Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συντονισμός κυβέρνησης, Task Force και τρόικας για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Συντονισμός κυβέρνησης, Task Force και τρόικας για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ταχεία διαμόρφωση συνολικής εθνικής στρατηγικής κατά της διαφθοράς, με τη συνδρομή των Ευρωπαίων εταίρων, δηλώνουν κυβερνητικές και ευρωπαϊκές πηγές ενώ προς αυτό η Τask Force, η οποία αποτελεί υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, εκπόνησε έναν οδικό χάρτη, ο οποίος υπεγράφη πρόσφατα από τα υπουργεία που εμπλέκονται στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ταχεία διαμόρφωση συνολικής εθνικής στρατηγικής κατά της διαφθοράς, με τη συνδρομή των Ευρωπαίων εταίρων, δηλώνουν κυβερνητικές και ευρωπαϊκές πηγές.

Η Τask Force, η οποία αποτελεί υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, εκπόνησε έναν οδικό χάρτη προς αυτόν τον σκοπό, ο οποίος υπεγράφη πρόσφατα από τα υπουργεία που εμπλέκονται στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Τα δυο πιο σημαντικά στοιχεία του οδικού χάρτη είναι η διαμόρφωση μιας συνολικής εθνικής στρατηγικής κατά της διαφθοράς και ο πολιτικός διορισμός ενός εθνικού συντονιστή, που θα έχει την απαραίτητη υποστήριξη και εξουσιοδότηση, ώστε να εφαρμόσει την εθνική αυτή στρατηγική, δηλώνει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης.

Ο «εθνικός συντονιστής», ο οποίος θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, θα συντονίζει τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στην πρόληψη, ανίχνευση και πάταξη της διαφθοράς όπως το ΣΔΟΕ, την οικονομική αστυνομία, τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, υπουργεία και άλλες.

Παράλληλα, στο ευρύτερο φάσμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που οφείλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση και στις οποίες έχει κληθεί να συνδράμει η Τask Force, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωράει σε καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών της στην Αθήνα, δηλαδή αφενός της Task Force και αφετέρου του τμήματος της Επιτροπής που παρακολουθεί την υλοποίηση του μνημονίου στο πλαίσιο της τρόικας.

Επικεφαλής των δύο υπηρεσιών στην Αθήνα θα τοποθετηθεί ένα νέο πρόσωπο. Της Task Force στην Ελλάδα ηγείται η Ζωρζέτα Λάλη, η οποία τελεί υπό τις οδηγίες του Χ.Ράιχενμπαχ, ενώ της ομάδας που παρακολουθεί την εφαρμογή του μνημονίου και η οποία αποτελείται από περίπου πέντε άτομα, ηγείται ο Ζήνων Κοντολαίμης, ο οποίος τελεί υπό τις οδηγίες του μέλους της τρόικας, Ματίας Μορς.

Ήδη έχει προκηρυχθεί η θέση για τον κοινό επικεφαλής των δυο αυτών κλιμακίων στην Αθήνα και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις αρχές Μαρτίου.

Στην Ελλάδα, την Task Force στελεχώνουν γύρω στα 20 άτομα. Πρόκειται για αποσπασμένους εμπειρογνώμονες από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και μόνιμους υπάλληλους της Επιτροπής, οι οποίοι αναμένεται συνολικά τους επόμενους μήνες να αυξηθούν στους 30, λόγω του μεγάλου αριθμού αιτημάτων παροχής τεχνικής βοηθείας που έχουν λάβει από την ελληνική κυβέρνηση. Τα παραπάνω σταθερά άτομα συνεπικουρούνται από άλλους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι πηγαινοέρχονται και παρέχουν εξειδικευμένη τεχνογνωσία σε διάφορους τομείς (υγεία, δημόσια διοίκηση, εξαγωγές, κτηματολόγιο).

Η Task Force διαθέτει επίσης προσωπικό περίπου 25 ατόμων που εδρεύουν στις Βρυξέλλες και τα οποία συντονίζουν την παροχή της τεχνικής βοηθείας προς την Ελλάδα.

Τόσο η Task Force, υπό τον Χ.Ράιχενμπαχ, όσο και το τμήμα της Επιτροπής που παρακολουθεί το μνημόνιο, υπό τον Μ.Μορς, ανήκουν στην ίδια Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων της Επιτροπής, υπό τον αντιπρόεδρο Όλι Ρεν, κατ’ εντολή του οποίου αποφασίστηκε τον Απρίλιο, η τοποθέτηση του κοινού επικεφαλής στην Αθήνα.

Ο νέος επικεφαλής θα είναι ο συνδετικός κρίκος στην Αθήνα, μεταξύ Ράιχενμπαχ και Μορς, τις εντολές των οποίων θα συντονίζει και μεταφέρει στην Ζ.Λάλη και τον Ζ.Κοντολαίμη, οι οποίοι θα επικοινωνούν κι απευθείας με τους προϊσταμένους τους, Ράιχενμπαχ και Μορς αντιστοίχως, αφού το νέο σχήμα δεν τροποποιεί την οργάνωση στις Βρυξέλλες.

Απ ευθείας επαφές θα συνεχίσει να έχει με Ράιχενμπαχ και Μορς καθώς και με τον νέο κοινό επικεφαλής ο «πρέσβης» της Επιτροπής στην Αθήνα Πάνος Καρβούνης, ο οποίος εκτελεί γενικότερα καθήκοντα πολιτικής εκπροσώπησης της Επιτροπής στην Ελλάδα. Ο κ. Καρβούνης επικοινωνεί προς τον σκοπό αυτό με τον πρόεδρο της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο και την αντιπρόεδρο Βίβιαν Ρέντιγκ που είναι οι άμεσοι προϊστάμενοί του, ενώ διατηρεί πολύ στενές σχέσεις, λόγω της οικονομικής κρίσης, με τον αντιπρόεδρο Όλι Ρεν.

Πάντως δεν πρόκειται να γίνει συγχώνευση των δύο κλιμακίων Task Force-τρόικας, που λειτουργούν στην Αθήνα, όπως τονίζουν ανώτερες ευρωπαϊκές πηγές, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα.

Στόχος είναι ο καλύτερος συντονισμός τους για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και γενικότερα των μνημονικών υποχρεώσεων της χώρας. Για αυτό, αναμένεται ο νέος κοινός επικεφαλής των δυο αυτών κλιμακίων στην Αθήνα να είναι ένα πεπειραμένο στέλεχος της Επιτροπής με ελληνική ευαισθησία, αν όχι και υπηκοότητα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024