Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χώρα του μετριοπαθούς Ισλάμ η νέα Λιβύη, λέει ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου

Χώρα του μετριοπαθούς Ισλάμ η νέα Λιβύη, λέει ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου

Την πρώτη του ομιλία στην Τρίπολη έδωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC), Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ. Ο Τζαλίλ, μιλώντας ενώπιον χιλιάδων συγκεντρωμένων, δήλωσε ότι σκοπεύει να οικοδομήσει ένα σύγχρονο, δημοκρατικό κράτος βασισμένο στο «μετριοπαθές Ισλάμ». Παράλληλα, υποσχέθηκε πιο ενεργό ρόλο για τις γυναίκες. Παραβιάσεις και εγκλήματα πολέμου και από τους εξεγερμένους και από τις κανταφικές δυνάμεις καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

Την πρώτη του ομιλία στην Τρίπολη έδωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC), Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ. Ο Τζαλίλ, μιλώντας ενώπιον χιλιάδων συγκεντρωμένων, δήλωσε ότι σκοπεύει να οικοδομήσει ένα σύγχρονο, δημοκρατικό κράτος βασισμένο στο «μετριοπαθές Ισλάμ».

«Δεν θα αποδεχθούμε καμία εξτρεμιστική ιδεολογία της Δεξιάς ή της Αριστεράς. Είμαστε ένας μουσουλμανικός λαός, του μετριοπαθούς Ισλάμ, και θα παραμείνουμε σε αυτόν το δρόμο» προσέθεσε κατά την ομιλία του στην Πλατεία των Μαρτύρων στην Τρίπολη, ο Μουσταφά Αμντούλ Τζαλίλ.

«Είστε μαζί μας και μάς στηρίζετε -είστε το όπλο μας ενάντια σε οποιονδήποτε προσπαθεί να εμποδίσει την επανάσταση» τόνισε.

Υποσχέθηκε ότι οι γυναίκες θα παίζουν ενεργό ρόλο στη νέα Λιβύη και ευχαρίστησε μια ομάδα χωρών -ανάμεσά τους τη Γαλλία και τη Βρετανία- για τη στήριξη στους εξεγερμένους.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να σχηματίσει κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, τα προβλήματα και οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Λιβύη είναι πολλές.

Οι αντι-κανταφικές δυνάμεις διαθέτουν τον έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματος της χώρας, ωστόσο δυνάμεις πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι αντιστέκονται στη Σύρτη και στην πόλη Μπάνι Ουαλίντ.

Την ίδια στιγμή, άγνωστο παραμένει το που βρίσκεται ο πρώην ηγέτης της χώρας, Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Λίβυος συνταγματάρχης είπε σε νέο μήνυμά του ότι θα εξακολουθήσει να μάχεται «μέχρι την νίκη».

«Αυτό που μας απομένει είναι ο αγώνας μέχρι τη νίκη και την ήττα της εξέγερσης» ανέφερε ο Μ.Καντάφι σε ανακοίνωσή του που διαβάστηκε από παρουσιαστή τηλεοπτικού καναλιού που πρόσκειται στον πρώην Λίβυο ηγέτη.

Εν τω μεταξύ, οι καταγγελίες για αγριότητες και εγκλήματα συνεχίζονται. Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο να παρέμβει για να εμποδίσει την κατάχρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αντι-κανταφικές δυνάμεις.

Σε έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τόσο τους εξεγερμένους, όσο και τις δυνάμεις του Καντάφι για παραβιάσεις, λέγοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αυτές αποτελούν εγκλήματα πολέμου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024