Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ο Σαμαράς παίρνει πάνω του το θέμα των πλειστηριασμών

Το χειρισμό του κρίσιμου θέματος της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών φέρεται να αναλαμβάνει προσωπικά ο πρωθυπουργός, λίγο πριν το ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή ανοίξει επικίνδυνα. Με γαλάζιους και πράσινους βουλευτές να έχουν πάρει θέση μάχης, την τρόικα να πιέζει και τον Γ.Στουρνάρα να αναζητά τη χρυσή τομή, ο Αντ.Σαμαράς παγώνει τη συζήτηση, διαβεβαιώνει ότι θα εξαντληθεί κάθε χρονικό περιθώριο και ότι δεν θα υπάρξει εσπευσμένη ρύθμιση.

Τον χειρισμό του κρίσιμου θέματος της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών κατοικιών φέρεται να αναλαμβάνει προσωπικά ο πρωθυπουργός, λίγο πριν το ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή ανοίξει επικίνδυνα.

Με γαλάζιους και πράσινους βουλευτές να έχουν ήδη πάρει θέση μάχης προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν μια τέτοια ρύθμιση, την τρόικα να πιέζει και το υπουργείο Οικονομικών να αναζητά τη χρυσή τομή, ο Αντ.Σαμαράς «παγώνει» τη συζήτηση, διαβεβαιώνει ότι θα εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια για τη διευθέτησή του ζητήματος και ότι δεν θα υπάρξει εσπευσμένη ρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ευρεία υπουργική σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό την Τρίτη στο Μαξίμου, όταν ετέθη το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να είπε ότι οι πλειστηριασμοί είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο θα το δει προσωπικά και ότι δεν μπορεί να γίνει βιαστική συζήτηση, με σαφέστατο μήνυμα, ότι η κυβέρνηση δεν θα σπεύσει για μία νομοθετική ρύθμιση, αλλά θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια (έως 31-12-2013) για τη διευθέτησή του.

Επισήμως βέβαια δεν επιβεβαιώνεται αυτό, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να δηλώνει εξερχόμενος του Μαξίμου ότι το θέμα των πλειστηριασμών δεν συζητήθηκε καθόλου.

«Όχι» Μίχαλου σε οριζόντια ρύθμιση

Κατά της οριζόντιας ρύθμισης για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών τάσσεται ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος, εκτιμώντας ότι «θα μπορούσε να υπάρξει εξατομίκευση της κάθε περίπτωσης μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων».

«Τη δεδομένη περίοδο μια τέτοια απόφαση θα ήταν καταστροφική, τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για την κτηματαγορά γενικότερα. Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο και απαιτούνται προσεκτικοί χειρισμοί, προκειμένου να υπάρξει μια ρύθμιση η οποία θα προστατεύει τους δανειολήπτες που πραγματικά αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, αλλά ταυτόχρονα θα προστατεύει και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από κάποιους κατ’ επάγγελμα μπαταχτσήδες που εκμεταλλεύονται τη συγκυρία για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι «θα μπορούσε να υπάρξει εξατομίκευση της κάθε περίπτωσης μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, χωρίς όμως να νομοθετηθεί η άρση της προστασίας από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας».

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο «θα πρέπει, δηλαδή, να προβλεφθεί μια διαδικασία ελέγχου της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά και αν διαπιστώνεται πραγματική αδυναμία αποπληρωμής των δανείων, ο δανειολήπτης να μην χάνει το ακίνητο του, ενώ στην αντίθετη περίπτωση τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μπορούν να κινούν διαδικασίες για την αποπληρωμή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πάντα κάτω από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις».

«Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει μια οριζόντια ρύθμιση που να απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς, γιατί επιπροσθέτως σ’ αυτή την περίπτωση θα υπάρξει και πλήρης απαξίωση των τιμών των ακινήτων, λόγω της υπερπροσφοράς, που θα οδηγήσει σε αφανισμό και την κτηματαγορά» τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός 28-28: Σπουδαία εμφάνιση στην Ουγγαρία και τώρα όλα είναι στο χέρι του!

Ο Ολυμπιακός έμεινε ζωντανός για την πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup, καθώς ήρθε ισόπαλος 28-28 με την Φερεντσβάρος στην Ουγγαρία – Σε μία εβδομάδα (27/4) η ρεβάνς στο Κλειστό της Ηλιούπολης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024