Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δύο αστυνομικοί νεκροί και άλλοι δύο τραυματίες σε συμπλοκή στου Ρέντη

Δύο αστυνομικοί νεκροί και άλλοι δύο τραυματίες σε συμπλοκή στου Ρέντη

Δύο αστυνομικοί 22 έως 23 ετών, έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο τραυματίστηκαν κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών ανδρών της ομάδας της ΔΙΑΣ με κακοποιούς στη λεωφόρο Κηφισού, στο ύψος της Λαχαναγοράς Ρέντη. Το κλεμμένο ΙΧ των δραστών, βρέθηκε λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ στην οδό Παλαιολόγου στου Ρέντη. Βολές από τους πυροβολισμούς των δραστών δέχθηκαν τέσσερις ακόμη αστυνομικοί, χωρίς να τραυματισθούν. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ.Παπουτσής επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα, από την Άγκυρα. Καθολική καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο.

Δύο αστυνομικοί 22 έως 23 ετών, έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο τραυματίστηκαν κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών ανδρών της ομάδας της ΔΙΑΣ με κακοποιούς στη λεωφόρο Κηφισού, στο ύψος της Λαχαναγοράς Ρέντη.

Ο ένας αστυνομικός, σοβαρότατα τραυματισμένος στο κεφάλι, έχασε τη ζωή του λίγο μετά τη συμπλοκή με τους κακοποιούς. Ο δεύτερος, επίσης με τραύματα στο κεφάλι, παρά τις προσπάθειες των γιατρών στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, κατέληξε περίπου στις 10:00 το βράδυ.

Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, νεκροί είναι ο Γεώργιος Σκυλογιάννης, 22 ετών και ο ειδικός φρουρός Ιωάννης Ευαγγελινέλης, 23 ετών.

Σοβαρά, αλλά πιθανόν εκτός κινδύνου, είναι ο τρίτος αστυνομικός, ενώ ελαφρά στο πόδι τραυματίστηκε ο τέταρτος.
{{{ map }}}
Το συμβάν έγινε δίπλα στη συμβολή των οδών Περικλέους και Παντελή Νικολαΐδη, στις 18:50 το απόγευμα της Τρίτης.

Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ καταδίωκαν κλεμμένο ΙΧ, μάρκας Volvo, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα ύποπτα για ληστεία, λίγη ώρα νωρίτερα στη λεωφόρο Δημοκρατίας 337 στο Μενίδι.

Ξαφνικά δύο από τους επιβάτες του αυτοκινήτου άρχισαν να πυροβολούν με καλάσνικοφ και πιστόλι εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά, και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.

Βολές από τους πυροβολισμούς των δραστών δέχθηκαν τέσσερις ακόμη αστυνομικοί, δύο στα κράνη και δύο στα αλεξίσφαιρα γιλέκα τους, χωρίς να τραυματισθούν.

Κάτοικος της περιοχής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν σταμάτησαν να ρίχνουν. Έριξαν πάρα πολλές φορές, σχεδόν επί 10 δευτερόλεπτα πυροβολούσαν συνεχώς».

Αμέσως εκτυλίχθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Το κλεμμένο Volvo βρέθηκε λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ στην οδό Παλαιολόγου στου Ρέντη. Εντός του οχήματος, που είχε κλεμμένες πινακίδες, βρέθηκε ένα καλάσνικοφ και ένα πιστόλι, με τα οποία, πιθανότητα, οι δράστες «γάζωσαν» τους αστυνομικούς.

Το όχημα θα εξεταστεί για αποτυπώματα και άλλα στοιχεία, τα οποία πιθανώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν στους δράστες, ενώ και τα όπλα θα σταλούν για βαλλιστική εξέταση.

Επιστροφή Παπουτσή στην Αθήνα

Την ώρα του αιματηρού περιστατικού, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής είχε προγραμματισμένο δείπνο με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Μπεσίρ Αταλάι στην Άγκυρα το οποίο διακόπηκε.

Αμέσως ο κ. Παπουτσής μετέβη στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα όπου είχε ανοιχτή επικοινωνία με τον υφυπουργό Μ.Όθωνα και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.Λ.Οικονόμου προκειμένου να ενημερώνεται για την πορεία των ερευνών και την υγεία των τραυματιών.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα, από την Άγκυρα, με αεροσκάφος που του παραχώρησε η τουρκική κυβέρνηση, ακυρώνοντας συνάντηση που θα είχε την Τετάρτη με τον κ. Αταλάι.

