Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απορρίπτεται από την ΕΚΤ η ιδέα της αναδιάρθρωσης χρέους στην Ευρωζώνη

Απορρίπτεται από την ΕΚΤ η ιδέα της αναδιάρθρωσης χρέους στην Ευρωζώνη

Κατηγορηματικά αντίθετοι στην ιδέα αναδιάρθρωσης χρέους για τις χώρες της ευρωζώνης εμφανίζονται εκ νέου με δηλώσεις τους τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ όσο και τα μέλη της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ και Νουτ Βέλινκ. «Η Ευρώπη πρέπει να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση» ανέφερε και ο Μπίνι Σμάγκι του Συμβουλίου της Τράπεζας.

Κατηγορηματικά αντίθετοι στην ιδέα αναδιάρθρωσης χρέους για τις χώρες της ευρωζώνης εμφανίζονται εκ νέου με δηλώσεις τους τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κνετρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ όσο και τα μέλη της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ και Νουτ Βέλινκ.

Σε συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα Publico που δημοσιεύθηκε τη Μ.Τρίτη ο Σταρκ απορρίπτει την ιδέα αναδιάρθρωσης χρέους για τις χώρες της Ευρωζώνης, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα λύσει το πρόβλημα.

«Θα είχε μεγάλο κόστος για τις συγκεκριμένες χώρες. Εάν πραγματικά σκέφτονταν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους, θα έπρεπε να πληρώσουν υψηλότερο πριμ κινδύνου στο μέλλον» δήλωσε ο Στάρκ.

«Δημιουργεί πολλά προβλήματα, με υψηλό κόστος για τη χώρα και φυσικά και για άλλες χώρες. Με την αναδιάρθρωση θα χτυπήσουν και πάλι σε τοίχο σε ένα-δυο χρόνια» τόνισε σχετικά.

Ακόμη, αναφέρθηκε στις βλαπτικές επιπτώσεις της αναδιάρθρωσης στον τραπεζικό τομέα. «Έχει επίσης αντίκτυπο στον τραπεζικό κλάδο της χώρας, που διακρατά ένα τεράστιο μέρος των κρατικών ομολόγων», πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένη χώρα.

Σύμφωνα με το Reuters, το πριμ των πορτογαλικών και των ισπανικών ομολόγων καθώς και άλλων ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση αυξήθηκε τη Δευτέρα έναντι των γερμανικών εν μέσω ανησυχιών για πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Τη θέση του κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας επανέλαβε με συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal -σημεία της οποίας αναδημοσίευσε το πρακτορείο Reuters- και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ. «Το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοσθεί» είπε ο κ. Τρισέ, όταν ρωτήθηκε αν είναι πιθανή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Αναφερόμενος στις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη, ο κ. Τρισέ είπε ότι δεν βλέπει ενδείξεις συναγερμού από τις δευτερογενείς επιπτώσεις του πληθωρισμού, αλλά πρόσθεσε ότι απαιτείται επιφυλακή. «Έως τώρα, δεν βλέπω ανησυχητικές δευτερογενείς επιδράσεις, αν και θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις εδώ και εκεί που δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση» είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η συνέντευξη του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας Νουτ Βέλινκ στην εφημερίδα Financial Times Deutschland. Τόνισε ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά της χωρίς αναδιάρθρωση.

«Εξετάσαμε την περίπτωση της Ελλάδας και κάναμε μία ανάλυση βιωσιμότητας (σσ: του χρέους της)» είπε ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας: «Με βάση αυτή την ανάλυση λέμε ότι είναι δυνατό να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους και η ελληνική οικονομία να τεθεί και πάλι σε τροχιά».

Ο κ. Βέλινκ υποθέτει ότι η άγνοια είναι ένας βασικός λόγος των απαιτήσεων για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. «Όταν οι άνθρωποι ζητούν αναδιάρθρωση, δεν λένε στην πραγματικότητα τίποτε άλλο από το να τους στείλουν το λογαριασμό» είπε, προσθέτοντας: «Πιθανόν να μη το θέλουν πραγματικά. Πολλοί δεν καταλαβαίνουν προφανώς πόσο μεγάλος θα ήταν ο λογαριασμός».

Ο κ. Βέλινκ βλέπει και λόγους ηθικής, για τους οποίους χώρες, όπως η Ελλάδα, πρέπει να εμμείνουν στα προγράμματα λιτότητας και εξυγίανσης. «Αυτές οι χώρες έκαναν λάθη στο παρελθόν. Οφείλουν στον εαυτό τους να λύσουν τώρα τα δικά τους προβλήματα» είπε.

Ο κ. Βέλινκ τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να είναι σε υψηλή επιφυλακή, ώστε να αποφύγει να είναι πίσω από τις εξελίξεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι περιμένει σύντομα και νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου. «Δεν είμαστε ακόμη πίσω από τις εξελίξεις, αλλά δεν είμαστε και πολύ μπροστά» είπε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παρακολουθούμε στενά τη νομισματική κατάσταση στενά και να δράσουμε αμέσως, αν χρειασθεί».

Από την πλευρά του, και το μέλος του Συμβουλίου της Τράπεζας Μπίνι Σμάγκι ανέφερε στον ιταλικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio24 πως η η Ευρώπη πρέπει να διαβεβαιώσει τις αγορές πως δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους.

«Αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη πρέπει να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι τα δημόσια οικονομικά θα εξυγιανθούν και δεν θα υπάρξουν αναδιαρθρώσεις χρέους» δήλωσε, όπως μεταδίδει το Reuters ο αξιωματούχος, τονίζοντας πως μία αναδιάρθρωση χρέους θα έπληττε την αξιοπιστία της Ευρωζώνης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024