ιουρίε Λεάνκα είπε πως οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η ΕΕ και η αλλαγή στο καθεστώς βίζας δίνουν, όπως μεταδίδει το Reuters, τις καλύτερες προοπτικές για «επίλυση της παγωμένης κρίσης της Υπερδνειστερίας».

Η Κομισιόν σημείωσε στην απόφασή της ότι η είσοδος χωρίς βίζα δεν εξαρτάται από την εθνοτική καταγωγή και σε αυτήν μπορούν να περιλαμβάνονται πολίτες της Υπερδνειστερίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024