Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αναδιάρθρωση εντός διετίας «βλέπουν» αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters

Αναδιάρθρωση εντός διετίας «βλέπουν» αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters

Σε αναδιάρθρωση χρέους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα προχωρήσει η Αθήνα, πιστεύει η συντριπτική πλειονότητα οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Οι περισσότεροι που απάντησαν στη δημοσκόπηση εκτιμούν πως η κίνηση θα γίνει μετά από τουλάχιστον έναν χρόνο. Πιθανότερο, βάσει της δημοσκόπησης, θεωρείται πως η Ελλάδα θα ζητήσει επιμήκυνση του χρέους της, ενώ αίτημα για μείωση επιτοκίων κρίνεται η δεύτερη πιθανότερη επιλογή. Το «κούρεμα» θεωρείται λιγότερο πιθανό λόγω του κινδύνου για την Ευρωζώνη.

Σε αναδιάρθρωση χρέους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα προχωρήσει η Αθήνα, πιστεύει η συντριπτική πλειονότητα οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Στη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα και δημοσιεύτηκε τη Μ.Τετάρτη, 46 από τους 55 οικονομολόγους που συμμετείχαν προέβλεψαν ότι η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει το χρέος της.

Πάνω από τους μισούς που θεωρούν ότι η Αθήνα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση -οι 24 από τους 45- εκτίμησαν ότι θα περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος πριν η χώρα προβεί σε αυτήν την κίνηση.

Από τους υπόλοιπους, επτά ανέφεραν πως η αναδιάρθρωση θα γίνει στους επόμενους 6 με 12 μήνες, δέκα εκτιμούν πως θα γίνει σε 3 με 6 μήνες και μόλις τέσσερις την τοποθετούν νωρίτερα.

Πιθανότερο, βάσει της δημοσκόπησης, θεωρείται πως η Ελλάδα θα ζητήσει επιμήκυνση του χρέους της, ενώ αίτημα για μείωση επιτοκίων κρίνεται η δεύτερη πιθανότερη κίνηση.

Το «κούρεμα» ή η μείωση του κεφαλαίου που οφείλεται στους δανειστές θεωρούνται λιγότερο πιθανά.
Βάσει των εκτιμήσεων όσων αναλυτών προέβλεψαν περικοπή χρέους, η ενδιάμεση τιμή για το ποσοστό της μείωσης στο κεφάλαιο του χρέους βρίσκεται στο 35%.

Οι οικονομολόγοι υποστήριξαν στο πρακτορείο πως ενδεχόμενο «κούρεμα» προκαλεί μεγάλο κίνδυνο διάχυσης του αρνητικού κλίματος και στην υπόλοπη Ευρωζώνη, και ως εκ τούτου θα συναντήσει την ισχυρότερη αντίθεση των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κυβερνήσων.

«Οι τρέχουσες συνθήκες στην αγορά θα ήταν αφόρητες για την Ελλάδα και θα εμπόδιζαν την επιστροφή της στις κεφαλαιαγορές το 2012 όπως σχεδιάζεται από την ελληνική κυβέρνηση» σχολίασε ο Ζερνό Γκρίμπλινγκ της γερμανικής τράπεζας LBBW.

«Αυτό καθιστά αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση, και η αγορά δημιουργεί έτσι τη δική της πραγματικότητα» πρόσθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024