Σε δήλωσή του από την Άγκυρα, ο κ. Παπουτσής ανέφερε ότι διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση ή οργανωμένο έγκλημα.

«Είτε οι δράστες προέρχονται από το χώρο του οργανωμένου εγκλήματος, είτε από το χώρο της τρομοκρατίας έχουν επιλέξει τη συνέχιση του κύκλου του αίματος» είπε ο κ. Παπουτσής στη ΝΕΤ.

«Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι έρευνες, αλλά η χρήση των καλάσνικοφ οδηγεί σε συμπεράσματα όπου αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να τα επιβεβαιώσει, οδηγεί όμως σε ενδείξεις πολύ σοβαρές, γιατί καλάσνικοφ χρησιμοποιούν και οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος και η τρομοκρατία. Γι αυτό, το επαναλαμβάνω, ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν όλη τη νύχτα μέχρι να βρεθούν όλες οι ενδείξεις εκείνες οι οποίες θα μας οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα» πρόσθεσε ο κ. Παπουτσής.

«Μέχρι τότε όμως εκείνο το οποίο έχω να πω εγώ είναι ότι το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να εκφράσει τον αποτροπιασμό του για αυτό το έγκλημα. Γιατί είναι έγκλημα αυτό το οποίο συνέβη. Χάθηκε η ζωή ενός ανθρώπου. Και φοβάμαι ότι κινδυνεύουν και όλοι οι αστυνομικοί οι οποίοι αυτή τη στιγμή δίνουν τη μάχη τους για την προστασία των πολιτών» κατέληξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Οι κ.κ. Όθωνας και Οικονόμου, καθώς και ο γενικός γραμματέας Γρ.Τασούλας έσπευσαν στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, προκειμένου να έχουν άμεση ενημέρωση από τους γιατρούς. Την οδύνη του για το θάνατο των δυο αστυνομικών, εξέφρασε από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας ο κ. Όθωνας.

«Η αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκληματικότητας είναι μια καθημερινή μάχη. Ενέργειες όπως η σημερινή δεν πτοούν κανέναν. Αντίθετα μεγαλώνουν την αποφασιστικότητα και τη βούλησή μας για την αντιμετώπισή τους», είπε ο υφυπουργός.

Καθολική καταδίκη

Την βαθιά οδύνη του για το θάνατο των δυο νεαρών αστυνομικών την ώρα του καθήκοντος, εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας: «Θέλω να εκφράσω τη βαθιά οδύνη μου για το θάνατο δύο νεαρών αστυνομικών, την ώρα του καθήκοντος. Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική κοινωνία έχει συγκλονιστεί από το γεγονός ότι δύο νέοι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να προστατεύουν τη νομιμότητα και την κοινωνική ειρήνη. Ζούμε σε μια άγρια εποχή: Το έγκλημα γίνεται όλο και πιο βίαιο, αποκτά όλο και πιο αποκρουστικές μορφές. Είναι μια διαπίστωση που προκαλεί θλίψη και ανησυχία, που γίνεται δραματική όταν διατυπώνεται στο βαρύ απόηχο της δολοφονίας δύο ανθρώπων που μόλις ξεκινούσαν τη ζωή τους. Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μου στους δικούς τους ανθρώπους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, μετέφερε τον αποτροπιασμό του πρωθυπουργού «για την άνανδρη επίθεση κατά των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στο Ρέντη, που είχε ως τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο δύο νέων αστυνομικών και τον τραυματισμό άλλων δύο». «Στις οικογένειες των θυμάτων εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση. Μαζί με την εντονότατη καταδίκη μας, εκφράζουμε την βεβαιότητα για τη σύλληψη και την τιμωρία των εγκληματιών» πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής.

Την καταδίκη για το έγκλημα στου Ρέντη και τον αποτροπιασμό τους, την θλίψη και την οδύνη τους για τον θάνατο του αστυνομικού στην συμπλοκή και την συμπαράστασή τους στους τραυματίες, τις οικογένειές τους και το αστυνομικό σώμα, εξέφρασε σύσσωμη η Βουλή, η κυβέρνηση και τα κόμματα.

