Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δύο ακόμα στοιχεία προστίθενται στον Περιοδικό Πίνακα

Δύο ακόμα στοιχεία προστίθενται στον Περιοδικό Πίνακα

Ο περιοδικός πίνακας έχει πλέον δυο νέα μέλη, τα στοιχεία με ατομικούς αριθμούς 114 και 116, τα οποία αναγνωρίστηκαν και επίσημα έπειτα από τρία χρόνια διαβουλεύσεων. Πρόκειται για εξαιρετικά βαριά αλλά βραχύβια στοιχεία, αφού δεν μπορούν να υπάρξουν για πάνω από δύο δευτερόλεπτα.

Ο περιοδικός πίνακας έχει επισήμως πλέον δυο νέα μέλη. Τα στοιχεία 114 και 116 προστέθηκαν επιτέλους σε αυτόν ύστερα από τρία χρόνια διαβουλεύσεων.

Πρόκειται για τα δυο βαρύτερα στοιχεία που περιλαμβάνονται πλέον στον πίνακα και η ζωή τους είναι παραπάνω από σύντομη: «υπάρχουν» για λιγότερο από δυο δευτερόλεπτα και στη συνέχεια μετατρέπονται σε ελαφρύτερα άτομα.

Η παρουσία τους ωστόσο θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμη, εφόσον πιστεύεται ότι θα ανοίξουν τον δρόμο για την ανάπτυξη ακόμη βαρύτερων -και άρα πολύ πιο σταθερών- στοιχείων.

Τριετής επιθεώρηση

Οι ενδείξεις για την ύπαρξη των «βαρέων βαρών» στοιχείων 114 και 116 υπήρχαν εδώ και πολύ καιρό. Η επίσημη αναγνώριση ενός στοιχείου δεν είναι όμως κάτι απλό.

Χρειάστηκαν τρία χρόνια αναλύσεων και διαβουλεύσεων προκειμένου η Κοινή Ομάδα Εργασίας για την Ανακάλυψη Στοιχείων, μια επιτροπή που αποτελείται από επιστήμονες της Διεθνούς Ενώσεως Θεωρητικής και Εφηρμοσμένης Χημείας και της Διεθνούς Ενώσεως Θεωρητικής και Εφηρμοσμένης Φυσικής, να δώσει τελικά την πολυπόθητη έγκριση.

Αποτέλεσμα κοινών πειραμάτων

Οι ερευνητές που ερίζουν για την ανακάλυψη των δύο στοιχείων είναι πολλοί. Η επιτροπή απεφάνθη όμως ότι τα πρώτα πειστικά στοιχεία προέκυψαν από μια σειρά πειραμάτων που έγιναν από δυο ομάδες: επικεφαλής της μιας ήταν ο Γιούρι Ογκανεσιάν του Ηνωμένου Ινστιτούτου Πυρηνικών Ερευνών στη Ντούβνα της Ρωσίας και της άλλης ο Κεν Μούντι του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Λίβερμορ της Καλιφόρνιας.

Τα ανεπίσημα ονόματά τους είναι Ununquadium (για το 114) και Ununhexium (γα το 116), αλλά ακόμη δεν έχουν αναγνωριστεί από την επιτροπή. Οι ειδικοί πάντως προβλέπουν ότι μάλλον δεν πρόκειται να υπάρξουν αντιρρήσεις ως προς τις ονομασίες.

Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024