Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Αποκατάσταση» για τους εμπρησμούς ζητούν τα κόμματα μετά τις αποκαλύψεις Γιλμάζ

«Αποκατάσταση» για τους εμπρησμούς ζητούν τα κόμματα μετά τις αποκαλύψεις Γιλμάζ

Θυελλώδεις αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, για τουρκικό δάκτυλο πίσω από τους εμπρησμούς ελληνικών δασών τη δεκαετία του 1990 επί πρωθυπουργίας Τανσού Τσιλέρ. Για «βαριές σκιές» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μιλά η Νέα Δημοκρατία και ζητά ενημέρωση από την κυβέρνηση Ερντογάν, τονίζοντας, όπως και η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, πως η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση της μεγάλης ζημιάς που υπέστη η Ελλάδα.

Θυελλώδεις αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, για τουρκικό δάκτυλο στους εμπρησμούς ελληνικών δασών τη δεκαετία του 1990 επί πρωθυπουργίας Τανσού Τσιλέρ.Οι δηλώσεις Γιλμάζ προκαλούν έντονες αντιδράσεις με τα κόμματα να μιλούν για βαριές σκιές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και μείζων πολιτικό ζήτημα, ζητώντας διερεύνηση και αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη η Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα, ο Μεσούτ Γιλμάζ επιβεβαίωσε εμμέσως ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ανάμειξη σε καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα μεταξύ του 1995 και του 1997, όταν πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν η Τανσού Τσιλέρ.

Ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε πως ρίχνουν βαριές σκιές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι αποκαλύψεις του Μεσούτ Γιλμάζ ότι το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας έκαιγε ελληνικά δάση, στο πλαίσιο επιχειρήσεων των μυστικών υπηρεσιών.

Σε δήλωσή του ζητά από την κυβέρνηση Ερντογάν να παράσχει προς την Ελλάδα την απαιτούμενη, σε βάθος, ενημέρωση για όλες τις πτυχές της σκοτεινής αυτής υπόθεσης και να προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση της μεγάλης ζημιάς που υπέστη η Ελλάδα.

Υπογραμμίζει πως επιβάλλεται να υπάρξει κατηγορηματική δημόσια δέσμευση από τουρκικής πλευράς ότι τέτοιου είδους «βρώμικες επιχειρήσεις» έχουν πάψει να σχεδιάζονται και να εκτελούνται από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και τα διάφορα παρακλάδια τους.

«Το πολιτικό θέμα που έχει προκύψει είναι τεράστιο και πρέπει να απασχολήσει -εκτός των άλλων- και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την οποία επιθυμεί να προσεγγίσει, ακόμη περισσότερο, η σημερινή Τουρκία» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Από τον ΛΑΟΣ εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως «όταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, τότε βουλευτής της ΝΔ, κ. Γ. Καρατζαφέρης, είχε τολμήσει και είχε αναφερθεί στη δράση Τούρκων πρακτόρων-εμπρηστών, το πολιτικό κατεστημένο είχε αντιδράσει με τα συνήθη αντανακλαστικά, περί ακροτήτων και συναφών… αηδιών».

«Τώρα, από τα χείλη ενός πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας ομολογείται το έγκλημα. Να χαίρονται τους φίλους και τους κουμπάρους τους» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Συνασπισμός επισημαίνει σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου ότι «οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, στο βαθμό που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δημιουργούν μείζων πολιτικό θέμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ζητήσει εξηγήσεις για την ισχύ των δηλώσεων».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, ανέφερε ότι «οι δηλώσεις Γιλμάζ που αποκαλύπτουν ότι επί κυβερνήσεως Τσιλέρ είχε διατεθεί ειδικό κονδύλι για τον εμπρησμό των δασών των νησιών μας του Ανατολικού Αιγαίου, αποκαλύπτουν με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο τις πρακτικές της Τουρκίας» και «δημιουργούν μείζονος σημασίας πολιτικό θέμα, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει χωρίς διερεύνηση».

Η κ. Μπακογιάννη κάλεσε την κυβέρνηση:

  • Να καταγγείλει μέσω του υπουργού Εξωτερικών το γεγονός στην Ε.Ε. και σε όλα τα διεθνή φόρα.
  • Να διεκδικήσει από την Τουρκία αποζημιώσεις για το κόστος αποκατάστασης και τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις.
  • Το ΥΠΕΚΑ να ολοκληρώσει τάχιστα τις υπόλοιπες μελέτες αναδασώσεων στα νησιά αυτά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024