Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα σενάρια για την αναδιάρθρωση, η επιμήκυνση των 340 δισ. ευρώ και η... Φινλανδία

Τα σενάρια για την αναδιάρθρωση, η επιμήκυνση των 340 δισ. ευρώ και η… Φινλανδία

Επιμένουν τα σενάρια για τη «φιλική» αναδιάρθρωση χρέους, με επικρατέστερο αυτό της επιμήκυνσης αποπληρωμής του χρέους των 340 δισ. ευρώ χωρίς «κούρεμα» των ομολόγων, καθώς παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις το σχέδιο αυτό εκτιμάται ότι εξετάζεται σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον. Η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη περιπλέκεται μετά την εκρηκτική εκλογική άνοδο του λεγόμενου ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος στη Φινλανδία.

Κωστούλας Γεώργιος

Επιμένουν τα σενάρια για τη «φιλική» αναδιάρθρωση χρέους, με επικρατέστερο αυτό της επιμήκυνσης αποπληρωμής του χρέους των 340 δισ. ευρώ χωρίς «κούρεμα» των ομολόγων, καθώς παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις το σχέδιο αυτό εκτιμάται ότι εξετάζεται σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, ενώ η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη περιπλέκεται μετά την εκρηκτική εκλογική άνοδο του λεγόμενου ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος στη Φινλανδία.

Το θέμα της αναδιάρθρωσης είναι ένα πολύ «λεπτό» θέμα που εκ των πραγμάτων απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό, συντονισμό όλων των αρμοδίων αρχών και βεβαίως διαπραγματεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς τυχόν λανθασμένοι χειρισμοί μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα ήδη υπάρχουν σε σχέση με το ελληνικό χρέος.

Τον Ιούνιο, θα είναι έτοιμη η έκθεση της ΕΕ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αυτός είναι ο χρονικός ορίζοντας όπου θα πρέπει να αναμένονται οι σχετικές πρωτοβουλίες από την πλευρά της Ευρώπης.

Παρά τις συνεχείς διαψεύσεις από την Αθήνα, τις μεγάλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (σήμερα, Δευτέρα, ήταν η σειρά της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κρ. Λαγκάρντ) και την ΕΚΤ (ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Νόιτ Βέλινκ είπε ότι οι συζητήσεις δεν είναι προς το συμφέρον κανενός), οι συνεχιζόμενες διαρροές δείχνουν ότι δεν υπάρχει «καπνός χωρίς φωτιά».

Η κυβέρνηση φέρεται, αν και το διαψεύδει κατηγορηματικά, να έχει ζητήσει την επιμήκυνση του «παλαιού» – εκτός Μνημονίου- χρέους των 340 δισ. ευρώ. Τα 80 δισ. ευρώ ανήκουν σε ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία και τα 50 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε την Δευτέρα δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση έχει ήδη υποβάλει αίτημα για επιμήκυνση του συνόλου του χρέους προς τους πιστωτές της. «Το εξαντλήσαμε χτες το θέμα […] απάντησε χτες ο υπουργός», είπε αξιωματούχος του υπουργείου που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Από το δάνειο ΕΕ-ΔΝΤ, ύψους 110 δισ. ευρώ, έχουν δοθεί μέχρι σήμερα 50 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ αναμένεται να συμφωνήσει στην επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των 30 δισ. ευρώ (το δικό του τμήμα από τα 110 δισ. ευρώ) σε επτά από τρία χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση, Κομισιόν και ΕΚΤ φέρονται να αρνούνται μέχρι σήμερα να ικανοποιήσουν το εληνικό αίτημα.

Με το ενεδεχόμενο της επιμήκυνσης, φέρεται να συμφωνεί και να πιέζει το ΔΝΤ, παρά τις συνεχείς διαψεύσεις. Το ΔΝΤ έχει δηλώσει πως εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του δανείου από την Αθήνα, κάτι που αποτελεί μια μορφή αναδιάρθρωσης.

