Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προσωρινή κατάχωση του Βωμού των Δώδεκα Θεών στο Μοναστηράκι

Προσωρινή κατάχωση του Βωμού των Δώδεκα Θεών στο Μοναστηράκι

Στη λύση της προσωρινής κατάχωσης μνημείων, με κύριο θεμέλια του Βωμού των Δώδεκα Θεών, που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών στη γραμμή του ΗΣΑΠ από Ομόνοια ως Μοναστηράκι κατέληξε το ΚΑΣ με σκοπό την προστασία τους. Περισσότερα από 50 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, για να εκδηλώσουν την αντίδρασή τους στην απόφαση.

Ψυχογιός Βασίλης

Στη λύση της προσωρινής κατάχωσης μνημείων, με κύριο θεμέλια του Βωμού των Δώδεκα Θεών, που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών στη γραμμή του ΗΣΑΠ από Ομόνοια ως Μοναστηράκι κατέληξε το ΚΑΣ με σκοπό την προστασία τους.

Τα μνημεία αφορούν κυρίως τμήματα του Βωμού των Δώδεκα Θεών (ή, αλλιώς, του Ελέους), της θεμελίωσης της Στοάς Ελευθερίου Διός και της οδού των Παναθηναίων. Στα ευρήματα συγκαταλέγονται επίσης και τμήμα υστερωμαϊκού κτιρίου, κατάλοιπα εργαστηρίου λιθοξοϊας, πηγάδι, φρέαρ, και θαλαμωτός τάφος.

Οι ανασκαφές, που έγιναν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Ιανουαρίου, αφορούσαν την περιοχή από την έξοδο της σήραγγας Μοναστηράκι προς Θησείο μέχρι την σήραγγα που χρησιμοποιείται ως μία από τις εισόδους στην Αρχαία Αγορά.

Το πρωί της Τρίτης είχε προηγηθεί σύσκεψη εκπροσώπων του υπουργείου Υποδομών και του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού υπό τον υφυπουργό Σπύρο Βούγια και τη γενική γραμματέα Πολιτισμού και Τουρισμού, Λίνα Μενδόνη, και τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΗΣΑΠ και της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Την ίδια στιγμή, περισσότερα από 50 άτομα της «Πρωτοβουλίας για την Ανάδειξη και Διάσωση του Βωμού» συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για να εκδηλώσουν την αντίδρασή τους στην επικείμενη κατάχωση του Βωμού των Δώδεκα Θεών.

Σύμφωνα με την κα Μενδόνη, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ θα εξετάσει εφικτές λύσεις για την ανάδειξη των μνημείων και φαίνεται πως κατάληξη θα είναι η υπογειοποίηση των γραμμών. Παράλληλα υπάρχει σκέψη η διεύρυνση της υπογειοποίησης των γραμμών για Φάληρο-Πειραιά να ξεκινήσει από το ιστορικό κέντρο. Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ δεσμεύτηκε ότι θα εκπονήσει προμελέτη η οποία θα διαρκέσει πέντε χρόνια.

Επίσης, πρόσθεσε η κα Μενδόνη, γίνεται συζήτηση για το μέλλον των γραμμών και την πιθανή απομάκρυνσή τους με σκοπό την ενοποίηση της περιοχής με τον υπόλοιπο χώρο της Αρχαίας Αγοράς ή ακόμα πιο φιλόδοξα, με όραμα την ενοποίηση προς τον Κεραμεικό και το Θησείο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024