Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το 20% του χρυσού της Λιβύης πούλησε ο Μουαμάρ Καντάφι

Το 20% του χρυσού της Λιβύης πούλησε ο Μουαμάρ Καντάφι

Στην πώληση 29 τόνων χρυσού -το 20% των αποθεμάτων της Λιβύης- αξίας 1,38 δισ. δολαρίων προχώρησε ο Μουαμάρ Καντάφι πριν καταρρεύσει το καθεστώς του, σύμφωνα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης που ελέγχεται πλέον από τη νέα ηγεσία. Οι συνολικοί πόροι που έχει στην διάθεσή της σήμερα η κεντρική τράπεζα είναι 115 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 90 δισ. βρίσκονται στο εξωτερικό, και δεν έχουν κλαπεί χρήματα από τα ταμεία. Διαψεύδει τις φήμες ότι βρίσκεται στο Νίγηρα ο συνταγματάρχης, συνεχίζει την αποστολή του το ΝΑΤΟ έως ότου εξαλειφθεί πλήρως η απειλή για τον πληθυσμό από τις κανταφικές δυνάμεις.

Στην πώληση 20 τόνων χρυσού -το 20% των αποθεμάτων της Λιβύης- προχώρησε ο Μουαμάρ Καντάφι πριν καταρρεύσει το καθεστώς του. Η αξία του χρυσού που πουλήθηκε έφθασε τα 1,38 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης -η οποία ελέγχεται εδώ και δύο εβδομάδες από τη νέα ηγεσία μετά την κατάληψη της Τρίπολης. Οι συνολικοί πόροι που έχει στην διάθεσή της σήμερα η κεντρική τράπεζα είναι 115 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 90 δισεκατομμύρια βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης Κάσεμ Αζόζ δήλωσε την Πέμπτη ότι το διάστημα Απριλίου-Μαΐου το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι πούλησε περίπου το 20% των αποθεμάτων χρυσού που διέθετε η τράπεζα, 29 τόνους αξίας 1,7 δισ. δηναρίων (1,38 δισ. δολάρια) προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα και να καλυφθούν οι μισθοί.

«Ο χρυσός ρευστοποιήθηκε για να πληρωθούν οι μισθοί και να υπάρξει ρευστότητα, ειδικά στην Τρίπολη» δήλωσε ο Αζόζ. Η πώληση έγινε προς εμπόρους εντός Λιβύης (η συναλλαγή έγινε σε δηνάρια) και έκτοτε ο χρυσός έχει μεταφερθεί σε γειτονικές χώρες, κυρίως στην Τυνησία, και σε ξένες αγορές.

Ο Κάσεμ Αζόζ επισήμανε ότι έχει επαληθευτεί πού βρίσκονται όλοι οι πόροι της κεντρικής τράπεζας και δεν έχουν κλαπεί χρήματα από τα ταμεία της. Σήμερα η κεντρική τράπεζα έχει στη διάθεσή της 115 δισεκατομμύρια δολάρια με τα 90 εκατ. δολάρια να βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ο Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος διαφεύγει μετά την πτώση του προπυργίου του στην Τρίπολη την 23η Αυγούστου, δήλωσε σε νέο ηχητικό μήνυμά του ότι θα εντείνει τις επιθέσεις εναντίον των εξεγερμένων, τους οποίους χαρακτήρισε «λαθρέμπορους» και «ψεύτες» -την ώρα που τα τελευταία του προπύργια πολιορκούνται από το νέο καθεστώς.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει στείλει απεσταλμένους στο Νίγηρα ζητώντας να εμποδιστεί ο Καντάφι να διαφύγει μέσω της χώρας αυτής. Οι αρχές στη Νιαμέι διαβεβαίωσαν ότι ο συνταγματάρχης δεν βρίσκεται στη χώρα και ότι οι οχηματοπομπές που διήλθαν από το έδαφός της τις τελευταίες ημέρες ήταν πολύ μικρότερες από τις αναφορές μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Εν τω μεταξύ, το NATO ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε 113 πτήσεις την Τετάρτη, 40 εκ των οποίων συμπεριέλαβαν αναγνωρίσεις και επιθέσεις σε στόχους. Επλήγησαν μεταξύ άλλων επτά θωρακισμένα οχήματα στη Σύρτη και 18 συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος στην Ουάνταν. Αφότου το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο ανέλαβε την διοίκηση των αεροπορικών επιχειρήσεων στη Λιβύη την 31η Μαρτίου, τα αεροσκάφη του έχουν πραγματοποιήσει 21.893 πτήσεις, ανάμεσά τους 8.220 που συμπεριέλαβαν πλήγματα.

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε την Πέμπτη ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει την αποστολή του στη Λιβύη όσο παραμένει απειλή για τον πληθυσμό της χώρας από δυνάμεις πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Λισαβόνα ο Ράσμουσεν επισήμανε ότι όταν εξαλειφθεί η απειλή, ο ρόλος της Συμμαχίας θα είναι υποστηρικτικός. «Το ΝΑΤΟ και οι εταίροι μας θα συνεχίσουν την αποστολή όσο υπάρχει απειλή, αλλά ούτε λεπτό περισσότερο» ανέφερε ο Ράσμουσεν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024