Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καθησυχαστικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για το ελληνικό χρέος

Καθησυχαστικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για το ελληνικό χρέος

Συνεχίζεται το μπαράζ δηλώσεων σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθωσης του ελληνικού χρέους. Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών δήλωσε αντίθετος, λέγοντας ότι το θέμα τροφοδοτείται από κερδοσκόπους. Ο κεντρικός τραπεζίτης του Λοκυξεμβούργου χαρακτήρισε «άδικη προκατάληψη» την όλη συζήτηση.

Αντίθετοι στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εμφανίστηκαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της χώρας του δήλωσε αντίθετος με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg σε ερώτηση για το αν η αναδιάρθρωση χρέους μπορεί να αποτελέσει λύση για το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, ο Ρέιντερς απήντησε αρνητικά.

«Το σωστό βήμα θα ήταν το ακριβώς αντίθετο. Πρέπει να βοηθήσουμε τη χώρα να βρει ένα βιώσιμο επίπεδο χρέους. Αυτό που με ανησυχεί, είναι ότι πολλοί κερδοσκόποι σπρώχνουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και υποβοηθούνται από συγκεκριμένες δηλώσεις» τόνισε.

Από την πλευρά του διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου Υβ Μερς σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα χαρακτήρισε «άδικη προκατάληψη» τη συζήτηση περί ενδεχόμενης στάσης πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει τα χρέη της, ο Μερς τόνισε πως στις ενδιαφερόμενες χώρες υπάρχουν κοινοβουλευτικές αποφάσεις για την προώθηση των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων και τυχόν αποτυχία αναγνώρισης της επιθυμίας των χωρών αυτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους είναι άδικη προκατάληψη.

Αργότερα και ο Αθανάσιος Ορφανίδης, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ, ανέφερε πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο: «Αναδιάρθρωσή του θα ήταν επιζήμια τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για την Ευρωζώνη συνολικά, εξαιτίας της πιθανότητας αποτελέσματος ντόμινο».

Αναδιάρθρωση, συνέχισε ο Κύπριος αξιωματούχος, «δεν είναι απαραίτητη εφόσον η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα (που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα), αλλά, πιο σημαντικό είναι ότι η αναδιάρθρωση δεν θα ήταν σοφή επιλογή κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν».

Εφόσον η αναδιάρθρωση «δεν είναι ούτε επιθυμητή ούτε απαραίτητη, πιστεύω ότι δεν βοηθά να συντηρείται το θέμα από αξιωματούχους της ΕΕ» συνέχισε ο Αθ.Ορφανίδης.

Στην περίπτωση μίας χώρας της Ευρωζώνης, συνέχισε, η συζήτηση για την αναδιάρθρωση «δεν μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία, με την έννοια που θα μπορούσε να γίνει για άλλες χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ: Μία χώρα της ΕΕ μπορεί να βασισθεί στην πολιτική στήριξη και αλληλεγγύη από άλλες χώρες – μέλη. Θα πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση κατά της στήριξης μίας χώρας – μέλους για να επιβληθεί μία αναδιάρθρωση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι είπε ο Μεντιλίμπαρ για Τζολάκη, ΠΑΟΚ, Άστον Βίλα και τη θερμή υποδοχή του κόσμου

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε, μεταξύ άλλων, για το κρίσιμο ντέρμπι της Κυριακής (21/4, 20:30) με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024