Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απεβίωσε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Λευτέρης Βερυβάκης

Απεβίωσε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Λευτέρης Βερυβάκης

Δίπλα στη θάλασσα που τόσο αγαπούσε, άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 77 ετών, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου, Λευτέρης Βερυβάκης.  Μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1977. Ορκίστηκε υπουργός Παιδείας στην πρώτη κυβέρνηση Παπανδρέου το 1981.

Δίπλα στη θάλασσα που τόσο αγαπούσε, άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 77 ετών, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Λευτέρης Βερυβάκης.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ενώ βρισκόταν σε διακοπές στο Μπαλί Ρεθύμνου, αισθάνθηκε αδιαθεσία.Άμεσα του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αλλά καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο Ρεθύμνου έφυγε από τη ζωή, μέσα στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, για το θάνατο του Λευτέρη Βερυβάκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εκφράζω την βαθιά μου λύπη για τον ξαφνικό θάνατο ενός μεγάλου αγωνιστή της Δημοκρατίας, ενός ήρωα της αντίστασης, μιας ιστορικής προσωπικότητας της δημοκρατικής παράταξης, του Λευτέρη Βερυβάκη».

Τη λύπη τους για το θάνατο του Λευτέρη Βερυβάκη εξέφρασαν τα κόμματα, το υπουργείο Παιδείας, ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Βουλής Ευ.Μεϊμαράκης και ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γ.Αδαμόπουλος.

Το βιογραφικό του

Ο Λευτέρης Βερυβάκης γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1935 στα Χανιά και σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στην Αθήνα.

Το 1955, υπήρξε υπεύθυνος σπουδαστών της Νεολαίας Φιλελευθέρων. Το διάστημα 1963-1967 άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στην Αθήνα.

Το 1964, διετέλεσε πρόεδρος της Νεολαίας της Ενωσης Κέντρου (ΟΝΕΚ-ΕΔΗΝ), ενώ την περίοδο 1965-1966, πρόεδρος του Συνδέσμου Νέων Επιστημόνων και Διανοουμένων. Από το 1966 έως το 1967, ήταν γραμματέας των Δημοκρατικών Συνδέσμων.

Τον Ιούνιο του 1967 συνελήφθη από τους συνταγματάρχες στην Αθήνα, όπου κρατήθηκε και βασανίστηκε τρεις μήνες στην Ασφάλεια Προαστείων ως στέλεχος της αντιδικτατορικής οργάνωσης «Εθνικό Κίνημα Δημοκρατικής Αντιστάσεως».

Στις 21 Αυγούστου του ίδιου έτους καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 ετών (κατά συγχώνευση 9). Κρατήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ και Αίγινας περίπου επτά μήνες, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με την αμνηστία του Δεκεμβρίου.

Τον Αύγουστο του 1968 συνελήφθη εκ νέου μετά την απόπειρα κατά του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Ανακρίθηκε στην Ασφάλεια Αθηνών και την ΕΣΑ, όπου κρατήθηκε έως ότου καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για παράβαση του νόμου Α.Ν. 509 από το στρατοδικείο της Αθήνας.

Το 1973 απελευθερώθηκε με την αμνηστία του Αυγούστου, αφού προηγουμένως είχε από το 1968 φυλακιστεί στον Κορυδαλλό, την Αίγινα, την Κέρκυρα, το Επταπύργιο και τα Τρίκαλα.

Μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β’ Αθήνας το 1977 με το ψηφοδέλτιο του Κινήματος.

Το 1981 ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα, αυτό του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Στις 21 Ιουλίου 1989 ορίστηκε μέλος της 12μελούς προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ανέλαβε τη διελεύκανση του σκανδάλου Κοσκωτά.

Επίσης, ορίστηκε μέλος της 30μελούς Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που ανέλαβε να διερευνήσει τις προμήθειες στις Ένοπλες Δυνάμεις από το 1974 έως το 1989.

Στις 24 Ιουλίου 1989 η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τον εξέλεξε γραμματέα στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του υπουργείου Προεδρίας.

Την 1η Δεκεμβρίου 1989 ορίστηκε μέλος της Διαρκούς 15μελούς Επιτροπής, η οποία σύμφωνα με τον νέο κανονισμό της Βουλής που ψήφισε η κυβέρνηση Τζαννετάκη, ανέλαβε να κρίνει και να εισηγείται την καταλληλότητα των διοικητών και των ανώτερων στελεχών των Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΚΟ), που διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Εξάλλου, τον Δεκέμβριο του 1989 επί κυβερνήσεως Ζολώτα, εξελέγη πρόεδρος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής για οικονομικά θέματα, αντικαθιστώντας τον Δ. Τσοβόλα κατά της εκλογής του οποίου προέβαλαν βέτο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 1990, στο 2ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Στις 20 Δεκεμβρίου 1993 εξελέγη αναπληρωματικό μέλος του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Στις 17 Απριλίου 1994, στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024