Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υποψήφιος για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας ο «Κυνόδοντας»

Υποψήφιος για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας ο «Κυνόδοντας»

Ο Κυνόδοντας του Γιώργου Λάνθιμου είναι υποψήφιος για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας. Με δώδεκα υποψηφιότητες Ο Λόγος του Βασιλιά καθοδηγεί την κούρσα των Όσκαρ, ενώ ακολουθεί το Αληθινό Θράσος των αδελφών Κοέν με δέκα υποψηφιότητες και τα Inception και Social Network με οκτώ.

Ο Κυνόδοντας του Γιώργου Λάνθιμου είναι υποψήφιος για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας. Με δώδεκα υποψηφιότητες Ο Λόγος του Βασιλιά καθοδηγεί την κούρσα των Όσκαρ, ενώ ακολουθεί το Αληθινό Θράσος των αδελφών Κοέν με δέκα υποψηφιότητες και τα Inception και Social Network με οκτώ.

Πρόκειται για την πρώτη φορά εδώ και 33 χρόνια που ελληνική ταινία βρίσκεται στην πεντάδα των υποψηφιοτήτων για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.

Είναι η πέμπτη ελληνική ταινία που κερδίζει υποψηφιότητα για Όσκαρ ξένης ταινίας μετά τις Ηλέκτρα (1963), Ιφιγένεια (1978) του Μιχάλη Κακογιάννη και Κόκκινα Φανάρια (1964), Το χώμα βάφτηκε κόκκινο (1966) του Βασίλη Γεωργιάδη.

Στην πεντάδα για το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας είναι, εκτός από την ελληνική συμμετοχή, υποψήφια τα: Biutiful (Μεξικό), In a Better World (Δανία), Incendies (Καναδάς), Outside the Law (Αλγερία).

Στην κατηγορία καλύτερης ταινίας υποψήφια είναι τα: Μαύρος Κύκνος, The Fighter, Inception, Τα Παιδιά είναι Εντάξει, Ο Λόγος του Βασιλιά, 127 Ώρες, The Social Network, Toy Story 3, Αληθινό Θράσος, Winter’s Bone.

Κόλιν Φερθ και Τζεφ Μπρίτζες θα κονταροχτυπηθούν και φέτος στην κατηγορία του Α΄Ανδρικού Ρόλου. Πέρυσι κέρδισε ο Μπρίτζες για το Crazy Heart, φέτος ευελπιστεί -και πιθανότατα θα τα καταφέρει- να επικρατήσει ο Φερθ για τον Λόγο του Βασιλιά. Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι είναι οι: Τζέσε Αϊζενμπεργκ (The Social Network), Τζέιμς Φράνκο (127 Ώρες), Χαβιέρ Μπαρδέμ (Biutiful).

Ανέτ Μπένινγκ (Τα Παιδιά είναι Εντάξει), Νικόλ Κίντμαν (Rabbit Hole), Τζένιφερ Λόρενς (Winter’s Bone), Νάταλι Πόρτμαν (Μαύρος Κύκνος) και Μισέλ Ουίλιαμς (Blue Valentine) διεκδικούν το Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου. Επικρατέστερη η Νάταλι Πόρτμαν.

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας διεκδικούν οι: Ντάρεν Αρονόφσκι (Μαύρος Κύκνος), Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ (The Fighter), Τομ Χούπερ (Ο Λόγος του Βασιλιά), Ντέιβιντ Φίντσερ (The Social Network), Τζόελ και Ίθαν Κοέν (Αληθινό Θράσος).

Στην κατηγορία Β’ ανδρικού ρόλου υποψήφιοι είναι οι: Κρίστιαν Μπέιλ (The Fighter), Τζον Χοκς (Winter’s Bone), Τζέρεμι Ρένερ (Τhe Town), Μαρκ Ράφαλο (Τα Παιδιά Είναι Εντάξει), Τζέφρι Ρας (Ο Λόγος του Βασιλιά).

Στην αντίστοιχη γυναικεία, υποψήφιες είναι οι: Έιμι Άνταμς (The Fighter), Έλενα Μπόναμ Κάρτερ (Ο Λόγος του Βασιλιά), Μελίσα Λίο (The Fighter), Χάιλι Στάινφελντ (Αληθινό Θράσος), Τζάκι Γουίβερ (Animal Kingdom).

Υποψήφιες για βραβείο διασκευασμένου σεναρίου είναι οι ταινίες: 127 Ώρες, Toy Story 3, The Social Network, Αληθινό Θράσος, Winter’s Bone.

Υποψήφιες για Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου είναι οι: Another Year, The Fighter, Inception, Τα Παιδιά είναι Εντάξει, Ο Λόγος του Βασιλιά.

Διαβάστε αναλυτικά τις υποψηφιότητες

Η 83η τελετή απονομής των βραβείων θα διεξαχθεί στις 27 Φεβρουαρίου. Παρουσιαστές θα είναι οι Αν Χάθαγουεϊ και Τζέιμς Φράνκο (ο δεύτερος μάλιστα είναι υποψήφιος για Όσκαρ ερμηνείας).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024