Από τη ΝΔ, ο υπεύθυνος τομέαρχηςΘανάσης Νάκος εξέφρασε τη βαθιά του οδύνη για το χαμό των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ και ειλικρινείς ευχές για άμεση αποκατάσταση της υγείας των τραυματιών.

«Η άνανδρη δολοφονία ενός αστυνομικού και ο σοβαρός τραυματισμός άλλων τριών, την ώρα που εκτελούσαν το καθήκον τους, περιφρουρώντας την ασφάλεια των συμπολιτών μας, προκαλεί σοκ και αποτροπιασμό» είπε ο κ. Νάκος.

«Αν και δεν είναι η κατάλληλη ώρα για τον καταλογισμό ευθυνών, ίσως θα πρέπει το σημερινό τραγικό περιστατικό να αφυπνίσει την κυβέρνηση, η οποία με τη συνεχή απαξίωση της λειτουργίας και της επιχειρησιακής δυνατότητας της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει αποθρασύνει τα κάθε λογής εγκληματικά στοιχεία, παίζει κορώνα-γράμματα τις ζωές των Ελλήνων αστυνομικών και θέτει σε κίνδυνο το ύψιστο αγαθό της ασφάλειας των πολιτών» πρόσθεσε ο τομεάρχης της ΝΔ.

«Η γκανγκστερική ένοπλη επίθεση εναντίον αστυνομικών επιβεβαιώνει ότι τα μέτρα που σωρηδόν έχουν πάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προηγουμένως, είναι μέτρα καταστολής του λαϊκού κινήματος (τρομονόμοι, κάμερες κ.ά.), ενώ την ίδια ώρα οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος και τα διάφορα κέντρα που συνδέονται με αυτό αλωνίζουν. Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι και σε αυτό τον τομέα ταξική» αναφέρει το ΚΚΕ και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του νεκρού και εύχεται την ανάρρωση των τριών τραυματισμένων αστυνομικών.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ.Καρατζαφέρης τόνισε πως είναι φυσική συνέπεια να καταθέτουμε τον πόνο μας, τη θλίψη μας και τα συλλυπητήρια για τον νεκρό αστυνομικό που έπεσε στο καθήκον, έθεσε όμως το ερώτημα «Φτάνει αυτό;».

Ο κ. Καρατζαφέρης επισήμανε πως παραμένει ακόμη ρευστό στους αστυνομικούς εάν, πώς και πότε πρέπει να χρησιμοποιήσουν το υπηρεσιακό τους όπλο τη στιγμή που ο δολοφόνος έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και γρηγορότερα όπλα. «Χρειάζεται, λοιπόν, κάποια στιγμή να βρει το πολιτικό θάρρος η κυβέρνηση, να κυβερνήσει ως κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και όχι ως κυβέρνηση με φοβικά σύνδρομα. Παιδιά αγροτών και εργατών είναι, δεν είναι παιδιά της πλουτοκρατίας οι αστυνομικοί» τόνισε.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Π.Λαφαζάνης εξέφρασε την οδύνη του για την τραγωδία και τα συλλυπητήριά του για τον αστυνομικό, ενώ ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. Τόνισε ότι οι αστυνομικοί δίνουν τη μάχη για τον ελληνικό λαό, είναι παιδιά του ελληνικού λαού με μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, τα οποία διαχρονικά δεν αντιμετωπίστηκαν από την Πολιτεία. «Αν κάτι πρέπει να μας διδάξει η τραγική αυτή υπόθεση είναι ότι χρειάζεται πολύ καλύτερη εκπαίδευση της Αστυνομίας» είπε.

Θλίψη και οδύνη εξέφρασε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας ότι η Πολιτεία έχει «την υποχρέωση να σταθεί έμπρακτα στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων. Και φυσικά έχει την υποχρέωση να βρει και να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη τους δράστες του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος».

Τη θλίψη της εξέφρασε και η Δημοκρατική Αριστερά. «Το δραματικό αυτό περιστατικό είναι ένα ακόμα μήνυμα που αφορά την αναγκαία συντεταγμένη αντίδραση της δημορκατικής πολιτείας απέναντι στην αύξηση της εγκληματικότητας. Είναι, επίσης, αναγκαία η έμψυχη και υλική στήριξη των Ελλήνων αστυνομικών στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος» ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024