Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ύφεση 3% για φέτος και ανάπτυξη το 2012 προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Ύφεση 3% για φέτος και ανάπτυξη το 2012 προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 3% για το 2011 και επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικά πρόσημα από το 2012 -με ανάπτυξη 1,1%- προβλέπει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Το Ταμείο προβλέπει επίσης ανεργία της τάξεως του 15% φέτος και το 2012 και χαρακτηρίζει δύσκολα τα δημοσιονομικά προγράμματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. «Καμπανάκι» για το χρέος ΗΠΑ και Ιαπωνίας, παγκόσμια ανάκαμψη δύο ταχυτήτων διαπιστώνει το Ταμείο.

Ψυχογιός Βασίλης

Συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 3% για το 2011 και επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικά πρόσημα από το 2012 -με ανάπτυξη 1,1%- προβλέπει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Το Ταμείο προβλέπει επίσης ανεργία της τάξεως του 15% φέτος και το 2012 και χαρακτηρίζει δύσκολα τα δημοσιονομικά προγράμματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ εκτιμά πως φέτος η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% (με την ύφεση το δ’ τρίμηνο να περιορίζεται σε 0,6%) πριν επιστρέψει το 2012 σε ανάκαμψη 1,1% (που θα κυμαίνεται το τελευταίο τρίμηνο σε +1,6%).

Η ανεργία εκτιμάται ότι θα αγγίξει φέτος το 14,8%, που θα αυξηθεί σε 15% το 2012.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 1,6% φέτος και ανάπτυξη 1,8% το 2012. Το Ταμείο διαπιστώνει μεν σημάδια αντιστροφής των αρνητικών τάσεων στις οικονομίες της Ιρλανδίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, ιδιαίτερα όσον αφορά τις εξαγωγές, επισημαίνει όμως πως τα δημοσιονομικά τους προβλήματα παραμένουν ο σημαντικότερος κίνδυνος για την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά.

Μάλιστα, παρά τη σχετικά μικρή συνεισφορά της ευρωπαϊκής περιφέρειας (πλην, βεβαίως, της Ισπανίας) στην οικονομία της Ευρωζώνης, τα σημαντικά επίπεδα διασύνδεσής της με τις «κεντρικές» ευρωπαϊκές οικονομίες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ανάκαμψη -επιβαρύνοντας, στο πιο απαισιόδοξο σενάριο του ΔΝΤ, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης ακόμη και κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Το Ταμείο σημειώνει πως οι δημοσιονομικές πολιτικές που ακολουθούνται στοχεύουν στη μείωση των κυβερνητικών χρεών, αλλά «μεσοπρόθεσμα, θα ήταν χρήσιμο να δημιουργηθεί περιθώριο για περικοπές στη φορολογία» ώστε να στηριχθούν οι επενδύσεις.

Εκτός από το μέτωπο των δημοσιονομικών, αναφέρει το ΔΝΤ, η Ευρωζώνη πρέπει να αντιμετωπίσει και τις αδυναμίες του τραπεζικού της συστήματος: Ένας νέος κύκλος διευρυμένων, ισχυρών και αξιόπιστων τεστ αντοχής κρίνεται μεν απαραίτητος, αλλά το Ταμείο υπογραμμίζει πως θα πρέπει να συνοδεύεται από «αξιόπιστα προγράμματα αναδιάρθρωσης και επανακεφαλαιοποίησης».

«Ανάκαμψη δύο ταχυτήτων»

Παράλληλα, σε παγκόσμια κλίμακα, το ΔΝΤ βλέπει ανάκαμψη δύο ταχυτήτων, με τις ισχυρές οικονομίες να επιβαρύνονται από τα υψηλά επίπεδα ανεργίας ενώ οι αναπτυσσόμενες βιώνουν οικονομική άνθηση: Η Κίνα αναμένεται να ηγηθεί της φετινής ανάκαμψης με 9,6% και έπεται η Ινδία με 8,2%, ενώ η φετινή ανάκαμψη προβλέπεται στο 2,8% για τις ΗΠΑ και στο 1,6% για την Ευρωζώνη.

Στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες, η οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται, κατά μέσο όρο, σε επίπεδα προ κρίσης, αλλά το ΔΝΤ επισημαίνει τον κίνδυνο πιστωτικής «φούσκας».

Το ΔΝΤ, τέλος, χτυπά «καμπανάκι» και για τα δημοσιονομικά ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, λέγοντας πως Ουάσινγκτον και Τόκιο πρέπει να μειώσουν το χρέος τους.

Η Ουάσινγκτον, υποστηρίζει το Ταμείο, έχει προχωρήσει σε περικοπές δαπανών για εξισορρόπηση των στοιχείων της, αλλά χρειάζεται «μεσοπρόθεσμα μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος και ευρύτερες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων και στην κοινωνική πρόνοια και τη φορολογία».

Όσον αφορά την Ιαπωνία, εκτιμάται πως η δημοσιονομική πολιτική δεν θα είναι τόσο αυστηρή όσο προβλεπόταν προηγουμένως, εξαιτίας και της απαραίτητης στρατηγικής για την ανοικοδόμηση μετά την καταστροφή του Μαρτίου.

Μεσοπρόθεσμα όμως, και αφού δρομολογηθούν οι πολιτικές για ανοικοδόμηση, το ΔΝΤ εκτιμά πως η Ιαπωνία θα πρέπει να στραφεί σε δράσεις περιορισμού δαπανών και μείωσης του χρέους της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024