Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διακομματική διαβούλευση για τα «αγκάθια» του φορολογικού νομοσχεδίου

Διακομματική διαβούλευση για τα «αγκάθια» του φορολογικού νομοσχεδίου

Η κατάργηση του αφορολογήτου των προστατευομένων τέκνων, η φορολόγηση  των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών, το αφορολόγητο του νέου φόρου ακινήτων και το θέμα της προκαταβολής φόρου στις ΟE και ΕE βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Όποιος προτείνει κάποια κατάργηση, θα πρέπει να προτείνει και κάτι σε αντικατάσταση της, λέει ο Γ. Στουρνάρας.

Η κατάργηση του αφορολογήτου των προστατευομένων τέκνων, η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών, το αφορολόγητο του νέου φόρου ακινήτων και το θέμα της προκαταβολής φόρου στις ΟE και ΕE βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Εάν υπάρξει συμφωνία στα εκκρεμή θέματα, το φορολογικό νομοσχέδιο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και το πιθανότερο να κατατεθεί στη Βουλή την τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στην κατάργηση του αφορολόγητου των προστατευομένων τέκνων και για να μειωθούν οι επιβαρύνσεις ζητούν να αυξηθεί η έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ που προβλέπεται στη νέα κλίμακα για εισοδήματα έως 18.000 ευρώ, για όσους φορολογουμένους έχουν παιδιά με τα πρόσθετα έσοδα να βρίσκονται από την αύξηση του συντελεστή του ενιαίου φόρου ακινήτων για όσους έχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Ενστάσεις διατυπώνονται και για την αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 80% για όλες τις Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρείες, η οποία θα επιβαρύνει περίπου 150.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μάλιστα προβλέπεται ότι θα φορολογηθούν για τα καθαρά κέρδη τους με φόρο αυξημένο στο 26%.

Ειδικά για όσες τηρούν βιβλία β’ κατηγορίας θα προβλέπεται ότι εφόσον τα κέρδη τους υπερβαίνουν τα 50.000 ευρώ, το τμήμα των κερδών τους πάνω από το εν λόγω ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 33%.

Ακόμη, στο τραπέζι της σημερινής συνάντησης αναμένεται να πέσει το θέμα του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων και συγκεκριμένα το αφορολόγητο που θα θεσμοθετηθεί για την ακίνητη περιουσία.

Στουρνάρας: Όποιος προτείνει κάποια κατάργηση…

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας συνάντησε τον πρωθυπουργό πριν τη σύσκεψη.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου και ερωτηθείς αν υπάρχει περιθώριο κινήσεων γύρω και από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα παιδιά, είπε:

«Κοιτάξτε, πάντα υπάρχουν περιθώρια ελιγμών αλλά πρέπει όμως να εξοικονομήσουμε από το φορολογικό νομοσχέδιο γενικότερα, που είναι κομμάτι των 13,5 δις. Άρα για τα 2,5 περίπου είναι από το φορολογικό νομοσχέδιο, όποιος προτείνει κάποια κατάργηση θα πρέπει να προτείνει και κάτι σε αντικατάσταση της».

Ερωτηθείς για τις «διαφορετικές προσεγγίσεις» που υπάρχουν από ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «θα τις δούμε όλες», ωστόσο προσέθεσε με νοημα ότι «κυρίως πρέπει να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας», καθώς «αυτά τα πράγματα τα έχουμε συμφωνήσει και τα έχουμε ψηφίσει».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024