Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρίσιμη εβδομάδα για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο και αποκρατικοποιήσεις

Κρίσιμη εβδομάδα για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο και αποκρατικοποιήσεις

Η μορφή του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου της περιόδου 2012 - 2015 και το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων της επομένης τριετίας αναμένεται να εξετασθούν εντός της εβδομάδας σε διαδοχικές κυβερνητικές συσκέψεις, στη κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Οι επικεφαλής της τρόικας Π. Tόμσεν, K. Mαζούχ και Γ. Kρέγκερ ξεκαθάρισαν την προηγούμενη εβδομάδα στην κυβέρνηση ότι ενόψει της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης του χρηματοδοτικού μηχανισμού στήριξης τον Ιούνιο, δεν υπάρχει περιθώριο για αστοχίες.

Η μορφή του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου της περιόδου 2012 – 2015 και το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων της επομένης τριετίας αναμένεται να εξετασθούν εντός της εβδομάδας σε διαδοχικές κυβερνητικές συσκέψεις, στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και στη κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Σημειώνεται πως τα δημοσιονομικά μέτρα θα αποκρυσταλλωθούν πριν τις 15 Μαΐου, όταν θα λάβουν την μορφή νομοσχεδίου.

Μάλιστα, για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2012 -2015 και το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων της επομένης τριετίας ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει τον Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στος Κάν το προσεχές Σαββατοκύριακο κατά την Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Οι επικεφαλής της τρόικας Π.Tόμσεν, K.Mαζούχ και Γ.Kρέγκερ ξεκαθάρισαν την προηγούμενη εβδομάδα στην κυβέρνηση ότι ενόψει της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης του χρηματοδοτικού μηχανισμού στήριξης τον Ιούνιο, δεν υπάρχει περιθώριο για αστοχίες.

Οι ίδιοι ζήτησαν επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων με την πώληση μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και την αύξηση των εσόδων.

Οι προτάσεις της τρόικας για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο αφορούν μεταξύ άλλων τα εξής:

-Αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ προκειμένου να περιορισθούν τα κόστη, μείωση των επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακών φορείς, πάγωμα προσλήψεων και μείωση του μισθολογικού κόστους.

-Περαιτέρω μείωση των προϊόντων που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και εξάλειψη της γεωγραφικής διαφοροποίησης.

-Μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, με μείωση των συντελεστών αποσβέσεων, εξάλειψη των εξαιρέσεων από την υποχρέωση καταβολής φόρου και καλύτερο έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών.

-Περικοπή επιδομάτων που λαμβάνουν τα νοικοκυριά που βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας.

-Μείωση των αμυντικών δαπανών για όλο το διάστημα έως το 2014.

-Κατάργηση φορέων στο δημόσιο τομέα, συγχώνευση φορέων που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο.

-Μείωση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων ως αναλογία του βασικού μισθού και σύνδεσή τους με την εργασία που εκτελείται, αλλά και την εισαγωγή πλαφόν σε αυξήσεις και προαγωγές, ώστε να χορηγούνται πέραν της διετίας.

Ωστόσο, οι εν λόγω προτάσεις δεν βρίσκουν σύμφωνους όλους του υπουργούς και πολύ περισσότερο τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για κάθε μέτρο που θα περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Έτσι, ως και την προσεχή Πέμπτη που θα ανακοινωθεί στην πρωτογενή της μορφή η δημοσιονομική στρατηγική της επομένης τετραετίας οι βουλευτές που μετέχουν στους Κοινοβουλευτικούς Τομείς Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ενημερώνονται διαρκώς για την φύση των μέτρων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024