Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η οικονομική συνεργασία στο επίκεντρο επαφών Σαμαρά με τον κινέζο ομόλογό του

Η οικονομική συνεργασία στο επίκεντρο επαφών Σαμαρά με τον κινέζο ομόλογό του

Το φάσμα των ελληνοκινεζικών σχέσεων, με έμφαση την οικονομική συνεργασία ως βάση για την διαμόρφωσης μιας μακρόπνοης στρατηγικής σχέσης, εξέτασαν στην συνάντησή τους ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ. Ο έλληνας πρωθυπουργός έγινε δεκτός με κανονιοβολισμούς.

Το φάσμα των ελληνοκινεζικών σχέσεων, με έμφαση την οικονομική συνεργασία ως βάση για την διαμόρφωσης μιας μακρόπνοης στρατηγικής σχέσης, εξέτασαν στην συνάντησή τους ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ.

Ο έλληνας πρωθυπουργός έγινε δεκτός με κανονιοβολισμούς.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και συγκεκριμένα πεδία, για τα οποία έχει εκφραστεί επιχειρηματικό ενδιαφέρον από την πλευρά της Κίνας, όπως η επέκταση της δραστηριοποίησης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και το ενδεχόμενο να επενδύσουν οι Κινέζοι στους ελληνικούς σιδηροδρόμους.

Ενδιαφέρον από κινεζικής πλευράς, πάντως, υπάρχει για άλλα λιμάνια, καθώς και αεροδρόμια της χώρας, μεταξύ των οποίων το «Ελ.Βενιζέλος».

Παράλληλα, η κινεζική πλευρά φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων, όπως ελαιόλαδο, κρασί, γουναρικά και μάρμαρα.

Ιδιαίτερος τομέας είναι και ο τουρισμός. Για τους Κινέζους η Ελλάδα είναι ο πρώτος τους προορισμός στην Ευρώπη και εκτιμάται ότι ο αριθμός των τουριστών μπορεί να αυξηθεί, καθώς μάλιστα αυξάνεται και η μεσαία τάξη της χώρας λόγω της οικονομικής της ανάπτυξης.

Άλλος τομέας που επιδέχεται περαιτέρω ανάπτυξη είναι ο ναυτιλιακός. Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια δολάρια στην κινεζική οικονομία, ναυπηγώντας εκεί τα πλοία τους, ενώ ένα σημαντικό τμήμα της διακίνησης των κινεζικών προϊόντων γίνεται από ελληνόκτητα πλοία.

Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν ικανοποίηση και σημείωναν ότι είναι ένα καλά προετοιμασμένο ταξίδι, καθώς υπήρχε επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων με κινέζους αξιωματούχους για συγκεκριμένους τομείς εδώ και αρκετό καιρό.

Γεύμα στην ελληνική αποστολή

Σε γεύμα που παρέθεσε στην ελληνική αποστολή, ο κινέζος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είμαστε παγκόσμιες ναυτιλιακές δυνάμεις και μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς. Από το 2010 υπάρχει αυξημένη συνεργασία, ενώ οι κινεζικές επιχειρήσεις επιθυμούν να ενεργοποιηθούν στους τομείς των υποδομών. Θα κάνουμε ενέργειες ώστε να ενισχύσουμε τις εμπορικές συναλλαγές, με στόχο το 2015 ο όγκος των συναλλαγών να φθάσει τα 8 δισ. ευρώ».

Αναφερόμενος σε γεωπολιτικά ζητήματα ο κ. Κεκιάνγκ σημείωσε ότι η Κίνα είναι σύμμαχος στο Κυπριακό, ζήτησε δε τη βοήθεια της Ελλάδας για τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ, με δεδομένο, άλλωστε, ότι η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Ακόμη ο Κινέζος πρωθυπουργός ζήτησε από την Αθήνα να μειωθεί η γραφειοκρατία και να διευκολυνθεί η διαδικασία για τη χορήγηση βίζας.

Ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε λέγοντας ότι με τον νέο επενδυτικό νόμο προβλέπονται διαδικασίες fast track, που θα διευκολύνουν τις ενδεχόμενες κινεζικές επενδύσεις και πρόσθεσε ότι είμαστε εδώ για να τα βλέπουμε όλα, βήμα- βήμα και να διευκολύνουμε τη συνεργασία μας.

Το πρόγραμμα

Ο Αντώνης Σαμαράς την Παρασκευή θα μιλήσει στο Ελληνοκινεζικό Business Forum, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας Ζιανγκ Ντεγιάνκγ και θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Χαντζόου, όπου μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον κυβερνήτη της περιφέρειας και θα μιλήσει στο World Cultural Forum, ενώ στη συνέχεια μεταβαίνει στην Σαγκάη, όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της πόλης και θα μιλήσει σε Επιχειρηματικό Forum.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο πρωθυπουργός θα έχει μεγάλο αριθμό κατ’ ιδίαν συναντήσεων με κρατικούς αξιωματούχους και επικεφαλής κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων.

Την Κυριακή ο πρωθυπουργός αναχωρεί για επίσκεψη εργασίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου θα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Αργά το βράδυ της Κυριακής θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024