Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απονεμήθηκαν τα βραβεία του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Απονεμήθηκαν τα βραβεία του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Με βραβεία «ηθικά» και όχι χρηματικά – εξαιτίας της οικονομικής στενότητας της διοργάνωσης - ολοκληρώθηκε το Σάββατο το επίσημο πρόγραμμα του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Στην τελετή λήξης απονεμήθηκαν βραβεία κοινού για ταινίες άνω των 45 λεπτών στο ελληνικό Το μωρό μου φτάνει και το νορβηγικό Δάκρυα της Γάζας.

Στελλάκη Αγγελική

Με βραβεία «ηθικά» και όχι χρηματικά – εξαιτίας της οικονομικής στενότητας της διοργάνωσης – ολοκληρώθηκε το Σάββατο το επίσημο πρόγραμμα του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Στην τελετή λήξης απονεμήθηκαν βραβεία κοινού για ταινίες άνω των 45 λεπτών στο ελληνικό Το μωρό μου φτάνει και το νορβηγικό Δάκρυα της Γάζας.

Συγκεκριμένα, τα βραβεία που απονεμήθηκαν είναι τα εξής:

Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες άνω των 45′:

  • Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Το μωρό μου φτάνει, σε σκηνοθεσία Αλέξη Πόνσε και Βιβής Ζωγράφου. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 90 λεπτών για τον τρόπο που γεννιούνται τα παιδιά σήμερα, ενώ περιλαμβάνει μαρτυρίες μαμάδων για το πώς έζησαν τον τοκετό τους και σχόλια για την υπέρμετρη ιατρικοποίηση του τοκετού και της εγκυμοσύνης.
  • Για ξένη παραγωγή στην ταινία Δάκρυα της Γάζας (Νορβηγία) σε σκηνοθεσία Βίμπεκε Λέκεμπεργκ. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τρία παιδιά από την ισραηλινή εισβολή του 2008 έως και την κατάπαυση του πυρός στην ταραγμένη Λωρίδα της Γάζας. Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί ένα ευρύτερο σχόλιο στον τρόπο που γυναίκες και παιδιά – τα μεγαλύτερα θύματα των πολέμων – αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η πείνα, ο φόβος, η ζωή σε ερείπια.

Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες κάτω των 45’ απονέμεται:

  • Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Satsang, συντροφιά με την αλήθεια σε σκηνοθεσία Μαριάννας Αστρακά και Γιώργου Φωτιάδη.
  • Για ξένη παραγωγή στην ταινία Η άλλη πόλη (Τουρκία) σε σκηνοθεσία Νεφίν Ντιντς.

Βραβεία FIPRESCI

Η φετινή Κριτική Επιτροπή της FIPRESCI, που απαρτίζεται από τους Πάουλο Πόρτουγκαλ (Πορτογαλία), Άρτσβι Μπακχινιάν (Αρμενία), Στέφεν Μέστρουπ (Δανία), Δημοσθένη Ξιφιλίνο (Ελλάδα) και Γκαμπριέλε Μπαρέρα (Ιταλία) απένειμε τα εξής βραβεία:

  • Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Μόνο οι λέξεις συνεχίζουν,σε σκηνοθεσία Καλλιόπης Λεγάκη.
  • Για ξένη παραγωγή στην ταινία Ξενοδοχείο «Ο παράδεισος» (Βουλγαρία), σε σκηνοθεσία Σοφίας Τζαβέλλα.

Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον» απονέμεται στην ταινία Ένα μέλλον χωρίς πετρέλαιο της Λετισιά (Γαλλία).

To βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 3.000 ευρώ για μια προβολή της ταινίας μια φορά από την ΕΡΤ3.

Ειδική μνεία απονέμεται στις ταινίες:

Ξενοδοχείο «Ο παράδεισος» (Βουλγαρία), σε σκηνοθεσία Σοφίας Τζαβέλλα
Κοντά στον ουρανό (Γερμανία – Ρουμανία), σε σκηνοθεσία Τίτους Φασίνα
Η βάρδια του πελεκάνου (Ελλάδα) σε σκηνοθεσία Λείας Μπίντζερ

Το Βραβείο Doc on Air της ΕΡΤ, αφορά στο καλύτερο project του Pitching Forum και αντιστοιχεί στο ποσό των 7.000 ευρώ.

Το βραβείο απονέμεται έπειτα από απόφαση κριτικής επιτροπής που απαρτίζεται από τους tutors, οι οποίοι παρακολουθούν τις προτάσεις ντοκιμαντέρ στο pitching forum του Docs in Thessaloniki του European Documentary Network (EDN).

Το βραβείο απονέμεται φέτος στο project The Return από τη Νορβηγία, σε σκηνοθεσία Τόνε Άντερσεν και παραγωγή Ανίτα Ρέχοφ Λάρσεν και Sant & Usant Documentary Film.

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονέμεται στην ταινία Ατελείωτη θλίψη, η ζωή μετά τη θανατική ποινή (Γαλλία) σε σκηνοθεσία Νταβίντ Αντρέ.

Το βραβείο της WWF απονέμεται στην ταινία Κοντά στον ουρανό (Γερμανία – Ρουμανία) σε σκηνοθεσία Τίτους Φασίνα.

Η 13η διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την Παρασκευή 11 Μαρτίου. Συνολικά, στη διάρκεια της διοργάνωσης προβλήθηκαν 225 ταινίες.

Επαναληπτικές προβολές ντοκιμαντέρ συνεχίζονται και την Κυριακή, ενώ από το Σάββατο ξεκίνησαν στην Αλεξανδρούπολη και θα συνεχισθούν ως και τα μέσα Απριλίου, στο πλαίσιο των περιφερειακών εκδηλώσεων του φεστιβάλ προβολές ταινιών ντοκιμαντέρ της φετινής διοργάνωσης.

Προβολές θα γίνουν συνολικά σε 18 πόλεις της χώρας (Καβάλα, Φλώρινα, Δράμα, Κοζάνη, Καστοριά, Βέροια, Αριδαία, Ηράκλειο Κιλκίς, Ιωάννινα, Πτολεμαΐδα, Χανιά, Κέρκυρα Χίος, Βόλος και άλλα).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024