Το σημερινό βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα θα μετατραπεί σε μία «συμφωνία επιμήκυνσης πίστωσης» (Extended Fund Facility, EFF), όπως συνέβη πέρυσι στην περίπτωση της Ιρλανδίας.
Το ΔΝΤ φέρεται να ζητά από την ΕΕ και την ΕΚΤ να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέχρι το 2012, καθώς υπάρχουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα επιστροφής του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές για δανεισμό.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ντομινίκ Στρος-Καν στην Ουάσινγκτον την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια καθυστέρηση στην επιστροφή στις αγορές, επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση υπάρχει ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει επιμήκυνση όλου του χρέους, ενώ ερωτηθείς αν λέει την αλήθεια, απάντησε: «Την αλήθεια στον ελληνικό λαό τη λέμε κάθε μέρα».

Το σενάριο που θα εξεταστεί πρώτα θα αφορά την επέκταση της αποπληρωμής των δανείων από 10 έως και 30 χρόνια, όπου στους ιδιώτες ομολογιούχους θα προσφερθούν νέα ομόλογα σε αντάλλαγμα παλαιά με το ίδιο κουπόνι (τόκο), αλλά με πιο μακρά ωρίμανση.

Ένα άλλο σενάριο προβλέπει τη μείωση των πληρωμών των ελληνικών κουπονιών και την επέκταση των ημερομηνιών ωρίμανσης.

Επιπλοκές από τη Φινλανδία

Η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη περιπλέκεται μετά την εκρηκτική εκλογική άνοδο του λεγόμενου ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος στη Φινλανδία.

Ο πρόεδρος των «Αληθινών Φινλανδών» Τίμο Σόινι είπε πως «το πακέτο βοήθειας της Πορτογαλίας δεν θα παραμείνει στο τραπέζι» ζήτησε αλλαγές στους όρους της βοήθειας και προκάλεσε έντονη νευρικότητα σε όλη την Ευρώπη.

Το φινλανδικό κοινοβούλιο σε αντίθεση με άλλα της Ευρωζώνης, έχει τη δυνατότητα να θέσει σε ψηφοφορία το αίτημα της ΕΕ για διάθεση πακέτου διάσωσης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σταματήσει σχέδια που προβλέπουν τη χορήγηση βοήθειας για τη στήριξη της πορτογαλικής οικονομίας.

Η εκτόξευση της δύναμης των ακροδεξιών λαϊκιστών στη Φινλανδία δείχνει τη διογκούμενη αντίθεση του εκλογικού σώματος στις αποφάσεις της ΕΕ, να στηριχθούν οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρω-περιφέρειας, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Υπό αμφισβήτηση είναι η ούτως ή άλλως «άτολμη» συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) που θα λειτουργήσει μετά το 2012, καθώς δεν έχει υπάρξει ακόμα συναίνεση για τον τρόπο με τον οποίο θα αυξηθεί η «δύναμη πυρός» του ESM.

Όσα συμφωνήθηκαν στις 25 Μαρτίου, πρέπει να επικυρωθούν από τα εθνικά κοινοβούλια μέχρι τον Ιούνιο.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις και στη Γερμανία, όπου η βουλή θέλει δικαίωμα βέτο στις -τυχόν μελλοντικές- αποφάσεις για οικονομική ενίσχυση του μηχανισμού.

Δώδεκα βουλευτές του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, απειλούν να μην ψηφίσουν τις ρυθμίσεις που χρειάζονται για τον μόνιμο ευρω-μηχανισμό και ζητούν να αποβάλλονται από την Ευρωζώνη όσες χώρες δεν ακολουθούν το «γερμανικό πρότυπο» στη δημοσιονομική πολιτική.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει πλειοψηφία 20 βουλευτών. Αν και άλλοι βουλευτές, από το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ (CDU – Χριστιανοδημοκράτες) για παράδειγμα, ακολουθήσουν, τότε θα δημιουργηθεί πολύ μεγάλο πρόβλημα και η κρίση χρέους θα επιδεινωθεί εκ νέου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024